Η φρεγάτα πολλαπλών αποστολών Belh@rra του γαλλικού ναυπηγοεπισκευαστικού οίκου Naval Group, που διαδέχθηκε την εταιρεία DCNS, αποτελεί τη σύγχρονη μετεξέλιξη των φρεγατών κλάσεως La Fayette, από τις οποίες έχουν ναυπηγηθεί περισσότερες από 20 μονάδες για το πολεμικό ναυτικό τεσσάρων χωρών, που και αυτές αποτελούν εξέλιξη των γνωστών μας FREMM.

Η φρεγάτα Belh@rra, εκτοπίσματος 4.400 τόνων, είναι μικρότερη των FREMM (6.000 τόνων) και μεγαλύτερη των σύγχρονων κορβετών κλάσεως Gowind των 2.500 έως 3.000 τόνων.

Σε σχέση με τις μεγαλύτερες FREMM, οι Belh@rra (προφέρεται «Μπελαρά» και το πρώτο «α» συμβολίζεται με το σύμβολο «@» για να καταδειχθεί το υπερσύγχρονο ψηφιακό στίγμα της και η σχεδίαση stealth που ενσωματώνει) έχουν πολύ καλύτερο ραντάρ κατηγορίας AESA, πολύ βαρύτερο εξοπλισμό και περισσότερα σχεδιαστικά στοιχεία «χαμηλής αναγνωρισιμότητος» (stealth) από τα εχθρικά ραντάρ, και συνεπακόλουθα και μικρότερο αριθμό μελών πληρώματος!

Χάρη στις δυνατότητες του νέου ραντάρ αλλά και των οπλικών συστημάτων που διαθέτει, τρεις φρεγάτες μπορούν να «κλείσουν» θεωρητικώς όλο το Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, ενώ τυχόν ενεργοποίηση του «δικαιώματος προαιρέσεως» («οψιόν») με μία τέταρτη φρεγάτα, μπορεί να «κλείσει» και το κενό μεταξύ Δωδεκανήσων και Κύπρου.

Και αυτό επειδή το ραντάρ διατάξεως AESA τύπου Sea Fire 500 της γαλλικής εταιρείας Thales διαθέτει εμβέλεια ανιχνεύσεως ιπτάμενων στόχων σε αποστάσεις 500 χιλιομέτρων (!), που σε συνδυασμό με το κατευθυνόμενο βλήμα επιφανείας-αέρος τύπου Aster-30 της επίσης γαλλικής εταιρείας MBDA με ελάχιστη/μέγιστη εμβέλειας της τάξεως 3χλμ-120χλμ αντιστοίχως προσφέρει μία τρομακτική αντιαεροπορική δυνατότητα κυριαρχίας περιοχής, αφού μπορεί να εντοπίζει στόχους από τα 500 χλμ και να τους καταρρίπτει στα 120 χλμ από το πλοίο-φορέα του βλήματος και μέχρι ύψος 20 χλμ!

Αν κανείς συνυπολογίζει ότι ο μίνιμουμ αριθμός βλημάτων που φέρει το κάθε σκάφος είναι 16 βλήματα, με δυνατότητα να τοποθετηθούν στο κάθε σκάφος μέχρι 32 «κυψέλες» VLS (Vertical Launch System) κάθετα εκτοξευόμενοι εκτοξευτήρες των βλημάτων Aster-30, γεγονός που σημαίνει ότι στην περίπτωση αυτή το κάθε πλοίο θα φέρει μία πλήρη αναχορηγία βλημάτων (16+16=32), το γεγονός αυτό από μόνο του αντιπροσωπεύει μία τρομακτική ισχύ αντιαεροπορικού πυρός και δυνατοτήτων για το κάθε σκάφος και γι’ αυτό λέμε ότι με τρία σκάφη «κλείνει» το Αιγαίο. Και όλα αυτά χωρίς το σκάφος να χαρακτηρίζεται ως «αντιαεροπορική φρεγάτα» αλλά ως «φρεγάτα πολλαπλών αποστολών» (FDI-HN, όπου το ΗΝ προέρχεται από το Hellenic Navy).

Κάθε φρεγάτα Belh@rra μπορεί να φέρει επίσης η ναυτική έκδοση του βλήματος «πλεύσεως» (cruise) επιφανείας-ξηράς SCALP-Naval, που αποτελεί τη ναυτική έκδοση του ίδιου βλήματος SCALP-NG (=New Generation) που διαθέτει εδώ και χρόνια η Πολεμική Αεροπορία για τα μαχητικά της Mirage 2000-5 και τώρα πλέον και για τα Rafale, η ναυτική έκδοση του οποίου έχει βεληνεκές της τάξεως των +1.000 χιλιομέτρων (!) γεγονός που από μόνο του το καθιστά ένα στρατηγικό ναυτικό βλήμα προσβολής επίγειων στόχων ύψιστης σπουδαιότητος!

Επίσης η κάθε φρεγάτα Belh@rra μπορεί να μεταφέρει σε υπόστεγο ένα ελικόπτερο βάρους μέχρι 10 τόνων. Το ΠΝ έχει για το σκοπό αυτό τα 4 νέα ελικόπτερα Sikorsky τύπου Romeo που έχει αποκτήσει, καθώς και ένα μη επανδρωμένο αεροόχημα (UAV) της τάξεως μέχρι 600 κιλά, ένα πυροβόλο διπλού ρόλου στην πρώρα κλπ.

Πρωτίστως όμως διαθέτει δυνατότητα ζεύξεως δεδομένων Link-16, όπου θα μπορεί να δέχεται και να αναμεταδίδει ταυτόχρονα και σε πραγματικό χρόνο, ενεργητικά και παθητικά, ΟΛΑ τα δεδομένα και πληροφορίες από ΟΛΕΣ τις πηγές, στοιχείο που σε ένα σύγχρονο πεδίο μάχης αποτελεί το Α και το Ω της επιτυχίας για την εκτέλεση της οποιασδήποτε αποστολής. Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι το ίδιο σύστημα Link-16 «παίζουν» τα νέα Rafale, τα αναβαθμισμένα F-16V, τα ιπτάμενα ραντάρ της ΠΑ, τα UAV, τα επιθετικά ελικόπτερα Longbow Apache κλπ, γεγονός που αναβαθμίζει κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες του συνόλου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό το ακριβές πακέτο οπλικών συστημάτων και αισθητήρων που θα διαθέτουν οι 3+1 υπερσύγχρονες φρεγάτες Belh@rra. Αναλόγως του τι συστήματα θα φορέσουν και σε τι αριθμούς θα εξαρτηθεί και το τελικό κόστος του όλου προγράμματος, όπως και οι χρόνοι παραδόσεως στο Πολεμικό Ναυτικό των σκαφών. Το εξαιρετικά ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι ΟΛΑ τα συστήματα και αισθητήρες είναι πιστοποιημένα σε προδιαγραφές ΝΑΤΟ και έχουν το λεγόμενο «πιστοποιητικό μάχης», δηλαδή έχουν δοκιμαστεί σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, εκτός από τη σημερινή αναγγελία από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και για τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν συνεχείς και εντατικές επαφές και συνομιλίες μεταξύ των καθ’ ύλην αρμοδίων υπηρεσιών, της Γενικής Διευθύνσεως Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης με την αντίστοιχη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (DGA) του Γαλλικού ΥΠΑΜ, ώστε να συναφθούν οι συμβάσεις – πιθανότατα κατά το πρότυπο των Rafale – να περάσουν από τη Βουλή καθώς πρόκειται για διακρατική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, για να ψηφιστούν και εν συνεχεία να υπογραφούν ώστε να δοθεί η ορισθείσα προκαταβολή και να αρχίσουν να μετρούν ανάποδα οι χρόνοι παραδόσεως!

Ως τότε… ίδομεν