Έκκληση στους αναμβολίαστους συναδέλφους του, να ξεπεράσουν τους φόβους τους, να αφήσουν στην άκρη το θυμό τους, την οργή τους που ενδεχομένως έχουν και να πάνε να εμβολιαστούν, απεύθυνε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Καλοκαιρινά ραντεβού», ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των υγειονομικών, ο κ. Γιαννάκος ανέφερε ότι το σύστημα δεν είναι έτοιμο για αύριο. «Θέλω για άλλη μια φορά να απευθύνω έκκληση στους συναδέλφους μου, τους λίγους που απέμειναν ακόμη ανεμβολίαστοι να πάνε να εμβολιαστούν και πιστεύω να το πράξουν αυτό τις επόμενες μέρες και η κυβέρνηση να μην επιμείνει να τους θέσει σε αναστολή», υπογράμμισε ο πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ.

«Εμείς ως υγειονομικοί πληρώσαμε βαρύ το τίμημα του κοροναϊού, χάσαμε 27 συναδέλφους πριν τους εμβολιασμούς από κοροναϊό, 50 πέρασαν το κατώφλι των ΜΕΘ ως ασθενείς βαριά αλλά ευτυχώς κατάφεραν και επέζησαν και έχουν εμβολιαστεί πάνω από 70 χιλιάδες συνάδελφοί μας εδώ και πολλούς μήνες άρα αν υπήρχε παρενέργεια θα φαινόταν και κανείς δεν έχει πάθει τίποτα από τα εμβόλια. Ως εκ τούτου θα πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή διευκρίνισε ότι οι γιατροί είναι εμβολιασμένοι κοντά στο 92% αλλά το 8% είναι πάνω από 1.500 γιατροί, πολλοί είναι μοναδικοί στην ειδικότητά τους και θα κάνουν μεγάλη ίσως και μεγαλύτερη από άλλες ειδικότητες ζημιά στο σύστημα αν τεθούν σε αναστολή. Για παράδειγμα με πήραν από την Κεφαλονιά, έχουν έναν παθολόγο που εξετάζει περιστατικά κοροναϊού και τίθεται σε αναστολή και το νοσοκομείο από σήμερα το βράδυ δεν θα έχει κανέναν παθολόγο, όπως είπε ο κ. Γιαννάκος.

Αναφορικά με τα προβλήματα που θα φέρει η αναστολή των ανεμβολίαστων υγειονομικών, είπε: «Σήμερα το βράδυ θα πάνε οι υγειονομικοί για δουλειά στις 11, από τις 12 δεν θα πληρώνονται πια αυτοί που δεν εμβολιάστηκαν, θα είναι σε αναστολή. Δεν μπορεί μέχρι τις 12 να είσαι ασφαλής και μετά τις 12 να είσαι επικίνδυνος για το σύστημα. Θα υπάρξει απορύθμιση στο σύστημα υγείας, υπάρχει προσωπικό που είναι εξειδικευμένο που ακόμα και αν βρεθεί προσωπικό, που δεν θα βρεθεί από την αγορά εργασίας με τρίμηνες συμβάσεις, δεν θα μπορεί να αντικαταστήσει το προσωπικό. Τα επιχειρησιακά κέντρα που μελετώνται λένε το εξής κατάργηση, συγχώνευση κλινικών, ιδιωτικοποίηση, μετακινήσεις του εμβολιασμένου προσωπικού, περικοπή αδειών, αναστολή χειρουργείων».

«Τρία χρόνια περιμένουν τα non covid περιστατικά και τώρα θα ξαναπεριμένουν για να χειρουργηθούν, και ταυτόχρονα προβλέπεται το μέτρο της αναστολής καθηκόντων για ανθρώπους που για 19 μήνες είναι στην πρώτη γραμμή. Υπάρχουν δυο περιπτώσεις που καλό είναι να ακούγονται, είναι ένας ο οποίος βίασε, φυλακίστηκε τρία χρόνια τώρα παίρνει το μισό μισθό είναι σε αργία. Είναι μια που έκλεψε 250 χιλιάδες από το ταμείο του νοσοκομείου, 2,5 χρόνια παίρνει το 50% των αποδοχών και αυτός που τίθεται σε αναστολή δεν παίρνει ούτε 1€ μισθό για το εμβόλιο», δήλωσε.

«Ο φόβος να χάσεις τα λίγα λεφτά που παίρνεις είναι σημαντικός και πολλοί συνάδελφοί μου πηγαίνουν και εμβολιάζονται, αν είχαμε λίγο χρόνο ακόμη πιστεύω ότι η κατάσταση θα λυνόταν, δεν θα υπήρχε αυτό το ζήτημα. Ο φόβος να χάσει ο άλλος τον μισθό του είναι πολύ σημαντικός. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μια αυξητική ροή μετά το νόμο 1,5% των ανεμβολίαστων πήγαιναν και εμβολιάζονταν και τις τελευταίες μέρες φτάσαμε στο 4 με 5%», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα ο κ. Γιαννάκος τόνισε ότι θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα όπως για παράδειγμα στην Κεντρική Μακεδονία, ειδικά στα περιφερειακά νοσοκομεία όπου το 30% είναι ανεμβολίαστοι. «Υπάρχουν νοσοκομεία στη Θεσσαλία, στην Πάτρα είναι χειρότερη η κατάσταση, είναι πάνω από 30% και στα δύο νοσοκομεία ανεμβολίαστοι. Υπάρχουν γιατροί που είναι μοναδικοί στην ειδικότητά τους όπως για παράδειγμα στη Μυτιλήνη ο ογκολόγος που είναι μόνος του και κάνει 80 χημειοθεραπείες από αύριο δεν θα τις κάνει γιατί είναι ανεμβολίαστος. Υπάρχουν ειδικευμένοι νοσηλευτές που θέλουν έξι μήνες εξειδίκευση ακόμα και να τους βρεις για να τους βάλεις σε μονάδες τεχνητού νεφρού, αιμοδοσία ή ΜΕΘ. Είναι μεγάλα τα προβλήματα», σημείωσε επεξηγηματικά.

«Πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε. Εμβολιαστήκαμε σε ποσοστό 90%, 9 στους 10 και αν είχαμε αυτό το ποσοστό και σε άλλα επαγγέλματα που κουνάνε τώρα στο δημόσιο διάλογο το χέρι στους υγειονομικούς, θα είχαμε πετύχει την υγειονομική ανοσία και δεν θα κουβεντιάζαμε για τον 1 στους 10 υγειονομικούς. Το πρόβλημα είναι πως θα αυξήσουμε το ποσοστό στην κοινωνία, εμείς έχουμε πετύχει υψηλότατο ποσοστό», πρόσθεσε.