Ούτε μία ούτε δύο ούτε τρεις: Τέσσερις χιλιάδες υποθέσεις με κατηγορούμενους για μη υποβολή «πόθεν έσχες», καθώς και για ψευδή και ανακριβή «πόθεν έσχες» έστειλε στον εισαγγελέα ο νέος πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αντεισαγγελέας Α.Π. ε.τ. Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Το τεράστιο νούμερο υποθέσεων που παρέμεναν απεραίωτες κάτω από το... χαλάκι της προηγούμενης διοίκησης της Αρχής για την Καταπολέμηση Μαύρου Χρήματος, εντόπισε ο νέος πρόεδρός της, κ. Βουρλιώτης, ο οποίος δεν πίστευε στα μάτια του όταν το ανακάλυψε. Δεν έχουν περάσει ούτε δύο μήνες από τότε που κάθισε στην καρέκλα του προέδρου της Αρχής ο πρώην αντεισαγγελέας Α.Π. και έχει φέρει τα πάνω κάτω. Προηγήθηκε ένας μήνας πολύ σκληρής δουλειάς, κατάτον οποίο ελέγχθηκαν περίπου 20.000 «πόθεν έσχες». Το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού οι έλεγχοι αυτοί ανέτρεξαν σε βάθος πενταετίας – τόσο επιτρέπει και ο νόμος άλλωστε.

Το πιο εξοργιστικό της υπόθεσης είναι ότι μεταξύ των ελεγχομένων είναι και πρόσωπα σε κρατικές θέσεις, καθώς και πρόσωπα από τη showbiz, ακόμα και τηλεοπτικοί αστέρες. Το αφήγημα των περισσοτέρων είναι ότι έχουν δηλώσει τα εισοδήματά τους στην Εφορία.

Όμως, όπως λέει συχνά-πυκνά ο κ. Βουρλιώτης, άλλο είναι το «πόθεν» των περιουσιακών στοιχείων και άλλο το «έσχες»! Η έρευνα του νέου προέδρου της Αρχής για το ξέπλυμα συνεχίζεται με πυρετώδεις ρυθμούς. Ήδη έχουν σταλεί περί τα 3.000 νέα ειδοποιητήρια σε πρόσωπα που καλούνται να δηλώσουν «πόθεν έσχες». Η Αρχή για την Καταπολέμηση Μαύρου Χρήματος τρέχει, γιατί υπάρχει και ο κίνδυνος της παραγραφής.