Δάκρυσε όλος ο ελληνισμός με την είδηση του θανάτου του κορυφαίου των κορυφαίων Μίκη Θεοδωράκη.

Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης, ο οποίος συνδέθηκε με τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας πέρασε στην αιωνιότητα σε ηλικία 96 ετών.

Η σορός του θα τεθεί τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών, από την ερχόμενη Τρίτη έως και την Πέμπτη, ενώ η εξόδιος ακολουθία του μεγάλου συνθέτη θα τελεστεί Πέμπτη στις 15:00 μ.μ. στην Μητρόπολη Αθηνών.

Καταγραφη
Μάνος Κατράκης, Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Ρίτσος και Οδυσσέας Ελύτης στην Εθνική Λυρική Σκηνή για την παρουσίαση του “Άξιον Εστί” το 1974. Μια μοναδική φωτογραφία από τον βετεράνο φωτορεπόρτερ Τάκη Πανανίδη.

 Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί ο τόπος που θα ταφεί ο Μίκης Θεοδώρακης. Ο ίδιος πάντως είχε εκφράσει την επιθυμία να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, όπου βρίσκονται οι τάφοι των γονιών και του πολυαγαπημένου του αδερφού.

Τριήμερο εθνικό πένθος

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος για την απώλεια του μεγάλου δημιουργού, σημειώνοντας πως «είχαμε ξεχάσει πως ήταν θνητός».

Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε εκφράσει ως τελευταία του επιθυμία να κηδευτεί και να ταφεί στη γενέτειρά του, την Κρήτη.

Η χώρα αποχαιρετά μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που γέννησε. Ο τεράστιος Έλληνας συνθέτης άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα. Ο οικουμενικός Έλληνας βίωσε εξορίες, βασανιστήρια, κακουχίες, οικονομικές δυσκολίες, αλλά τίποτα δεν τον πτόησε.

ΜΙΚΙΣ

 Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει γράψει όλων των ειδών μουσικής, από όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, ορατόρια, μπαλέτα και χορωδιακή εκκλησιαστική, έως μουσική για αρχαίο δράμα, θέατρο, κινηματογράφο, έντεχνο λαϊκό τραγούδι και μετασυμφωνικά έργα.

5365091

Το έργο του μπορεί να διακριθεί σε τρεις κύριες περιόδους: Στην πρώτη περίοδο (1937-1960) συνθέτει έργα συμφωνικά και μουσικής δωματίου σύμφωνα με δυτικοευρωπαϊκές μορφές και σύγχρονες τ:εχνικές, στη δεύτερη περίοδο (1960-1980) επιχειρεί σύζευξη της συμφωνικής ορχήστρας με λαϊκά όργανα και δημιουργεί νέες φόρμες με βάση τη φωνή, ενώ από το 1981 επιστρέφει στις συμφωνικές μορφές και ασχολείται με την όπερα.

χατζιδακισ
Με τον Μάνο Χατζιδάκι στη Ρώμη

Η μελοποίηση ποιημάτων έχει θεωρηθεί ως ο «κεντρικός πυλώνας της δημιουργικότητάς του», όπως έχει πει η ερμηνεύτρια Νένα Βενετσάνου. Εκεί οι ποιητές παρελαύνουν: Άγγελος Σικελιανός, Ανδρέας Κάλβος, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος, Μανόλης Αναγνωστάκης, αλλά και Πάμπλο Νερούδα, Λόρκα, Μπέρναρντ Μπίαμ.

ΜΕΛΙΝΑ
Με την Μελίνα Μερκούρη και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση

 Η φήμη του ξεπέρασε από νωρίς τα σύνορα της χώρας. Συνέθεσε τον πιο αναγνωρίσιμο, ίσως, ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το συρτάκι από την ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» (1964), ενώ τραγούδια του ερμηνεύτηκαν από διάσημους καλλιτέχνες, όπως οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ και η Εντίθ Πιάφ. Επένδυσε μουσικά γνωστές ταινίες, όπως το «Ζ» (1969), που τιμήθηκε με το βραβείο BAFTA πρωτότυπης μουσικής, η «Φαίδρα» (1962), με τραγούδια σε στίχους Νίκου Γκάτσου και «Σέρπικο» (1973), για τη μουσική της οποίας ήταν υποψήφιος για Grammy το 1975 (το ίδιο βραβείο διεκδίκησε και για τη μουσική του «Αλέξη Ζορμπά» το 1966).

Παράλληλα, από πολύ νέος ανέπτυξε πλούσια αντιστασιακή και πολιτική δράση, ενώ με ποικίλες παρεμβάσεις, βιβλία και συνεντεύξεις παρέμεινε ενεργός ως το τέλος της ζωής του.

«Θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομουνιστής»

Στις 5 Οκτωβρίου 2020 ο Μίκης Θεοδωράκης είχε στείλει προσωπική επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Σε αυτή ανέφερε ότι πέρασε τα ωραιότερα χρόνια της ζωής του κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. «Θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής», έγραφε.

«Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”. Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής.

Να γίνει σεβαστή όχι μονάχα η ιδεολογία μου αλλά και οι αγώνες μου για την ενότητα των Ελλήνων. Καθώς επίσης βέβαια και όλα αυτά που ήδη έχω ρυθμίσει, σε συνεννόηση με την γραμματέα μου Ρένα Παρμενίδου και τον φίλο και Πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη», ανέφερε στην επιστολή του ο Μίκης.

Εκτενείς αναφορές στη ζωή και τη σταδιοδρομία του Μίκη Θεοδωράκη κάνουν τα μεγαλύτερα ΜΜΕ του πλανήτη, αφού η φήμη του εκλιπόντος είχε περάσει τα ελληνικά σύνορα εδώ και πολλές δεκαετίες.

Reuters: Ο συνθέτης του «Ζορμπά» πεθαίνει σε ηλικία 96 ετών

Με τίτλο «ο Έλληνας συνθέτης του Ζορμπά πεθαίνει σε ηλικία 96 ετών», το πρακτορείο Reuters αναφέρεται συνοπτικά στη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη.

Μάλιστα, τον μνημονεύει ως «τον πανύψηλο άνδρα με τα πυκνά κυματιστά μαλλιά που είχε λαχτάρα για μία προοδευτική, δημοκρατική εκδοχή του κομμουνισμού».

5

The New York Times: Πέθανε στα 96 του ο Μίκης Θεοδωράκης, Έλληνας συνθέτης και μαρξιστής αγωνιστής

Οι «New York Times» εστιάζουν στο αγώνα του Μίκη Θεοδωράκη κατά της Χούντας «που τον φυλάκισε και τον εξόρισε ως επαναστάτη».

Μεταξύ άλλων, δε, μνημονεύουν συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Μίκης Θεοδωράκης στην αμερικανική εφημερίδα το 1970, όπου έλεγε: «Πάντα ζούσα με δύο ήχους – έναν πολιτικό, ένα μουσικό».

6

Γερμανικά ΜΜΕ: Η μουσική του θεωρήθηκε παρηγοριά, αλλά και ένδειξη αντίστασης

Η είδηση του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη δεν θα μπορούσε φυσικά να αφήσει ασυγκίνητα και τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία αναφέρονται τόσο στο καλλιτεχνικό έργο όσο και στην πολιτική δράση του μεγάλου Έλληνα δημιουργού.

«Ο Θεοδωράκης θεωρείτο ο διασημότερος συνθέτης της Ελλάδας στον 20ό αιώνα. Ειδικά, η μουσική του για την ταινία ''Αλέξης Ζορμπάς'' και το ''Κάντο Χενεράλ'' σε στίχους του Πάμπλο Νερούντα τον έκαναν διάσημο παγκοσμίως» αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Γερμανική Ραδιοφωνία, ενώ το περιοδικό Focus κάνει λόγο για τον θάνατο του δημιουργού της μουσικής για το «Συρτάκι».

7_2

«Κανένας άλλος δεν κατάφερε να ερμηνεύσει την ελληνική νοοτροπία με τόσο πρωτότυπο τρόπο και να την κάνει γνωστή σε όλον τον κόσμο. Όμως ο Μίκης Θεοδωράκης δεν ήταν απλώς ένας συνθέτης, ένας μουσικός και μαέστρος. Ήταν αντιστασιακός και πολιτικός», σημειώνει το περιοδικό και παραθέτει βιογραφικά στοιχεία του συνθέτη.

«Συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους συνθέτες της Ελλάδας. Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος με τη μουσική για τον Αλέξη Ζορμπά έγραψε κινηματογραφική ιστορία, πέθανε στα 96 του χρόνια» γράφει η εφημερίδα Die Zeit. «Για πολλούς Έλληνες ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν μέχρι και σήμερα η φωνή του λαού. Η μουσική του θεωρήθηκε παρηγοριά, ειδικά σε ιστορικά δύσκολες εποχές, όπως η στρατιωτική δικτατορία, αλλά και ένδειξη αντίστασης», προσθέτει η εφημερίδα.

Στην είδηση του θανάτου του μεγάλου Έλληνα συνθέτη αναφέρθηκε και το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, με την επισήμανση της πολιτικής δράσης του Μίκη Θεοδωράκη ειδικά στην προσπάθεια βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ιταλικά ΜΜΕ: Σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού, αφιέρωση τη ζωή του στη μουσική και στην πολιτική

Πρώτη είδηση αποτελεί και στα μέσα ενημέρωσης της Ιταλίας. «Πένθος, έφυγε ο Μίκης Θεοδωράκης, ο συνθέτης του ‘’Ζορμπά’’ που δημιούργησε το συρτάκι». «Ο πιο γνωστός έλληνας συνθέτης κάθε εποχής, πέθανε σε νοσοκομείο της Αθήνας, σε ηλικία 96 ετών, μετά από μια μακρά ζωή, γεμάτη τιμές, πόνο, συνυφασμένη με ορισμένα από τα τραγικότερα γεγονότα του περασμένου αιώνα», γράφει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Η εφημερίδα La Stampa, στην ηλεκτρονική της έκδοση αναφέρει ότι «ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού» και «αφιέρωσε την ζωή του στην μουσική και στην πολιτική».

8

«Άγνωστα» στιγμιότυπα από σημαντικές στιγμές της ζωής του μεγάλου μουσικοσυνθέτη 

b_25893_or__mikis_se_ceima_me_ti_neolaia_lampraki-600x398
Σε γεύμα με τη Νεολαία Λαμπράκη
Καταγραφη_2
Με την σύζυγο και τα δυο τους παιδιά στην Κόκκινη Πλατείας της Μόσχας το 1970
καρεζη
Με την Τζένη Καρέζη
χατζιδακισ
Με τον Μάνο Χατζιδάκι στη Ρώμη
b_24000_or_412-600x442__1_
Ο Μίκης, με τον αδελφό του Γιάννη και τους γονείς τους, στο πατρικό σπίτι στο Γαλατά Χανίων
b_23657_or_65-600x446
Σε συνέντευξή του στο BBC, την εποχή που παρουσιάστηκε η «Αντιγόνη» στο Covent Garden
b_23909_or_320-382x600
Με τον Βασίλη Τσιτσάνη
b_23995_or_407-600x548__1_
Θέατρο Park. Το έργο «Όμορφη Πόλη» στο θέατρο Park. Ο Μίκης Θεοδωράκης, με την Μελίνα Μερκούρη, την Ντόρα Γιαννακοπούλου και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση
b_23692_or_100-600x445
23/5/1963. Θέατρο Ακροπόλ. Ίδρυση Νεολαίας Λαμπράκη. Μίκης Θεοδωράκης, Αλέκος Αλεξανδράκης, Δάφνη Σκούρα, Γρ. Γιάνναρος, Περιστεράκης, Φώντας Λάδης