Ρημαγμένα σπίτια και ζωές. Οι σεισμόπληκτοι της Κρήτης, ζουν μια νέα πραγματικότητα, εφιαλτική και η απόγνωση δεν τους αφήνει να σκεφτούν τίποτα παρά μονάχα πώς θα περάσουν την επόμενη νύχτα, εκτός σπιτού. Για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να πάρουν λίγα πράγματα προκειμένου να φιλοξενηθούν στις σκηνές που έχουν στηθεί, περνάνε σιγά - σιγά πάνω από πέτρες και μπάζα που κάλυψαν τα πάντα. Οι περιγραφές τους συγκλονίζουν.

Έπεσαν οι τοίχοι, έπεσαν όλα

Στα λόγια όλων συμπυκνώνεται ο φόβος, η απελπισία και η απόγνωση για αυτά που έγιναν και τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Σεισμόπληκτοι κάθε ηλικίας που ζουν  στα χαλάσματα των σπιτιών τους ξεσπούν. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής χάθηκαν και η ζωή τους καταστράφηκε.

«Έπεσαν οι τοίχοι, έπεσαν όλα, εάν ήταν ο σύζυγός μου στο σπίτι θα τον είχε σκοτώσει. Δεν έμεινε τίποτα όρθιο», αναφέρει μία κάτοικος που το σπίτι της καταστράφηκε ολοσχερώς.

Κοιμούνται στο βανάκι

Σοκάρει η ιστορία μίας κατοίκου που είδε τους κόπους μίας ζωής να χάνονται σε δευτερόλεπτα. Τίποτα για την κυρία Αλεξάνδρα και τον σύζυγό της δεν είναι ίδιο. Το σπίτι που έκαναν οικογένεια και ζούσαν για 50 ολόκληρα χρόνια είναι ένα από τα 303 που ήδη κρίθηκαν μη κατοικήσιμα. Ορισμένοι από τους τοίχους έπεσαν και όσοι άντεξαν είναι πια ετοιμόρροποι.

Από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας κοιμούνται μέσα σ το βανάκι, λίγα μόνο μέτρα από τις σκηνές που στήθηκαν στο κέντρο του χωριού που θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Στο χωριό Σαμπάς του Αρκαλοχωρίου οι ελλείψεις προκαλούν εκνευρισμό. Τα πρωινά μέσα σε ό,τι απέμεινε από τα σπίτια τους και τα βράδια στις σκηνές και κάποιοι μέσα στα αυτοκίνητά τους, με το κρύο να γίνεται κατά διαστήματα ενοχλητικό

 Στο δημοτικό σχολείο Θραψανού ο χρόνος δείχνει να έχει σταματήσει, στη στιγμή που χτύπησαν τα 5,8 Ρίχτερ. Οι μαθητές άφησαν πίσω τσάντες και βιβλία και κατάφεραν να σωθούν, μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους. Το σχολείο όμως με μια μοναδική ιστορία ενός ολόκληρου αιώνα κρίθηκε κατεδαφιστέo.

Από τον περασμένο Γενάρη 130 μετασεισμοί

Όλα αυτά την ώρα που ο χορός των Ρίχτερ συνεχίζεται με 14 μετασεισμούς να είναι από προχθές πάνω από 4 Ρίχτερ. Όπως αποκάλυψε ο Άκης Τσελέντης  ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ της περασμένης Δευτέρας είχε ως αποτέλεσμα να βυθιστεί ολόκληρο το Αρκαλοχώρι κατά 15 εκατοστά. Στο ρήγμα που ενεργοποιήθηκε είχαν καταγραφεί 2.000 προσεισμοί από τον περασμένο Γενάρη και 130 μετασεισμοί.

 Κατά τη διάρκεια του σεισμού τα σπίτια στις περιοχές που χτυπήθηκαν όχι μόνο κουνήθηκαν, αλλά όπως δείχνουν τα στοιχεία των σεισμολόγων σηκώθηκαν στον αέρα για λίγα δευτερόλεπτα λόγω της κάθετης εδαφικής κίνησης που παρατηρήθηκε. Με τις αυτοψίες μηχανικών να συνεχίζονται πάνω από 300 σπίτια και 9 σχολεία έχουν ήδη κριθεί κατεδαφιστέα στο Αρκαλοχώρι και τα γύρω χωριά.

 Η νέα εφιαλτική πραγματικότητα δεν αφήνει στους περισσότερους χαραμάδες αισιοδοξίας. Όλοι ξέρουν πως ο χειμώνας που βρίσκεται μπροστά θα είναι ένας από τους δυσκολότερους που έχουν ζήσει. Με τις περιουσίες τους κατεστραμμένες και τα χωριά τους εξαφανισμένα από το χάρτη.