Απαθής και χωρίς να δείξει την παραμικρή αντίδραση, η Έφη Κακαράντζουλα παρακολουθούσε την Τρίτη από το εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας την κατάθεση του 40χρονου Νώντα Ο., ο οποίος περιέγραφε την περιστασιακή ερωτική σχέση που είχαν μεταξύ τους και επιβεβαίωνε ότι ουδέποτε είχε συναντήσει από κοντά την Ιωάννα Παλιοσπύρου.

Σημειώνεται πως η κατάθεση του 40χρονου δεν έριξε το παραμικρό φως στα κίνητρα της βάρβαρης επίθεσης. Το ίδιο ανέκφραστη στεκόταν η 36χρονη και μπροστά στους μάρτυρες (γιατρούς και γείτονες) που κατέθεταν ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τα όσα ακολούθησαν από τη στιγμή που εκείνο το πρωινό της 20ής Μαΐου του 2020 άδειασε μια κανάτα με βιτριόλι πάνω στο ανυποψίαστο θύμα της.

Σήμερα, εκτός απροόπτου, θα ανακοινωθεί και η απόφαση του δικαστηρίου για το αν θα κάνει δεκτό το αίτημα της Πολιτικής Αγωγής να κληθούν για κατάθεση ο 36χρονος Ν.Μ. και η πρώην σύντροφός του, οι δύο άνθρωποι με τους οποίους η κατηγορούμενη προσπάθησε απεγνωσμένα να έρθει σε επαφή, λίγα λεπτά μετά την επίθεση, καλώντας τους επανειλημμένως στο τηλέφωνο. Από τον 36χρονο, μάλιστα, είχε ζητήσει να της δώσει άλλοθι για την ημέρα της επίθεσης, ενώ τον είχε βάλει να παρακολουθεί την Ιωάννα Παλιοσπύρου, κάτι, που σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είχε κάνει.

Καταθέσεις-σοκ

Πάντως, η ακροαματική διαδικασία προχωράει με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς, καθώς το 18μηνο της προφυλάκισης της 36χρονης λήγει στα τέλη Νοεμβρίου, οπότε θα πρέπει να έχει εκδοθεί η απόφαση που θα κρίνει την τύχη της. Η αντίστροφη μέτρηση για την πολυαναμενόμενη απολογία της Έφης Κακαράντζουλα έχει ξεκινήσει, καθώς ήδη έχουν καταθέσει βασικοί μάρτυρες, ενώ μόνο την Τρίτη στο βήμα ανέβηκαν πάνω από 10 άτομα, μεταξύ των οποίων οι γιατροί που στάθηκαν δίπλα στην Ιωάννα από την πρώτη στιγμή καθώς και ο ιατροδικαστής που την είχε εξετάσει μετά την επίθεση. «Το συμπέρασμα (σ.σ. από τις καταθέσεις των γιατρών) είναι ότι δεν άφησαν την παραμικρή αμφιβολία ότι πρόθεση της κατηγορουμένης ήταν να σκοτώσει την Ιωάννα», είπε ο Απόστολος Λύτρας, ένας από τους δικηγόρους της Ιωάννας.

Τι κατέθεσε ο γείτονας της Ιωάννας

Την Τρίτη, κατέθεσε επίσης ο γείτονας της Ιωάννας που είχε αντιληφθεί την κατηγορούμενη να παρακολουθεί τον Ιανουάριο του 2020 την πολυκατοικία στην οποία μένει η κοπέλα. «Είδα ένα άτομο στην πρασιά με σκούφο. Ρώτησα: “Θέλετε κάτι;” και έφυγε τρέχοντας. Κατάλαβα από το δρασκελισμό ότι ήταν γυναίκα και μάλιστα νέα γυναίκα», είπε. «Μετά από δυο ημέρες ξαναείδα το ίδιο πράγμα. Τη ρώτησα πάλι και μου απάντησε: “Δεν θα σου δώσω αναφορά”. Το ίδιο βράδυ ήταν πάλι κάτω».

Όταν ζητήθηκε από την κατηγορούμενη να σηκωθεί όρθια, ο μάρτυρας την αναγνώρισε, όπως χαρακτηριστικά είπε «από το βλέμμα και από ένα βίντεο που είδα όταν ήρθε στο δικαστήριο, το περπάτημα είναι το ίδιο, το αγέρωχο, το στητό».

Ανατριχιαστική ήταν η κατάθεση ενός αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος είδε την Ιωάννα αμέσως μετά την επίθεση. «Έχω μπαρμπέρικο στα 20 μέτρα. Στα δέκα δευτερόλεπτα που χαιρετηθήκαμε με την Ιωάννα άκουσα φωνή. Πάω στην κοπέλα λες και ήρθε κύμα από καυστικό υγρό. Έβγαζε μπουρμπουλήθρες. Η κοπέλα έλιωνε. Απλά της είπα να βγάλει τα ρούχα της. Έλιωνε μπροστά μου. Δεν μπορούσε να την αγγίξει κανένας. Δεν μπορούσα να κάνω κάτι παραπάνω. Έφευγαν κομμάτια δέρματος. Έλιωνε το ύφασμα. Δεν μπορούσα να βοηθήσω παραπάνω γιατί ήταν γυναίκα. Είχε αρχίσει να παραμορφώνεται και το πρόσωπο. Φανταστείτε ένα καυτό λάδι που ρίχνετε μέσα κρέας».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time