Πραγματοποιήθηκε α η καθιερωμένη ενημέρωση για τις εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία του κοροναϊού από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Ειδικότερα, κατά την ενημέρωση, οι αρμόδιοι ανέφεραν τα νεότερα από το μέτωπο της πανδημίας, τονίζοντας για μία ακόμη φορά την ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού, με την Μίνα Γκάγκα να τονίζει ότι οι ανεμβολίαστοι διατρέχουν 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης, ενώ η κ.Παπαευαγγέλου τόνισε ότι περιοχές με ισχυρή εμβολιαστική κάλυψη, δεν παρουσιάζουν έξαρση κρουσμάτων. Τέλος, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε πως στη χώρα παρουσιάζεται συρρίκνωση της πανδημίας, ενώ λόγω της αυξανόμενης χρήσης κλειστών χώρων που αναμένεται το επόμενο διάστημα, αναμένεται να αυξηθεί η διασπορά του ιού ξανά.

Παπαευαγγέλου: Πρωταθλητές στους εμβολιασμούς οι φοιτητές

Η πανδημία βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση ωστόσο σε ορισμένες περιοχές παρουσιάζεται αύξηση όπως η Πιερία και η Βόρεια Ελλάδα, ανέφερε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Ο εμβολιασμός προχώρησε καλά. Πάνω από 62% του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί αλλά θέλουμε το 100%. Είναι σημαντικό οι μεγαλύτεροι σε ηλικία να εμβολιαστούν, καθώς διατρέχουν κατά 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης, σημείωσε η κ. Γκάγκα.

Στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας η οποία παρουσιάζει σημεία ύφεσης αναφέρθηκε η Βάνα Παπαευαγγέλου. Τα ενεργά κρούσματα είναι 19.000. Βρισκόμαστε, είπε, σε μεταβατική περίοδο. Θα δούμε κατακόρυφη αύξηση των τεστ ανά εβδομάδα, ενώ οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ εξετάζουν μόνο εμβολιασμένους. Η αλλαγή πολιτικής θα έχει πιθανά αύξηση κρουσμάτων και μείωση θετικότητας.

Στις αρχές αυτής της εβδομάδας έγιναν 350.000 τεστ ανά ημέρα από 90.000 που είχαμε τις προηγούμενες μέρες. Το 53% των ασθενών αφορά σε άτομα μεγαλύτερα των 60 ετών είπε, ενώ στα παιδιά ενδέχεται λόγω κινητικότητας να παρατηρηθεί αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά. Περιοχές με αυξημένη επιδημιολογική κάλυψη, είπε η Καθηγήτρια δεν παρουσιάζουν επιβάρυνση της επιδημιολογικής τους εικόνας. Αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς, όπου οι φοιτητές είναι πρωταθλητές και κάλεσε όλους να εμβολιαστούν.

Μαγιορκίνης: Θα αυξηθεί η μεταδοτικότητα

Ο καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης, στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι «υπάρχει πτωτική τάση στον αριθμό των νέων διαγνώσεων και τα στοιχεία δείχνουν σημαντική μείωση για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, περίπου 18% λιγότεροι θάνατοι σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η επιδημία στην Ελλάδα βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης. Ο αριθμός των διαγνώσεων είναι αναμενόμενο να αυξηθεί, σε αυτό το μεταβατικό στάδιο. Από τέλη Σεπτεμβρίου, η μεταδοτιτκότητα αναμένεται να αυξηθεί, καθώς θα χρησιμοποιούμε περισσότερο τους κλειστούς χώρους».