Πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας η ενημέρωση την πορεία της πανδημίας στη χώρα, από τον Καθηγητή Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπο Γώγο.

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

«Είμαστε για τα καλά στο τέταρτο κύμα»

Ξεκινώντας, ο Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί πλέον παντού, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς της, ενώ υπάρχουν και ενδείξεις για πιο σοβαρή νόσηση σε ανεμβολίαστους. «Έχουμε μπει για τα καλά στο 4ο κύμα της πανδημίας και σε παγκόσμιο επίπεδο είμαστε μακριά από τον έλεγχό της» είπε ο καθηγητής . Και συνέχισε: «Η επανεμφάνιση της λοίμωξης έχει να κάνει με την μετάλλαξη Δέλτα η οποία είναι κυρίαρχη παντού. Κυρίως, είπε αποτελεί πρόβλημα για μη εμβολιασμένα άτομα».

«Έχουμε τη μικρότερη αναλογία διασωληνωμένων και θανάτων σε σχέση με τα υψηλά κρούσματα. Τα εμβόλια παίζουν κεντρικό ρόλο. Παρότι τα υπάρχοντα εμβόλια είναι πολύ δραστικά, δεν είναι τέλεια, όπως συμβαίνει με όλα τα εμβόλια. Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε πολλές χώρες μπορεί να συντελέσει στη δημιουργία νέων μεταλλάξεων». Στη συνέχεια ο κ. Γώγος έκανε έκκληση στους υγειονομικούς να εμβολιαστούν.

«Είμαστε ευγνώμονες και εκτιμούμε το έργο των υγειονομικών μας. Για όσους δεν εμβολιαστούν, ο νόμος θα εφαρμοστεί. Είναι αυτονόητη η υποχρέωση της πολιτείας να εφαρμόσει τους νόμους. Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί δεν επιτρέπει μισόλογα και αστερίσκους», είπε από την πλευρά του ο κ. Κοντοζαμάνης.