Την επίλεκτη 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, που φέρει την ιστορική επωνυμία «Πόντος», επισκέφτηκε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, στο πλαίσιο της παραμονής του στη Βόρειο Ελλάδα για την τελετή των εγκαινίων της 78ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ επισκέφθηκε το Στρατηγείο και μονάδες της 71 Α/Μ ΤΑΞ, όπου ενημερώθηκε από τον διοικητή και τα στελέχη της για τη δράση της και την αποστολή της, ενώ περιηγήθηκε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της, παρακολούθησε εκπαιδευτικές δραστηριότητες του προσωπικού της και «…διαπίστωσε το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας και ηθικού του προσωπικού» συμφώνως με το ΓΕΕΘΑ.

Η σημερινή 71η Α/Μ ΤΑΞ έλκει τις ιστορικές της ρίζες από το 71ο Σύνταγμα Πεζικού που ήταν επιστρατευόμενο από την περιοχή της Θράκης, που είχε επιστρατευθεί στη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού και Ελληνογερμανικού πολέμου (1940-41).

Με τη μεταπολεμική αναδιοργάνωση του Ελληνικού Στρατού από το 71ο ΣΠ προέκυψε η 52η Ταξιαρχία Πεζικού, η οποία συμμετείχε στις επιχειρήσεις του Ελληνικού Εμφυλίου.

Στις 5 Απριλίου 1948, η 52η ΤΑΞΠΖ συγκροτήθηκε στη Θεσσαλονίκη και έδρασε, ως προελέχθη, την περίοδο 1948 – 1950, συμμετέχοντας σε δεκάδες επιχειρήσεις σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, στη διάρκεια του Εμφυλίου, από τη Στερεά Ελλάδα (Μάχη των Κρουσίων), μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα (Μάχη του Γράμμου).

Μετά το πέρας του Εμφυλίου και τη νέα αναδιοργάνωση του Ελληνικού Στρατού, η 52η ΤΑΞΠΖ, μετονομάστηκε σε 5ο Σύνταγμα Πεζικού (5ο ΣΠ), διατηρώντας ως έδρα του τη Θεσσαλονίκη, μέχρι το 1954, οπότε και ανέστειλε τη λειτουργία του.



Το 1967 επανασυγκροτήθηκε εκ νέου και μετονομάστηκε σε 71ο Σύνταγμα Πεζικού (71ο ΣΠ), μετασταθμεύοντας στη Λητή Θεσσαλονίκης.

Το 1978 μετέπεσε σε επιστρατευόμενο Σύνταγμα Πεζικού, με χαμηλό επίπεδο ετοιμότητος.

Την 1η Ιανουαρίου 1994 μετονομάζεται σε 71η Ταξιαρχία Πεζικού και μετασταθμεύει στη Νέα Σάντα Κιλκίς στο Στρατόπεδο «Υπολοχαγού Χατζηιωάννου», όπου εδρεύει μέχρι και σήμερα.

Από την 1η Ιανουαρίου 1998 τελούσε υπό τις διαταγές του Β΄ Σώματος Στρατού (Β’ΣΣ), ως Δύναμη Ταχείας Επεμβάσεως.

Στις 27 Οκτωβρίου 2001, η 71η ΤΑΞΠΖ μετονομάστηκε σε 71η Α/Μ ΤΑΞ και από τις 26 Σεπτεμβρίου 2005 τέθηκε υπό τη διοίκηση στην Ι Μεραρχίας Πεζικού (Ι ΜΠ) και τον επιχειρησιακό έλεγχο στο Β΄ΣΣ.

Στις 5 Οκτωβρίου 2009, με απόφαση του τότε Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ) του ΓΕΣ, η 71η Α/Μ ΤΑΞ έλαβε την ιστορική επωνυμία «Πόντος» προς τιμή του Ποντιακού Ελληνισμού και των δεκάδων χιλιάδων Ποντιακής καταγωγής Ελλήνων, οι οποίοι κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή της ζώνης ευθύνης του Σχηματισμού, μετονομάσθηκε σε «71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «Πόντος».

Από τις 28 Νοεμβρίου 2013, ημερομηνία κατά την οποία ανέστειλε τη λειτουργία του το ιστορικό Β’ΣΣ, η 71η Α/Μ ΤΑΞ «Πόντος» τέθηκε υπό τη διοίκηση και τον επιχειρησιακό έλεγχο της Ι ΜΠ.

Τέλος, από τον Αύγουστο του 2021 η 71η Α/Μ ΤΑΞ υπάγεται στο Γ’Σώμα Στρατού/NRDC-GR.