Για τα καλά έχει «ανάψει» η συζήτηση για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού, με την προτεραιότητα να δίνεται στις ευπαθείς ομάδες που έχουν σπεύσει να εμβολιαστούν με την ενισχυτική δόση.

Ειδικότερα, ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, μέλος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, μιλώντας στο MEGA και την εκπομπή LIVE NEWS, συζητώντας για το εν λόγω ζήτημα, τόνισε ότι τα αντισώματα δεν έχουν τόσο μεγάλη σχέση με την προστασία απέναντι στον ιό. Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ότι «ο αριθμός των αντισωμάτων δεν ταυτίζεται με την προστασία».

Αναφορικά με την τρίτη δόση, επισήμανε ότι αρχικά θα τη λάβουν όσοι βρίσκονται σε ανασοκαταστολή, οι άνω των 60 ετών και όσοι διαμένουν σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων.

«Δεν είναι για τους πάντες» η τρίτη δόση

Όπως σημειώνει ο κ. Παναγιωτόπουλος, η συζήτηση της τρίτης δόσης «δημιουργεί την ψευδή εντύπωση ότι η πρώτη και δεύτερη δόση είναι αναποτελεσματικές. Λάθος».

Καταλήγοντας, τόνισε ότι το μονοδοσικό εμβόλιο ίσως να έχει πολύ μικρότερη απόκλιση, απέναντι στις δύο δόσεις των υπόλοιπων εμβολίων.

Ποιες φαρμακευτικές ουσίες οδηγούν πιο γρήγορα στην τρίτη δόση του εμβολίου



Με το άνοιγμα της πλατφόρμας για την τρίτη δόση επικράτησε αναστάτωση καθώς πολίτες έφτασαν ακόμη και στα εμβολιαστικά κέντρα χωρίς να είναι πραγματικά η ώρα για να εμβολιαστούν.

Ειδικότερα, η λήψη συγκεκριμένων φαρμακευτικών ουσιών από ασθενείς που δεν ανήκουν όμως σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, μπορούν να τους οδηγήσουν στην τρίτη δόση χωρίς ωστόσο να τη χρειάζονται άμεσα.

Επ’αφορμή αυτού, κάπως έτσι πέρασε το κατώφλι του εμβολιαστικού κέντρου μία γυναίκα στα Χανιά που δεν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες ή στους ανοσοκατασταλμένους. «Μου ήρθε ένα μήνυμα για την τρίτη δόση και παραξενεύτηκα κιόλας γιατί ήταν πολύ νωρίς. Ήταν πεντέμισι μήνες από την τελευταία μου δόση. Με ρώτησαν οι γιατροί για ποιο λόγο εμβολιάζομαι. Λέω πιθανότατα επειδή δουλεύω σε κλινική» σημείωσε η γυναίκα.

Αιτία του λάθους είναι ότι το ηλεκτρονικό σύστημα διαβάζει τις ηλεκτρονικές συνταγές της ΗΔΙΚΑ. Όσοι είχαν λάβει στο παρελθόν αγωγή με συγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες η πλατφόρμα τους εκλαμβάνει ως ανοσοκατασταλμένους.

Τσιόδρας: Απολύτως ασφαλή τα εμβόλια

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ξεκαθάρισε πως τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή, ενώ την ίδια στιγμή η Pfizer και η Moderna ενημέρωσαν επίσημα τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων πως με βάση τις μελέτες τους, τα εμβόλια εξασθενούν μετά από 6 έως 8 μήνες.

Την ερχόμενη εβδομάδα δρομολογούνται οι επαναληπτικοί εμβολιασμοί στους περίπου 20.000 που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, ενώ σειρά θα πάρουν οι πολίτες άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί.