Συνεκπαίδευση μεταξύ του Ελληνικού και του Ιταλικού Στόλου, που είχε τη μορφή PASSEX (Passing Exercise) διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή Δυτικώς της Κρήτης, από τις βραδινές ώρες της Τρίτης 10 Αυγούστου έως τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 11 Αυγούστου.

Στη συνεκπαίδευση αυτή συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς η φρεγάτα τύπου Standard” «ΑΔΡΙΑΣ» και το σύγχρονο υποβρύχιο Type-214AIP «ΚΑΤΣΩΝΗΣ», ενώ από ιταλικής η φρεγάτα ITS “CARABΙNIERE”, τύπου FREMM-IT, και στη διάρκειά της εκτελέσθηκαν αντικείμενα συνθέσεως και ανταλλαγής τακτικής εικόνος καθώς και γυμνάσια ανθυποβρυχιακού πολέμου και πολέμου επιφανείας.

«Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο» σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα εντός του τρέχοντος Αυγούστου 2021, που διεξάγεται συνεκπαίδευση μεταξύ ελληνικών και ιταλικών ναυτικών μονάδων. H προηγούμενη συνεκπαίδευση, στην οποία συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς το Πλοίο Γενικής Υποστηρίξεως «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ», το αναβαθμισμένο υποβρύχιο «ΩΚΕΑΝΟΣ», ενώ από ιταλικής η φρεγάτα ITS “VIRGINIO FASAN”, που συμμετέχει στη Μόνιμη Συμμαχική Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ SNMG-2 (“Standing NATO Maritime Group-2), διεξήχθη Νοτιοανατολικώς της Κρήτης και εκτελέσθηκαν τα ίδια αντικείμενα.