Το μαρτύριο και το βάσανο υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν περιέγραψαν στο MEGA για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, νέοι και νέες που ξέφυγαν από το Αφγανιστάν και αναζήτησαν μια καλύτερη ζωή στην Ελλάδα.

«Δεν έχουν καμία επιλογή»

Ο κίνδυνος για την ζωή τους ήταν άμεσος τονίζουν, ενώ η εκπαίδευση και μόρφωση ήταν ένα απαγορευμένο όνειρο. Στην Αθήνα σήμερα το πρωί, Αφγανοί πολίτες συγκεντρώθηκαν  στο Σύνταγμα για να εκφράσουν την οργή τους απέναντι στο ολοκληρωτικό καθεστώς των ακραίων ισλαμιστών.

Η Καριμέ και η Ραιχάνε, δύο νεαρές κοπέλες από το Αφγανιστάν περιγράφουν στο MEGA τον εφιάλτη που ζουν οι γυναίκες στη χώρα τους, μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν. «Σκοτώνουν το μυαλό των γυναικών ή το σώμα τους. Δεν είναι διαφορετικό…» ανέφεραν. «Δεν έχουν καμία επιλογή. Δεν έχουν δικαίωμα να πουν αν θέλουν ή δεν θέλουν. Πολλές γυναίκες προσπαθούν να αμυνθούν για τα δικαιώματα τους αλλά μετά μαθαίνουμε ότι πεθαίνουν» προσθέτουν.

Όπως λένε οι δύο κοπέλες οι οποίες ζουν στη χώρα μας, με τους Ταλιμπάν στην εξουσία επιστρέφουν ο τρόμος και ο σκοταδισμός στο Αφγανιστάν. «Δεν μπορούν να έχουν δικό τους αμάξι, δεν μπορούν να έχουν δικό τους χώρο, πρεπει να φοράνε ακριβώς τα ίδια ρούχα που επιβάλλουν οι Ταλιμπάν. Πρεπει να ακολουθούν τη κουλτούρα των ταλιμπάν» συμπληρώνουν.

Διαδήλωση κατά των Ταλιμπάν στην Αθήνα

Αφγανοί που ζουν στη χώρα μας διαδήλωσαν το μεσημέρι κατά των Ταλιμπάν στο κέντρο της Αθήνας. «Θέλουμε τους Ταλιμπάν να φύγουν από το Αφγανιστάν, να φύγουν δεν τους θέλουμε» υποστηρίζουν.

Νεαρές Αφγανές αγωνιούν για τις συμπατριώτισσές τους που βρίσκονται στο έλεος των Ταλιμπάν. «Tαλιμπάν σκοτώνουν γυναίκες, σκοτώνουν δασκάλες, παιδια δεν μπορουν να πανε στο σχολειο, αυτό είναι προβλημα μην αφηνετε τη χώρα μας μόνη της…» προσθέτουν και συμπληρώνουν πως «οι γυναίκες δεν μπορούν να είναι ελεύθερες, και δεν μπορούν να είναι όπως θέλουν, οι Ταλιμπάν τις υποχρεώνουν να είναι καλυμμένες με τη μπούργκα και μόνο τα ματια τους επιτρέπεται να είναι έξω».

Ανήλικες Αφγανές υποχρεώνονται να παντρευτούν χωρίς τη θέληση τους με Ταλιμπάν. «Τα βράδια ψάχνουν κοπέλες από 12 έως 15 χρονών για να τις παντρευτούν» λένε. Ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα τους, χωρίς τον μεσαίωνα που επιβάλουν οι Ταλιμπαν.