Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα κριθεί οριστικά στις 4 Οκτωβρίου 2021 αν το κράτος οφείλει να αποζημιώσει την 23χρονη Μυρτώ για το βιασμό και τον τραυματισμό της από τον Πακιστανό που την άφησε ανάπηρη. Η Μυρτώ, που είχε κακοποιηθεί άγρια από τον Πακιστανό Αχμέτ Βακάς πριν από εννέα χρόνια στην Πάρο, μέσω της μητέρας της Μαρίας Κοτρώτσου, ζητεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) να αναιρεθεί απόφαση του Διοικητικού Εφετείου. Η μητέρα της 23χρονης αλλά και η αδελφή της ζήτησαν να καταβληθεί στη Μυρτώ το ποσό των 200.000 ευρώ λόγω ηθικής βλάβης για τη ζημιά που υπέστη από το βαρύτατο τραυματισμό της. Επίσης, διεκδίκησαν την καταβολή ποσού 2.977,81 ευρώ κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2017 και για όσο διαρκεί ο βίος της.

Το ποσό αυτό, σύμφωνα με την αγωγή, θα έπρεπε να επιδικαστεί στη νεαρή κοπέλα για τα έξοδα διαβίωσης, καθημερινής φροντίδας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής της. Επιπρόσθετα, η μητέρα και η αδελφή της νεαρής γυναίκας ζήτησαν να επιδικαστεί στην καθεμία το ποσό 50.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω της ηθικής βλάβης. Στην αγωγή τους υποστήριξαν ότι η Ελληνική Αστυνομία όφειλε να είχε πάρει όλα τα μέτρα που θα απέτρεπαν την παράνομη είσοδο του Βακάς στην Ελλάδα.

Η Αστυνομία, σύμφωνα με την αγωγή, ήταν υποχρεωμένη να τον συλλάβει, να τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη ή να τον επαναπροωθήσει στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής του. Όπως ανέφερε η οικογένεια της 23χρονης, μεταξύ «των παραπάνω παράνοµων πράξεων και παραλείψεων των οργάνων του Δηµοσίου» και της ζημιάς που υπέστη η Μυρτώ «υφίσταται αιτιώδης συνάφεια».

Η αγωγή τους, ωστόσο, απορρίφθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο (πρώτος βαθμός). Τον Δεκέμβριο του 2019, η οικογένεια της άτυχης κοπέλας κατέθεσε έφεση κατά της απορριπτικής απόφασης. Ωστόσο, το Διοικητικό Εφετείο (δεύτερος βαθμός) την απέρριψε, κρίνοντας πως οι εγκληματικές πράξεις του Βακάς δεν μπορούν να αποδοθούν «κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων» στο γεγονός της παράνομης εισόδου του στη χώρα. «Δεν υπάρχουν παραλείψεις των οργάνων του Ελληνικού Δημοσίου που να βρίσκονται σε αιτιώδη συνάφεια με το βαρύτατο τραυματισμό της ανήλικης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου. Η υπόθεση, όμως, παραμένει ακόμη ανοιχτή στη Δικαιοσύνη μετά την αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου, την οποία κατάθεσαν στο ΣτΕ η μητέρα και η αδελφή της 23χρονης.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time