Ο κ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος, Καθηγητής φαρμακολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, μιλώντας στο MEGA και την εκπομπή «LIVE NEWS»  έδωσε απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν σχετικά με τα εμβόλια κατά του κοροναϊού.

Υπάρχει τεράστιο ιικό φορτίο στους ανεμβολίαστους 

Αρχικά, σχολίασε το γεγονός ότι το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με αναζωπύρωση της πανδημίας από τα τέλη του Ιουνίου, που αποδίδεται στη Δέλτα, μία ακόμη πιο μολυσματική παραλλαγή του ιού. «Βρίσκεται στη χειρότερη φάση της γιατί έχει σημαντικό ποσοστό ανεμβολίαστων και με το στέλεχος Δέλτα που είναι πολύ πιο μεταδοτικό πολλοί από αυτούς θα νοσήσουν», ανέφερε σχολιάζοντας την κατάσταση στο Ισραήλ.

«Αποφάσισαν να προχωρήσουν σε τρίτη δόση για να αποφύγουν τη μόλυνση γιατί όταν υπάρχει τόσο ιικό φορτίο στην κοινότητα από τους ανεμβολίαστους μοιραία αυτό θα περάσει και σε κάποιους εμβολιασμένους. Να περάσει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας από την κυβέρνηση κι ακόμα και η υποχρεωτικότητα είναι ένα εργαλείο μαζί με την πειθώ», πρόσθεσε.

«Είναι νωρίς για την τρίτη δόση»

Ερωτηθείς γιατί μολύνονται άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί, ανέφερε: «Το στέλεχος Δέλτα έχει κάποιες μεταλλάξεις που κάνουν τον ιό να μπαίνει στα ανθρώπινα κύτταρα με μεγαλύτερη ευκολία, έχουμε 10πλάσια φορτία μετά την έκθεση στον ιό, ακόμα και σε κάποιους εμβολιασμένους είναι τόσο μεγάλο το φορτίο που καταφέρνει να περάσει το τείχος των αντισωμάτων. Οι αμυντικές γραμμές όμως εμποδίζουν την σοβαρή νόσο στους περισσότερους».

Αναφορικά στην χορήγηση της τρίτης δόσης σημείωσε: «Είναι νωρίς για την 3η δόση. Πιθανό να πάνε εκεί τα πράγματα. Σε αρκετές δυτικές χώρες πάνε εκεί. Δεν θα με ξάφνιαζε αν τους επόμενους μήνες να πάμε σε μια απόφαση όλα τα άτομα άνω των 30 να κάνουν την τρίτη δόση αν θέλουν μετά τους 8 μήνες».

«Όσον αφορά το εμβόλιο της Moderna που του δίνουν ακόμα και υψηλότερα από της Pfizer, με την Jonshon πιθανό να είναι στο επίπεδο της AstraZeneca. Η τρίτη δόση λογικά θα είναι με mRNA εμβόλιο».