Συναγερμός σήμανε στην Πολιτική Προστασία εξαιτίας του ισχυρού σεισμού έντασης 5,8 ρίχτερ που έλαβε χώρα το πρωί της Δευτέρας στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Η μεγάλη ένταση της δόνησης προκάλεσε την ενεργοποίηση του σχεδίου «Εγκέλαδος», ενώ στην Κρήτη μεταβαίνουν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο υφυπουργός, Ευάγγελος Τουρνάς και ο γενικός γραμματέας, Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού ήταν 23 χλμ βορειοδυτικά της Άρβης. Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 10 χλμ, ενώ ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο Ηράκλειο.

Το σχέδιο «Εγκέλαδος»

Το σχέδιο «Εγκέλαδος» περιλαμβάνει χάρτη με τον βαθμό κινδύνου από σεισμό κάθε περιοχής της χώρας, με βάση την ανάλυση κινδύνου της επιστημονικής επιτροπής και καθορίζει λεπτομερώς τον ρόλο και τις ενέργειες του κάθε φορέα, (περιφέρειες, δήμοι), τις δράσεις εθελοντικών οργανώσεων, οδηγίες, διάθεση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και τις κατευθυντήριες γραμμές την εκπαίδευση και τις ασκήσεις που θα γίνονται.

Σύμφωνα με τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό, η χώρα υποδιαιρείται σε τρεις Ζώνες Σεισμικής Επικινδυνότητας, που σημειώνονται στο χάρτη. Ο χάρτης με τα όρια των Ζωνών Σεισμικής Επικινδυνότητας προσδιορίζει τη σεισμική παράμετρο σχεδιασμού, δηλαδή την μέγιστη αναμενόμενη εδαφική επιτάχυνση (PGA), με βάση την οποία σχεδιάζονται οι κατασκευές σε κάθε περιοχή.