δεθ
Ελλάδα

Η ΔΕΘ αλλάζει ριζικά - Έτσι θα είναι μετά την ανάπλαση (Εικόνες, βίντεο)

Το σχέδιο περιλαβάνει εντυπωσιακούς εκθεσιακούς και συνεδριακούς χώρους με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, αλλά και μεγάλους χώρους πρασίνου

Ριζική θα είναι η αλλαγή της ΔΕΘ, σύμφωνα με το σχέδιο για την αναπλασή της. 

Η μελέτη ανάπλασης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, η οποία κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και παρουσιάστηκε σήμερα από τη διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO και εκπροσώπους των τριών μελετητικών γραφείων που συνέπραξαν, Sauerbruch Hutton, Gustafson Porter + Bowman, Stavropoulou Architects περιλαβάνει εντυπωσιακούς εκθεσιακούς και συνεδριακούς χώρους με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, αλλά και μεγάλους χώρους πρασίνου μέσα από τους οποίους σχηματίζονται τρεις διαδρομές. 

Η σχεδιαστική πρόταση για το Thessaloniki ConfEx Park περιλαμβάνει την ανάπτυξη των εκθεσιακών χώρων σε πέντε «νησιά» στο βόρειο τμήμα της έκτασης και διαμόρφωση χώρων πρασίνου γύρω από αυτά. Στο βόρειο τμήμα θα ανεγερθεί ξενοδοχείο δυναμικότητας 120 δωματίων και επιχειρηματικό κέντρο, ενώ προβλέπονται και χώροι πολλαπλών χρήσεων, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως χώροι συνάντησης ή εκθέσεων. Στη νότια πύλη, δίπλα στη Λεωφόρο Στρατού, θα εγκατασταθεί το νέο συνεδριακό κέντρο, ενώ δίπλα θα διαμορφωθεί ένα μεγάλο αμφιθέατρο για παραστάσεις και εκδηλώσεις. Η κεντρική περιοχή που από την πλατεία ΧΑΝΘ ως το ΜΜΣΤ και θα αποτελέσει τον χώρο για τη δημιουργία μικρής κλίμακας πολιτιστικών κήπων και καφέ, ενώ μία γέφυρα που συνδέει όλους τους χώρους των εκθέσεων από επάνω.


Οι εκθεσιακοί χώροι και το συνεδριακό κέντρο ξεχωρίζουν με τις χαρακτηριστικές προεξέχουσες στέγες τους που αιωρούνται σαν σύννεφα στο τοπίο. Σε περιόδους που οι αίθουσες δεν θα χρησιμοποιούνται για εκθέσεις, αυτοί οι χώροι μπορούν να παραμένουν ανοιχτοί για δημόσια χρήση ως πολιτιστικοί και κοινωνικοί χώροι, για διαλέξεις, εκθέσεις, συγκεντρώσεις με απρόσκοπτη θέα και πρόσβαση στο πάρκο. Οι μεγάλες αίθουσες συνδέονται μεταξύ τους στο επίπεδο του εδάφους απέναντι από το πάρκο. Επιπλέον, διάδρομοι και γέφυρες συνδέουν όλους τους εκθεσιακούς χώρους στο επίπεδο του πρώτου ορόφου, συμπεριλαμβανομένης μιας υπαίθριας έκθεσης στον τελευταίο όροφο του 2ου εκθεσιακού χώρου. Οι κατασκευές των περιπτέρων θα είναι ελαφριές με κυρίαρχα υλικά το αλουμίνιο και το γυαλί.
pHAtRqhDqtqmCJQkBRy4__1_
Οι στέγες θα είναι εξοπλισμένες για τη συλλογή της ηλιακής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών συλλεκτών και του νερού της βροχής για την εξυπηρέτηση των αναγκών του πάρκου. Τα κτήρια θα χρησιμοποιούν γεωθερμική ενέργεια και θαλασσινό νερό για ψύξη. Ο εξαερισμός με διασταύρωση της ροής του αέρα και με τη βοήθεια ανάκτησης θερμότητας από τους εκθεσιακούς χώρους θα μειώσει την κατανάλωση ενέργειας μέσω του μηχανικού εξαερισμού.

Ο εκθεσιακός χώρος θα διαθέτει χώρους στάθμευσης συνολικής δυναμικότητας περίπου 2.000 θέσεων, όλοι τους υπόγειοι.
δεθ1
Στο πλαίσιο της ανάπλασης θα αναβιώσουν ιστορικές διαδρομές που είναι σήμερα αποκλεισμένες. Το «Μονοπάτι Πολιτισμού», αναπτύσσεται διαγωνίως στο χώρο και συνδέει το νέο σταθμό του Μετρό της Εγνατίας οδού με τις Εκθεσιακές αίθουσες, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Συνεδριακό Κέντρο, το Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο και επιτρέπει τη διάβαση των πεζών αποφεύγοντας τους πολυσύχναστους δρόμους. Η «Ορεινή διαδρομή» στοχεύει να διανοιχθεί ξανά ο υπάρχοντας άξονας Βορρά-Νότου και δίνει έμφαση στη σχέση μεταξύ του βουνού, της θάλασσας, του Πανεπιστημίου, της τοποθεσίας ConfEx και της ευρύτερης πόλης.

Όπως επισήμανε ο Mattias Sauerbruch, επικεφαλής του ομώνυμου μελετητικού γραφείου, κάποια από τα κτήρια που αποτελούν τοπόσημα για την έκθεση θα διατηρηθούν, όπως η Αψίδα της ΧΑΝΘ, ο πύργο τους ΟΤΕ μαζί με το περίπτερο της Esso Pappas και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και βέβαια το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο. Ο ίδιος σημείωσε ότι προβλέπονται μεγάλοι χώροι για εκθέτες, ενώ με τον σχεδιασμό εξασφαλίζεται στενή σύνδεση του εκθεσιακού κέντρου με τις εκδηλώσεις που θα λαμβάνουν χώρα στους ανοιχτούς χώρους. «Μπορεί να γίνει υποδειγματική πρόταση αειφορίας. Όλες τις βιοκλιματικές παρεμβάσεις μπορούμε να τις υλοποιήσουμε και να τις επεκτείνουμε», τόνισε και πρόσθεσε ότι θα δημιουργηθεί μία δομή κοινωνικά βιώσιμη, καθώς θα εξυπηρετεί και τους πολίτες για καθημερινές τους δραστηριότητες.

Ο αρχιτέκτονας τοπίου Νίλ Πόρτερ ανέφερε ότι το πάρκο που θα διαμορφωθεί θα είναι ένα εκπληκτικό πλεονέκτημα για την πόλη, καθώς θα δημιουργηθεί ένας πράσινος διάδρομος στην καρδιά της που θα συνδέει το βουνό με τη θάλασσα. Από την πλευρά της η Ελένη Σταυροπούλου ανέφερε ότι υπάρχει ισορροπημένη συνεργασία διεθνών και ελληνικών γραφείων, η οποία θα συνεχιστεί στη φάση των οριστικών μελετών.
δεθ2
Σημαντική μέρα για τον εκθεσιακό φορέα και για την πόλη χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, Τάσος Τζήκας, ο οποίος επισήμανε ότι μπαίνει στην τελική ευθεία μία προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2012. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το αργότερο στις αρχές του 2023 θα ολοκληρωθούν οι οριστικές μελέτες και μέχρι τέλος του ίδιου χρόνου θα ξεκινήσει κατασκευή. Και με δεδομένο ότι οι εργασίες θα γίνονται με την έκθεση σε λειτουργία ανέφερε ότι λογικά τα εγκαίνια του έργου θα γίνουν το 2026, χρονιά κατά την οποία η ΔΕΘ θα γιορτάσει τα 100 χρόνια της.
ψλψ
Σε ό,τι αφορά το σχέδιο έκανε λόγο για μία καταπληκτική πρόταση που δίνει περισσότερο χώρο πρασίνου από όσο είχε προβλέψει η διοίκηση και πρόσθεσε ότι θα είναι το πιο πράσινο εκθεσιακό κέντρο στην Ευρώπη, καθώς θα καλύπτει πολύ μεγάλο μέρος των ενεργειακών του αναγκών. Επιπλέον, θα είναι προσβάσιμο από παντού, ενώ οι πολίτες μπορούν να χαίρονται το πάρκο ακόμα και όταν υπάρχουν εκθέσεις με την αερογέφυρα πάνω από τα εκθεσιακά κέντρα.

Aποδοχή Cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων διαφήμισης για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Διαβάστε περισσότερα