«Η Ομοσπονδία ζητάει στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας να περνάει τουλάχιστον δύο test την εβδομάδα με ευθύνη του ΕΟΔΥ, των κρατικών και δημοτικών δομών υγείας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Timeline» με τον δημοσιογράφο Χρήστο Μυτιλινιό, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, αναφορικά με την έναρξη των σχολείων.

«Πρέπει να γίνουν πάρα πολλά test», τόνισε ο κ. Τσούχλος.

«Ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών έχει προχωρήσει πάρα πολύ θετικά. Πετύχαμε αυτή τη στιγμή να είμαστε γύρω στο 85% εμβολιασμένοι, ένας αριθμός νοσησάντων και ένας πολύ μικρός αριθμός συναδέλφων που απαγορεύεται να κάνουν το εμβόλιο. Ο στόχος είναι μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου να έχουμε πλησιάσει το 90% και θα το πετύχουμε αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η ΟΛΜΕ ξεκίνησε από σήμερα καμπάνια ενημέρωσης των συναδέλφων στα σχολεία που άνοιξαν και ευχόμαστε καλή χρονιά και καλή δύναμη από εκεί και πέρα θα υπάρχει ένα 10-12% συνολικά στην εκπαίδευση το οποίο δεν θα εμβολιαστεί. Αυτό ενώ φαίνεται αριθμητικά όχι πολύ μεγάλο αν σκεφτείτε ότι μιλάμε άνω των 200 χιλιάδων εκπαιδευτικών και του υπόλοιπου προσωπικού, μιλάμε για 20 με 25 χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα δεν είναι και πολύ μικρός ο αριθμός», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Με ανησυχεί όμως περισσότερο ότι 175 χιλιάδες συνάδελφοι οι οποίοι θα έχουμε εμβολιαστεί θα έχουμε μια ‘’λευκή επιταγή’’ χωρίς να ελεγχόμαστε καθόλου. Αυτό έχει μια επικινδυνότητα γιατί ο εμβολιασμένος δεν κινδυνεύει εύκολα να πάει στο νοσοκομείο, να μπει στη ΜΕΘ αλλά δυστυχώς κινδυνεύει να νοσήσει και αν νοσήσεις πολλές φορές η νόσος είναι και ασυμπτωματική ή είναι με πολύ ελαφριά συμπτώματα που ένας εμβολιασμένος μπορεί να μη τους δώσει την πρέπουσα σημασία», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Για αυτό εμείς ζητάμε ότι θα πρέπει το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας με την συνδρομή του ΕΟΔΥ, τα κρατικά νοσοκομεία, τις κρατικές δομές υγείας αλλά και τις δημοτικές να ξεκινήσει μια εκστρατεία ελέγχου και ανίχνευσης του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας μέσω αυτοδιαγνωστικών τεστ ή ακόμα και εργαστηριακών. Είναι βέβαια ένα κόστος αλλά το να περάσουμε σε ένα επαχθές οικονομικό αντικίνητρο που είναι το rapid test 2 φορές την εβδομάδα μόνο για τους ανεμβολίαστους αυτό δεν δίνει τη λύση», διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ.

«Ο στόχος είναι πρώτα από όλα καθολικός εμβολιασμός χωρίς αστερίσκους. Τα τεστ στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας δεν σταματάμε όμως εκεί, αν μπορούμε να αραιώσουμε τα τμήματα», τόνισε ο κ. Τσούχλος.

«Είδατε ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική ειδικά στο συγχρωτισμό, θα είναι επικίνδυνο αυτό το γεγονός. Ενίσχυση του βοηθητικού προσωπικού με προσλήψεις, είναι πολύ αναγκαίο σε αυτή τη φάση. Υπάρχει δηλαδή μια δέσμη μέτρων που ξεκινάνε από τους εμβολιασμούς, ακολουθούν τα τεστ και τα υπόλοιπα τα οποία θα δημιουργήσουν το τείχος ανοσίας το οποίο θα το ενισχύσουν και το υψώσουν αυτός είναι ο στόχος μας», κατέληξε.