Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει οι επιστήμονες κρούουν για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για το εφιαλτικό σενάριο εκδήλωσης μιας σφοδρής επιδημίας εποχικής γρίπης ταυτόχρονα με την πανδημία του κοροναϊού, η οποία λόγω της μετάλλαξης Δέλτα έχει γίνει πολύ πιο επικίνδυνη.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι βέβαιο ότι θα είχε δραματικές επιπτώσεις σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, και επίσης θα προκαλούσε ασφυξία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο ήδη πιέζεται αρκετά από τον συνδυασμό μετάλλαξης Δέλτα και χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

«Δεν χάθηκε ο ιός της γρίπης. Δεν εξαλείφθηκε. Απλώς η διασπορά του δεν ήταν μεγάλη εξαιτίας των lockdowns και της αυστηρής τήρησης των μέτρων, με αποτέλεσμα να μη βρίσκει πρόσφορο έδαφος να μεταδοθεί» δήλωσε στο «Βήμα» ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος.

Ο κ. Μόσιαλος προειδοποιεί για τον κίνδυνο που κρύβει η αμεριμνησία και η χαλάρωση της εφαρμογής των μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό.

 «Εφέτος όμως δεν γνωρίζουμε εάν θα τηρηθούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής όπως πέρυσι, επειδή ένας μεγάλος αριθμός εμβολιασμένων (οι οποίοι πλέον αποτελούν και την πλειονότητα) πιθανόν να θεωρήσουν ότι δεν υπάρχει η ανάγκη εφαρμογής τους. Συνεπώς, θα δημιουργηθούν συνθήκες εξάπλωσής του. Γι’ αυτό και ο ευάλωτος πληθυσμός θα πρέπει να κάνει απαραίτητα το αντιγριπικό εμβόλιο, όπως και του πνευμονιόκοκκου», τονίζει ο καθηγητής του LSE.

5367973


«Κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ»

 «Δεν θέλουμε υπερφόρτωση των συστημάτων Υγείας λόγω πνευμονιών που θα προκληθούν από τον ιό της γρίπης, γιατί τότε η επιβάρυνση θα είναι διπλή. Και καθώς θα αυξηθεί η ζήτηση εντατικής φροντίδας, δεν θα πρέπει να φτάσουμε στο σημείο όπου δεν θα υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για τους υπόλοιπους ασθενείς» προσθέτει ο κ. Μόσιαλος.

Η γρίπη δεν είναι επ΄ουδενί εξίσου μεταδοτική με τον κοροναϊό. Παγκοσμίως η εποχική γρίπη σκοτώνει 400.000 – 600.000 ετησίως, ενώ ο κοροναϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε 4,55 εκατ. ανθρώπους μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια και παρά την πρωτοφανή παγκόσμια κινητοποίηση.

5328633

 

Υπενθυμίζεται πάντως πως πέρυσι – περίπου τέτοια εποχή – στην ιατρική επιθεώρηση «Lancet» είχε δημοσιευτεί μία μεγάλη έρευνα που περιέγραφε τα αποτελέσματα της «τέλειας καταιγίδας» των χρόνιων ασθενειών (λόγω της αδυναμίας να περιοριστούν οι παράγοντες κινδύνου) και της επέλασης του κορωνοϊού, προκαλώντας μια παγκόσμια συνδημία, με τον πληθυσμό να βρίσκεται μοιραία ευάλωτος σε επείγουσες καταστάσεις υγειονομικών κρίσεων.

 Διπλάσιος o κίνδυνος για τους ευάλωτους

«Προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Αν η γρίπη εμφανιστεί στην Ευρώπη θα είναι θέμα χρόνου να φτάσει και σε εμάς. Η συνύπαρξη και των δύο ιών θα είναι επιβαρυντική, ακόμη κι αν η γρίπη φτάσει στη μισή διασπορά που είχε πριν από την πανδημία – δηλαδή το 2019 και νωρίτερα. Ας μην ξεχνάμε ότι και οι δύο ιοί προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα. Σε έναν άνθρωπο που είναι ήδη ευάλωτος, κάτι τέτοιο θα είναι πάρα πολύ σοβαρό» δήλωσε επίσης στο «Βήμα» ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Ο κ. Μανωλόπουλος τονίζει, ωστόσο τη σημασία του εμβολιασμού καθώς έχει φανεί  πως «το εμβόλιο της γρίπης λειτουργεί πιθανόν, έστω και λίγο, προστατευτικά έναντι του κοροναϊού. Φάνηκε δηλαδή πως εκείνοι που είχαν λάβει το εμβόλιο της εποχικής γρίπης διέτρεχαν χαμηλότερο κίνδυνο να μολυνθούν από τον πανδημικό ιό, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι παίζει ρόλο στην εξέλιξη της λοίμωξης Covid-19. Γι’ αυτό και πάντα λέω σε εκείνους που με ρωτάνε πως κακό δεν κάνει σε καμία περίπτωση».

5350640


Κινητοποίηση για εμβολιασμό με το αντιγριπικό

Το υπουργείο Υγείας στη χώρα μας επιχειρεί να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο εφοδιαζόμενο με πάνω από 4 εκατ. δόσεις του αντιγριπικού εμβολίου. Στα ψυγεία των φαρμακείων ήδη έχουν παραδοθεί οι πρώτες παραγγελίες, εν τούτοις η εμβολιαστική περίοδος ξεκινά κάθε έτος το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι θα προλάβουμε να χτίσουμε ένα ισχυρό τείχος ανοσίας, καθώς τα επικίνδυνα στελέχη των ιών αρχίζουν να κυκλοφορούν στη χώρα μας στα μέσα με τέλη Νοεμβρίου.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε πρόσφατα και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, λέγοντας ότι «φοβόμαστε ότι πραγματικά η συνύπαρξη αυτών των δύο λοιμώξεων του αναπνευστικού θα μπορούσε να έχει ακόμα μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στην υγεία των πολιτών» και επισημαίνοντας τη σημασία που έχει η αντιγριπική εκστρατεία να τρέξει παράλληλα με την «Ελευθερία».