Το καλύτερο παράδειγμα στη δεινή συγκυρία της πανδημίας αποτελούν οι άστεγοι οι οποίοι ειδικά στον δήμο Αθηναίων έχουν εμβολιαστεί σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τον αντίστοιχο του γενικού πληθυσμού!
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της δημοτικής αρχής του Κ. Μπακογιάννη το 68% των φιλοξενουμένων του Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας του Πολυδύναμου Κέντρου Αστέγων έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και 60% είναι πλήρως εμβολιασμένοι, το 60% των φιλοξενουμένων του Υπνωτηρίου έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση, ενώ το ποσοστό εμβολιασμού στην Εστία των Αθηνών φτάνει το 50%.

Πρόκειται για μεγάλο επίτευγμα των ιδίων αν σκεφτεί κανείς ότι η πρόσβαση τους στα απαραίτητα προστατευτικά μέσα, όπως μάσκες και αντισηπτικά, είναι περιορισμένη ενώ πολλές φορές ζουν υπό συνθήκες βαριάς και χρόνιας κοινωνικής, σωματικής και ψυχικής επισφάλειας.

Κι όμως με τη βοήθεια του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού των δομών, οι φιλοξενούμενοι προγραμμάτισαν βάσει της ηλικίας τους τα ραντεβού τους, ενώ επικουρικά, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πραγματοποίησε εμβολιασμούς σε φιλοξενούμενους του Υπνωτηρίου και του Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας εντός του Πολυδύναμου Κέντρου Αστέγων, υπό την εποπτεία της νοσηλευτικής υπηρεσίας και του πνευμονολόγου του Κ.Υ.Α.Δ.Α., κ. Δήμου Παπαπέτρου. Η διαδικασία της ενημέρωσης και του προγραμματισμού ραντεβού για εμβολιασμό ακολουθείται και για κάθε νέα εισαγωγή στις δομές φιλοξενίας.

"Για όλους εμάς στο Δήμο Αθηναίων η μέριμνα και φροντίδα των ανθρώπων, που είτε από ανάγκη είτε και από επιλογή ζουν στον δρόμο, δεν είναι μια ακόμη "κοινωνική δράση". Είναι η πεμπτουσία της αποστολής της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η οποία πρώτη βρίσκεται αντιμέτωπη με τις ανάγκες της κοινωνίας και πρώτη πρέπει να σπεύδει. Είμαι περήφανος για τη δουλειά που γίνεται στο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων, αλλά και από τις ομάδες μας, στους δρόμους. Με ευαισθησία και σεβασμό στην αξιοπρέπεια των ανθρώπων. Η δική τους ανταπόκρισή, μας γεμίζει χαρά και ευθύνη» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων.