Τον εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Πυροβολικού Μάχης, εντός του αμέσως προσεχούς διαστήματος, ως απόρροια των διδαγμάτων που έχουν προκύψει ως τώρα από τον πόλεμο στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, αναγιγνώσκων την Ημερήσια Διαταγή, για τον εορτασμό της Προστάτιδος του Πυροβολικού Μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας, στη διάρκεια της τελετής που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Πυροβολικού στο Μεγάλο Πεύκο.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ, παρουσία του Αντιπροέδρου της Βουλής Αθανάσιου Μπούρας και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής: «…Η Πατρίδα μας καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει απειλές σε γεωστρατηγικό επίπεδο, οι οποίες είναι πλέον ποιο άμεσες όσο ποτέ τα τελευταία έτη, θέτοντας σε αμφισβήτηση την ασφάλεια και τη σταθερότητα, όχι μόνο της χώρας μας αλλά και ολόκληρης της περιοχής της ΝΑ Μεσογείου. Στο πλαίσιο των συνεχών αυτών προκλήσεων, ο Στρατός Ξηράς καλείται και κατορθώνει να αποτελεί παράγοντα αξιόπιστης αποτροπής, σύμφωνα με τις ενιαίες οδηγίες και κατευθύνσεις του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Σε αυτήν την προσπάθεια, το Πυροβολικό Μάχης κατέχει εξέχουσα θέση, αφού στο σύγχρονο Ενοποιημένο Πεδίο Μάχης, με πιο επίκαιρο παράδειγμα τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία, δύναται να επηρεάσει την εξέλιξη του αγώνα αποφασιστικά, με την ταχύτητα ενεργείας του και την ακρίβεια των πυρών του, τόσο σε βάθος, όσο και εγγύς των υποστηριζόμενων δυνάμεων ελιγμού. Παράλληλα, το Αντιαεροπορικό Πυροβολικό προσφέρει την πιο άμεση και αξιόπιστη ασπίδα προστασίας των επιγείων δυνάμεων κάθε Σχηματισμού, από αέρος. Μάλιστα, και στο μελλοντικό επιχειρησιακό περιβάλλον της «Πολυχωρικής Μάχης», το Πυροβολικό, με την αποκεντρωτική – δικτυοκεντρική φιλοσοφία ενεργείας του, θα αποτελέσει το βασικότερο συντελεστή της αποτροπής και απαγόρευσης εκδήλωσης επιθετικών ενεργειών σε βάρος των στρατευμάτων μας. Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν την επιχειρησιακή αξία και βαρύτητα του όπλου του Πυροβολικού».

Για να προσθέσει αμέσως μετά: «Το Ελληνικό Πυροβολικό κατατάσσεται σήμερα μεταξύ των πλέον εξελιγμένων του κόσμου, είναι οργανωμένο, στελεχωμένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο, για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του ρόλου του. Παράλληλα, όμως, βρίσκεται σε μια διαδικασία εκσυγχρονισμού και εντός των προσεχών ετών, αναμένεται να έχει αναβαθμίσει, τα οπλικά του συστήματα και τα πυρομαχικά του, ενσωματώνοντας δυνατότητες υψηλής τεχνολογίας, αυξημένης ακρίβειας, βεληνεκούς και αποτελεσματικότητας, καθιστώντας το Όπλο «κεραυνό τιμωρό» κάθε επιβουλέα. Όλα τα παραπάνω θα απαιτήσουν τη συνεχή εκπαίδευση και τριβή με το αντικείμενό σας, κάνοντας πράξη το ρητό σας ''ΙΣΧΥΣ ΔΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΕΩΣ''».



Στην τελετή παρέστησαν επίσης ως εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων οι Γεώργιος Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Θωμάς Χατζηαθανασίου (ΠΑΚΟΚ-ΚΙΝΑΛ), οι Αρχηγοί ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος ΛΣ Γεώργιος Αλεξανδράκης, οι Επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΣ Στρατηγοί ε.α. (και Πυροβολητές) Δημήτριος Βούλγαρης, Κωνσταντίνος Γκίνης και Γεώργιος Καμπάς, ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος ε.α. (και Πυροβολητής) Γεώργιος Μπασιακούλης, ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού – Διοικητής Δόγματος και Εκπαιδεύσεως Αντιστράτηγος Νικόλαος Φλάρης, ο Υπαρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κέλλης, o Διοικητής της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοικήσεως Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, o Διοικητής της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοικήσεως Υποστηρίξεως Στρατού (ΑΣΔΥΣ) Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Επιτελάρχης του ΓΕΣ Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΠΕΑΔΣ Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, Ακόλουθοι Αμύνης, καθώς και εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικοί του Όπλου του Πυροβολικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το πέρας της τελετής, πραγματοποιήθηκε επίδειξη οπλικών συστημάτων του Πυροβολικού και περιήγηση στις εκθέσεις ιστορικών οχημάτων και ιστορικών κειμηλίων ηρώων του Όπλου, ανταλλαγή ευχών μέσω τηλεδιασκέψεως με Διοικητές και προσωπικό διαφόρων Σχηματισμών ανά την επικράτεια, ενώ στη συνέχεια ο Αρχηγός ΓΕΣ τίμησε τον αρχαιότερο εν ζωή Πυροβολητή Ταξίαρχο ε.α. Δημήτριο Σταμάτη, τάξεως 1949 της ΣΣΕ.