Τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη της πανδημίας, έκρουσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, εκφράζοντας τις ανησυχίες της για την αύξηση του αριθμού των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των θανάτων, καθώς και για την πίεση στις ΜΕΘ.

«Πρέπει να προσέξουμε, ειδικά όσοι ταξιδεύουν. Να φορούν μάσκες, να κάνουν τεστ. Είναι καλό για τους ίδιους και τους γύρω τους. Στα νησιά οι μάσκες δεν υπάρχουν. Είναι πιο ελεύθερος ο κόσμος και έχει χαλαρώσει.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Είμαστε γύρω στο 55-57% στους εμβολιασμούς. Όσοι γυρίζουν από διακοπές και δεν έχουν εμβολιαστεί, να το κάνουν, για να πάμε σε ένα διαφορετικό φθινόπωρο.

Οι ΜΕΘ αρχίζουν και πιέζονται, αυξάνεται ο αριθμός των εισαγωγών, και έχουμε και διψήφιο αριθμό θανάτων. Αυτό δεν είναι καλό σημάδι, τα πράγματα είναι δύσκολα» τόνισε η κα Παγώνη, μιλώντας στο «MEGA».

Ανεμβολίαστοι το 97% όσων νοσηλεύονται

Υπογραμμίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού, η κα Παγώνη ανέφερε πως «το 97% όσων νοσηλεύονται στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι».

«Δεν είναι όλοι αρνητές. Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι αυτοί που προβληματίζονται και φοβούνται να πάνε στο ραντεβού που έχουν κλείσει. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να πειστούν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή. Καλύπτουν τη μετάλλαξη Δέλτα που έχει μεγάλη μεταδοτικότητα. Εμβολιαζόμαστε για να είμαστε έτοιμοι», ξεκαθάρισε η κα Παγώνη.

«Οι άνθρωποι που θα νοσήσουν, δεν ξέρουν αν θα περάσουν τη νόσο με απλά συμπτώματα. Οι ανεμβολίαστοι, ειδικά οι μεγάλες ηλικίες, είναι αυτοί που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία», προειδοποίησε η ίδια.

Τοπικά μέτρα

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο ενός νέου lockdown ή επαναφοράς απαγορεύσεων, η κα Παγώνη είπε ότι «δεν πρέπει να πάμε σε lockdown. Το ποσοστό αυτών που έχουν εμβολιαστεί βοηθάει. Αν τα κρούσματα φτάσουν στα επίπεδα που είχε προβλεφθεί, τότε η κυβέρνηση θα μπορούσε να πάρει κάποια τοπικά μέτρα. Πρέπει να τρέξουμε τους εμβολιασμούς για να πετύχουμε».

«Ο εμβολιασμός όσων δεν μπορούν να μετακινηθούν ξεκίνησε τώρα, ενώ έπρεπε να αρχίσει πιο νωρίς. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ένα 10% όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. Οι αρνητές είναι γύρω στο 7% όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. Οι περισσότεροι είναι αυτοί που έχουν αμφιβολίες. Αυτοί είναι που πρέπει να πειστούν», εξήγησε η ίδια.

Το 10% θα έχει προβλήματα για μία ζωή

Σύμφωνα με την κα Παγώνη, «από τους ανθρώπους όλων των ηλικιών που έχουν νοσήσει, ένα ποσοστό άνω του 10% έχει προβλήματα που θα τα έχει για μία ζωή».
«Θα πρέπει να παρακολουθούνται αυτοί οι άνθρωποι από γιατρούς συνεχώς. Πολλοί έχουν χάσει γεύση και όσφρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν και μελέτες που αναφέρουν ότι επηρεάζεται η μνήμη. Η νόσος κάνει πολλές επιπλοκές σε πνεύμονες, καρδιά, εγκέφαλο, σε όλα τα όργανα», τόνισε.

«Υπάρχουν πάρα πολλές επιπλοκές που μπορεί να συμβούν. Κάθε άρρωστος είναι μια ειδική περίπτωση. Βλέπουμε πράγματα που δεν περιμέναμε. Κάθε μέρα βλέπουμε κάτι καινούργιο», εξήγησε η κα Παγώνη σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι νοσούν.

Πρέπει να εμβολιαστούν και τα παιδιά

Η κ. Παγώνη αναφέρθηκε και στο επερχόμενο άνοιγμα των σχολείων, αλλά και στον εμβολιασμό των παιδιών.

«Σε λίγο καιρό θα αντιμετωπίσουμε δασκάλους, καθηγητές και μαθητές, φοιτητές που δεν πρέπει να κλειστούν στα σπίτια τους, πρέπει να πάνε στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. Θα πρέπει οι γονείς να παροτρύνουν τα παιδιά τους από 12 έως 17 ετών, να πάνε να εμβολιαστούν, το ίδιο και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές.

Οι γονείς πρέπει να ξέρουν ότι όπως εμβολίασαν τα παιδιά τους από όταν ήταν μηνών, για να είναι ασφαλή, το ίδιο πρέπει να κάνουν και τώρα. Το εμβόλιο δε δημιουργεί πρόβλημα στα παιδιά. Για να είναι ασφαλή θα πρέπει να εμβολιαστούν.

Νομίζω ότι μεγάλο ρόλο σε αυτό θα παίξουν οι παιδίατροι, που θα μπορούν να συζητήσουν με τους γονείς. Ο εμβολιασμός στα σχολεία θα βοηθούσε πολύ. Το έχουμε προτείνει εδώ και δύο μήνες», είπε χαρακτηριστικά.

Για τα εισπνεόμενα εμβόλια

Σχετικά με το τι ισχύει για τα εισπνεόμενα εμβόλια η κα Παγώνη είπε ότι «αυτό το εμβόλιο είναι από το Ισραήλ, η μελέτη είναι στην τρίτη φάση. Έχει προχωρήσει, είναι πολύ καλό από τα πρώτα στοιχεία που έχουμε και νομίζω ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ.

Μερικές φορές ακόμα και η ένεση αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για κάποιον. Πιστεύω ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε στα χέρια μας αυτό το εμβόλιο. Για το θέμα του φαρμάκου δεν μπορούμε να απαντήσουμε. Πιστεύω ότι μέχρι τέλος Δεκέμβρη θα έχουμε τα αντιιικά στα χέρια μας».

Ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα

Ανησυχία, ωστόσο, προκαλεί και η «επέλαση» της μετάλλαξης Δέλτα και στη χώρα μας.

«Η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική σε όλες τις ηλικίες. Θα μας απασχολήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Χρειάζεται προσοχή, και η μετάλλαξη αυτή αποτελεί ένα σοβαρό λόγο για να εμβολιαστεί κάποιος», εξήγησε η κα Παγώνη.

«Ένας εμβολιασμένος που νοσεί και ένας ανεμβολίαστος είναι δύο διαφορετικοί ασθενείς. Ο ανεμβολίαστος θα φτάσει στη ΜΕΘ και ο εμβολιασμένος δεν θα φτάσει ποτέ. Είχαμε μόνο έναν εμβολιασμένο που έφτασε στη ΜΕΘ, πήγε τελικά καλά, και πρόκειται για πιθανότητα μία στο εκατομμύριο», συνέχισε η ίδια.

Τι θα γίνει με την τρίτη δόση

Η κα Παγώνη, τέλος, αναφέρθηκε και στο τι ισχύει για την τρίτη δόση του εμβολίου.

«Τα εμβόλια, σύμφωνα με τις μελέτες, μας καλύπτουν από 9 έως 12 μήνες. Ήδη στο εξωτερικό έχουν προχωρήσει και έχουν μιλήσει για την τρίτη δόση. Και εμείς θα την ξεκινήσουμε, θα αποφασιστεί μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη, γιατί πρέπει να καλύψουμε όσους εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο.
Για τα παιδιά δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα για τρίτη δόση, είναι ακόμα πολύ νωρίς. Για τους ενήλικες θα γίνει» είπε η κα Παγώνη.