Πρόθεση να αποκτήσει κληρονομικό δικαίωμα αποδίδει στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η Μαργαρίτα Θεοδωράκη στο Νίκο Κουρή, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι γιος του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη και χρησιμοποιεί το επώνυμο «Θεοδωράκης». Η κόρη του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη, παρέστη στο δικαστήριο, συνοδευόμενη από το δικηγόρο της, Αλέξανδρο Λυκουρέζο.

«Αυτοπροβάλλεται και αναμειγνύεται σε διάφορες εκδηλώσεις και καταστάσεις της ρέουσας κοινωνικής ζωής ως ο γιός του Μίκη Θεοδωράκη» αναφέρει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε στις δικαστικές αρχές και προσθέτει «εμφανίζεται ως πρόσωπο –γόνος ενός Πνευματικού ανθρώπου που έχει αναγνωρίσει η υφήλιος, δήθεν εκπρόσωπος και συνεχιστής της Ιστορίας και του βάρους του μουσουργού Μίκη Θοδωράκη, προσποιούμενος ότι εκπροσωπεί όλη την οικογένειά του και δη εμένα και χρησιμοποιεί το επίθετο ''Θεοδωράκης'' ως απόρροια σχέσης πατρός προς τέκνο, επιχειρώντας να προσδώσει κύρος και βαρύτητα στο πρόσωπό του και συγχρόνως να προσδώσει κύρος και ποιότητα στην εκδήλωση που συμμετέχει αλλά συγχρόνως προσπαθώντας να προσχωρήσει και να εγκριθεί από την οικογένεια του μουσουργού Μίκη Θεοδωράκη. Σε κάθε περίπτωση αποβλέπει στη δημιουργία κληρονομικού δικαιώματος επί κάθε στοιχείου της κληρονομιαίας περιουσίας του αποβιώσαντος».

Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη χαρακτηρίζει παράνομη τη χρήση του επώνυμου «Θεοδωράκης» από το Νίκο Κουρή και επισημαίνει χαρακτηριστικά, επιπλέον, στην αίτηση της «Με τη συμπεριφορά του αυτή ο καθού, που την συνεχίζει μέχρι νυν, και εκδηλώνει πρόθεση να τη συνεχίσει, προσβάλλει το δικαίωμα της προσωπικότητάς μου, ως κληρονόμο και δικαιούχο του αποβιώσαντος πατρός μου και δη του βασικού στοιχείου αυτής, δηλαδή του επωνύμου ''Θεοδωράκης'' με την παράνομη χρήση τούτου από τον καθού η αίτηση, που αποτελεί το βασικό στοιχείο εξατομίκευσης του προσώπου στον εξωτερικό κόσμο. Και ως αποτελούμενο από το κύριο όνομα και το επώνυμο χαρακτηρίζει εμένα ως πρόσωπο που προέρχομαι από την ίδια οικογένεια του αποβιώσαντος από τα πρόσωπα άλλων οικογενειών και το δε κύριο όνομά του τον διακρίνει από πρόσωπα της ίδιας οικογένειας μεταξύ τους…».

Στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων βρέθηκε και ο Νίκος Κουρής προκειμένου να παραστεί στη διαδικασία. Μάλιστα, μιλώντας στους δημοσιογράφους, εμφανίστηκε διατεθειμένος να προχωρήσει άμεσα σε τεστ DNA προκειμένου να αποδειχθεί και τυπικά πως είναι γιος του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη.

Επόμενο βήμα, μετά την έκδοση της απόφασης επί της προσωρινής διαταγής, είναι η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων και στη συνέχεια η συζήτηση της κύριας αίτησης της Μαργαρίτας Θεοδωράκη.