Νικος_Ανδριωτης
Ελλάδα

Ομογενής κροίσος δώρισε στη Νίσυρο 2.000.000€

Η δωρεά του Νίκου Ανδριώτη προορίζεται για την ανακαίνιση των δημοτικών ιαματικών λουτρών

Ελληνοαμερικανός από τη Νίσυρο  αποφάσισε να προχωρήσει σε δωρεά 2.000.000 ευρώ για την ανακαίνιση των δημοτικών ιαματικών λουτρών της Νισύρου. Πρόκειται για τον Νίκο Ανδριώτη, η δωρεά του οποίου ήδη έγινε αποδεκτή από το διοικητικό συμβούλιο της δημοτικής εταιρείας ΔΗΤΟΥΡΕΝ, το οποίο αποδέχθηκε τη δωρεά και τους όρους που διασφαλίζουν την επένδυση των χρημάτων για την ολοκλήρωση του έργου, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Νισύρου. Ο κ. Ανδριώτης μετανάστευσε στην Αμερική τη δεκαετία του ’50 σε μικρή ηλικία, δούλεψε σκληρά και κατάφερε να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος. Αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, όπου διετέλεσε πρόεδρος επί σειρά ετών καθώς και πρόεδρος της σχολικής επιτροπής.

Επί προεδρίας του κ. Ανδριώτη ιδρύθηκε το πρώτο ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο στην Αμερική το οποίο λειτουργεί έως σήμερα, ενώ το 2017, έκανε δωρεά ένα εκατομμύριο δολάρια στο σχολείο του Αγίου Δημητρίου για την ανακαίνιση του δημοτικού σχολείου της κοινότητας.

«Με τη δωρεά του στο δήμο μας», αναφέρει ο δήμαρχος Νισύρου, Χριστοφής Κορωναίος, «αναδεικνύεται ως μέγας ευεργέτης του νησιού που τον γέννησε». Επίσης, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Νίκο Ανδριώτη και τον χαρακτήρισε «έναν αφοσιωμένο αρωγό των ελληνικών γραμμάτων και της Νισύρου όλη του τη ζωή. Πρέπει όχι μόνο ο Δήμος Νισύρου αλλά και η Πολιτεία να του αποδώσουν τις μέγιστες τιμές ως πράξη σεβασμού για την προσφορά του».

Ο δήμαρχος στην παρουσίαση των πεπραγμένων του δήμου σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Αυγούστου δήλωσε πως η δημοτική αρχή δεσμεύεται να συμβάλει με το ίδιο ποσό της δωρεάς και να προχωρήσει σε επαφές με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και υπουργεία για περαιτέρω χρηματοδότηση με στόχο την ολοκλήρωση του έργου της πλήρης ανακαίνισης των Δημοτικών Ιαματικών Λουτρών και της επέκτασής τους. Συνέχισε λέγοντας ότι ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες που απαιτούνται για να ξεκινήσει το μεγάλο αυτό έργο και θα οριστεί αντιδήμαρχος υπεύθυνος για την ανακαίνιση.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time