Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου τις απογευματικές ώρες, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού για τη διενέργεια 3ης δόσης στους άνω των 50 και στις ομάδες με υποκείμενα νοσήματα Α και Β, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέουςστο πλαίσιο της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας σχετικά με την πορεία της πανδημίας και τα μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς του κοροναϊού.

«
Η εθνική επιτροπή αφού συνεκτίμησε τα επιστημονικά δεδομένα αποφάσισε να εγκρίνει την χορήγηση τρίτης δόσης για τα άτομα άνω των 50 ετών, για τους πολίτες που ανήκουν με ευπαθή νοσήματα στην ομάδα Α και για τους πολίτες που ανήκουν στην ομάδα Β», διευκρίνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

«Η τρίτη δόση αποτελεί σύσταση. Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως αυτή θα επαρκεί, δεν θα χρειάζεται άλλη δόση μετά. Αφορά στην ατομική προστασία του καθενός» πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Για τις μυοκαρδίτιδες του εμβολίου της Moderna στις σκανδιναβικές χώρες και την εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε: «Η εθνική επιτροπή εμβολιασμών μελετά τα δεδομένα. Όλες οι άλλες χώρες του κόσμου συνεχίζουν κανονικά. Αυτή τη στιγμή, η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας φτάνει στο 58,7%. Είμαστε στη 17η θέση στην ΕΕ».

«Καλούμε όλους να ενισχύσουν την προσπάθεια να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί», υπογράμμισε ο ίδιος.

Παπαευαγγέλου: Δεν πετάμε τις μάσκες και δεν εφησυχάζουμε

Αύξηση των κρουσμάτων σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα παρατηρήθηκε σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Μικρή αύξηση κρουσμάτων παρατηρήθηκε και στην Αττική, ενώ τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια υπολογίζονται σε 20.000.

Η πληρότητα κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια είναι στο 62%, ανέφερε επίσης και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν και ειδικά τους ηλικιωμένους καθώς ένας στους 4 Έλληνες άνω των 80 ετών είναι ανεμβολίαστοι.

Η κ. Παπαευαγγέλου είπε πως η πορεία της πανδημίας στην επικράτεια είναι σταθερή, σημειώνοντας όμως ότι η μετάδοση αυξάνεται σε κλειστούς χώρους, εφιστώντας την προσοχή όλων.

Παράλληλα εξήγησε ότι ο συγχρωτισμός σε ένα περιβάλλον μόνο εμβολιασμένων ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μικρός. Ωστόσο είπε ότι η πανδημία δεν τέλειωσε, «δεν πετάμε τις μάσκες και δεν εφησυχάζουμε», τόνισε.

Ποιες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο»

Σύμφωνα με την επιτροπή, υψηλή θετικότητα παρατηρείται σε Πιερία, Δράμα, Κοζάνη, Καβάλα, Ροδόπη, Χαλκιδική, Ξάνθη, Σέρρες, Λάρισα και Θεσσαλονίκη.

Έτσι, σημειώνεται παράλληλα αύξηση των κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που συνοδεύεται από νοσηλείες. Αυτό είναι ακόμη πιο έντονο σε περιοχές όπως η Καστοριά, η Πιερία, η Καρδίτσα και οι Σέρρες, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή.

«Καμπανάκι» Γκάγκα για τα παιδικά πάρτι 

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα παιδικά πάρτι έκρουσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, καλώντας τους γονείς να κρατούν τον αριθμό των παιδιών σε μονοψήφιο νούμερο.

«Θέλουμε τα παιδιά να είναι κοινωνικοποιημένα»,
τόνισε η κα Γκάγκα, τονίζοντας, ωστόσο, «είναι καλό όταν τα παιδιά μαζεύονται στα σπίτια να μένουμε σε μονοψήφια νούμερα». Οπως επισήμανε, είναι σημαντικό να μην μαζεύονται πολλά παιδιά στα σπίτια.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα νέα μέτρα υπέρ των των εμβολιασμένων που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, η κ. Γκάγκα σημείωσε: «Δεν αφαιρούνται όλα τα μέτρα, συνεχίζουμε να πηγαίνουμε με μάσκες σε κλειστούς χώρους. Το νόημα που ανακοινώσαμε αυτά τα μέτρα, σχετίζονται με τη μεγάλη δυσανεξία του κόσμου στους περιορισμούς μετά από δυο χρόνια πανδημίας. Θέλουμε συγκεκριμένο τρόπο και ασφάλεια, ακόμα και για τους εμβολιασμένους».

Μαγιορκίνης: Σταθερή η πίεση στο ΕΣΥ

Μικρή τάση επιδείνωσης της πανδημίας παρατηρήθηκε την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

«Στην Ελλάδα ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων έδειξε μερική αύξηση, στο 5%», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης. «Σταθερότητα δείχνει ο αριθμός των θανάτων. Σταθερή είναι και η πίεση στο Σύστημα Υγείας. Λίγο πιο πάνω είναι οι νέες εισαγωγές», δήλωσε επιπρόσθετα.

Παρακολουθήστε ζωντανά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας