Με νέα επιστολή του Φεριντούν Σινιρλίογλου, του μόνιμου αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ, η Τουρκία συνδέει την κυριαρχία των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την αποστρατιωτικοποίησή τους.

Ουσιαστικά πρόκειται για την απάντηση στην επιστολή της μόνιμης αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Μαρίας Θεοφίλη, που είχε απορρίψει το σύνολο των τουρκικών απόψεων και την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Ανατολικό Αιγαίο.

Μετά τη συμφωνία με τη Γαλλία

Η τουρκική επιστολή, που εστάλη στον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στις 30 Σεπτεμβρίου, φαίνεται ότι εντάσσεται στην προσπάθεια της Άγκυρας να κλιμακώσει την ένταση, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας.



«Να συμμορφωθεί η Ελλάδα»

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σινιρλίογλου τονίζει στην επιστολή του ότι «η Τουρκία καλεί για ακόμα μία φορά την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις αποστρατιωτικοποίησης» μιας σειράς συνθηκών «και να επαναφέρει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως ήταν πριν από την πραγματοποίηση των παραβιάσεων της Ελλάδας».

Επιπλέον, επανέλαβε ότι το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης αφορά τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία, ενώ προσθέτει ότι για τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη οι προβλέψεις είναι ακόμη αυστηρότερες λόγω «εγγύτητας στην τουρκική ενδοχώρα».