Ελάχιστες ημέρες έχουν απομείνει μέχρι να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία και οι ειδικοί ανησυχούν έντονα για την «εκτίναξη» των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους 12-17 ετών.

Όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η αύξηση των κρουσμάτων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, είναι ραγδαία.

Η κα Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών συστήνεται για την προσωπική τους προστασία, για τη θωράκισή τους για την επιστροφή στο σχολείο και τις κοινωνικές δραστηριότητες, τη μείωση της διασποράς, ώστε να προστατευθούν τα ευάλωτα άτομα, και τη μείωση των πιθανοτήτων δημιουργίας νέων μεταλλάξεων.

Την ίδια ώρα, τα ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά εξακολουθούν να είναι ιδιαιτέρως χαμηλά, γεγονός που προβληματίζει έντονα το Μαξίμου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός αναμένεται σήμερα να πραγματοποιήσει σύσκεψη στην οποία θα μετέχουν και καθηγητές παιδιατρικής, με στόχο την αύξηση των εμβολιασμών στα σχολεία. Παράλληλα, θα αποφασιστεί η πραγματοποίηση στοχευμένων δράσεων ενημέρωσης σε γονείς και τα παιδιά για την ασφάλεια του εμβολίου.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τους εμβολιασμούς

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την ηλικιακή ομάδα 15-17 ετών, δηλαδή τους μαθητές του λυκείου, έχει εμβολιαστεί μέχρι στιγμής το 20%, περίπου 74.000 παιδιά. Το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί και να φτάσει το 23,1%, βάσει των ραντεβού που έχουν ήδη κλειστεί στα εμβολιαστικά κέντρα.

Χαμηλότερη είναι η προσέλευση στις ηλικίες 12 -14 ετών, καθώς μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί το 9,6% περίπου 36.500 μαθητές του γυμνασίου, ενώ με βάση τα ραντεβού το ποσοστό θα ανέβει στο 11,5%.

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, εμφανίστηκε χθες εκ νέου αρνητική στο οριζόντιο κλείσιμο σχολικών τμημάτων, εκτός και αν νοσήσουν τα μισά παιδιά συν ένα, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ειδικών.

Η κα Κεραμέως ανέφερε πως στην ομαλή λειτουργία του σχολείου θα συμβάλλουν και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που προβλέπουν τη διενέργεια εργαστηριακού τεστ δύο φορές την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους καθηγητές και τη διενέργεια δύο self test για τους ανεμβολίαστους μαθητές.

Για τους εμβολιασμένους αρκεί απλώς η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Εμβολιασμένοι το 80% των εκπαιδευτικών

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, το 80% των εκπαιδευτικών είναι εμβολιασμένο και ένα 10% περίπου έχει νοσήσει. Από την άλλη, ένα 10% των εκπαιδευτικών παραμένει ανεμβολίαστο και όπως ανέφερε η υπουργός όσοι εξ αυτών δεν τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με την διενέργεια εργαστηριακού τεστ, θα τίθενται σε αναστολή εργασίας.

Πότε θα κλείνουν τμήματα 

Όσον αφορά στο κλείσιμο τμημάτων σε περίπτωση κρούσματος, η υπουργός διευκρίνισε ότι οι επαφές με το κρούσμα δεν μπαίνουν σε καραντίνα, αλλά θα ακολουθεί εργαστηριακός έλεγχος: «Όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά της τάξης κάνουν rapid test δωρεάν από το κράτος και τα παιδιά που κάθονταν κοντά στο κρούσμα θα κάνουν επιπλέον self-test. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα χρειαστεί να κάνουν δύο self test. Όλα τα παιδιά μετά τον έλεγχο θα προσέρχονται κανονικά στην τάξη».

Εξηγώντας γιατί δεν θα κλείνει η σχολική τάξη με τον εντοπισμό κρούσματος, είπε ότι «έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Όταν κλείναμε τμήματα το κάναμε γιατί θέλαμε να προστατεύσουμε την οικογένεια του μαθητή από διασπορά του ιού. Αλλά αυτή την στιγμή οι περισσότεροι εξ αυτών είναι εμβολιασμένοι και αν δεν είναι έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν άμεσα».

Αδικαιολόγητη η απουσία μαθητή λόγω κρούσματος

Αναφερόμενη στις απουσίες μαθητών είπε ότι «δεν δικαιολογείται απουσία επειδή ο γονιός του φοβάται να το στείλει για μάθημα λόγω κρούσματος στην τάξη».

Τι θα ισχύσει στα πανεπιστήμια

Σχετικά με τα πανεπιστήμια, η κα Κεραμέως ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα λειτουργήσουν μόνο με δια ζώσης εκπαίδευση.

Στις αίθουσες θα έχουν πρόσβαση φοιτητές και εκπαιδευτικοί που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι έχουν πιστοποιητικά νόσησης. Για τους ανεμβολίαστους θα ισχύσει η υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού τεστ με δικά τους έξοδα.