Τα νεότερα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα ανέφεραν στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σημειώνεται πως το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 19.154 νέα κρούσματα, ενώ 93 συμπολίτες μας κατέληξαν και 516 είναι διασωληνωμένοι.

Γκάγκα: Πολύ σημαντικό να γίνονται οι αιτήσεις νωρίς για τα αντιικά

Αρχικά, η κα Γκάγκα ανέφερε πως η θετικότητα είναι στο 6,2%. 
Για τα αντιικά, ανέφερε πως η πλατφόρμα άνοιξε πριν μια εβδομάδα, έχουν γίνει 1.436 αιτήσεις, έχουν απορριφθεί 19. «Το τελευταίο τερτραήμερο έγιναν 857 αιτήσεις που εγκρίθηκαν. Από χθες λειτουργεί και το helpdesk. Πρέπει να γίνεται η αίτηση την πρώτη ή δεύτερη μέρα, την τρίτη είναι το αργότερο. Η αποστολή γίνεται με΄σω του ΕΟΠΥΥ με courier σε όλους τους ασθενείς», σημείωσε.

Παπαευαγγέλου: Σήμερα νοσεί περίπου το 1,5% της χώρας

Από την πλευρά της η κυρία Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας παραμένει σταθερή. Ωστόσο, ο χειμώνας δεν επιτρέπει την αποκλιμάκωση του πανδημικού κύματος, καθώς οι περισσότερες δραστηριότητες γίνονται στους κλειστούς χώρους. Ακόμη ανέφερε πως ο αρθμός των νοσηλειών και των διασωληνωμένων παραμένει σχετικά σταθερός, το ίδιο και η πίεση στο ΕΣΥ. Ωστόσο, έχει σημειωθεί μια μικρή αποκλιμάκωση των  ασθενών, το ίδιο έχει αρχίσει να παρατηρείται και για τους θανάτους. 

«Σήμερα υπολογίζεται πως έχουμε 17.600 κρούσματα ανά ημέρα. Έχουμε αύξηση κρουσμάτων σε νησιά, Θεσπρωτία και Ιωάννινα, όπου άργησε να πάει η Όμικρον. Η διάμεση ηλικία είναι τα 34 έτη, το 1/3 αφορά σε παιδιά. Βλέπουμε μικρή αύξηση σε ηλικίες άνω των 55 ετών. Στο 2,4% βρίσκεται το ποσοστό θετικότητας στην επικράτεια, σε όλους τους εργστηριακούς ελέγχους. Σήμερα νοσεί περίπου το 1,5% της χώρας. Έχουμε 452 εισαγωγές ανά ημέρα, ένας στους δυο νοσηλεύομενους είναι άνω των 72 ετών. Έχουμε μείωση 9% στον μ.ο. νοσηλευόμενων την τελευταία εβδομάδα», σημείωσε.

Ο εμβολιασμός εφήβων μειώνει κατά 91% την πιθανότητα του συνδρόμου MIS-C 


Για το σύνδρομο MIS-C στα παιδιά, ανέφερε πως εμφανίζεται 4 με 6 εβδομάδες από την έναρξη της λοίμωξης και μέχρι το τέλος του 2021 είχαν νοσηλευτεί 119 παιδιά, με διάμεση ηλικία τα 8 έτη. Σημαντικό ποσοστό αυτών εμφάνισε μυοκαρδίτιδα, ενώ άλλα μπήκαν σε ΜΕΘ. Ο εμβολιασμός εφήβων μειώνει κατά 91% την πιθανότητα του συνδρόμου, και όσα παιδιά νοσηλεύτηκαν βαριά με MIS-C ήταν ανεμβολίαστα. 


Εφικτή η σταδιακή άρση των περιορισμών 

Για τη χαλάρωση των μέτρων προστασίας, η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε χαρακτηριστικά πως: «Η σταδιακή άρση των περιορισμών είναι εφικτή, ωστόσο περνάμε σε μία φάση που θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό».

Ακόμη, επί του θέματος συμπλήρωσε ότι: «Κατανοούμε την κόπωση όλων. Παρόλο που βλέπουμε αποκλιμάκωση στους σκληρούς δείκτες, μας απασχολεί το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, αλλά και η πίεση στο ΕΣΥ».

Μαγιορκίνης: Σε τροχιά συρρίκνωσης το κύμα της Όμικρον

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε στην κατάσταση που διαμορφώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της μετάλλαξης Όμικρον. Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι νέες διαγνώσεις παγκοσμίως έχουν σημειώσει μείωση την τελευταία εβδομάδα, όμως οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο έχουν αυξηθεί. «Στην Ευρώπη η διασπορά φαίνεται να συρρικνώνεται, παρά την αύξηση των θανάτων που έχει παρατηρηθεί. Η διασπορά της επιδημίας υποχωρεί, με μόνο 13 χώρες της Ευρώπης να δείχνουν επιδείνωση», ανέφερε.

Στην Ελλάδα, δήλωσε ο καθηγητής, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των διαγνώσεων έδειξε μικρή μείωση, όπως και ο αριθμός των θανάτων. Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει υψηλή, ωστόσο. Πάντως, το κύμα της
Όμικρον σε παγκόσμια κλίμακα μπαίνει σε τροχιά συρρίκνωσης. η Ευρώπη βρίσκεται σε τροχιά συρρίκνωσης με εξαίρεση τη Ρωσία, που φαίνεται να πλησιάζει όμως στην κορύφωση του κύματος της Όμικρον. «Στην Ελλάδα  παρατηρείται εκτεταμένη διασπορά αλλά έχουμε και κάποιες πτωτικές τάσεις. Αυτήν την στιγμή, βρισκόμαστε σε δεύτερη φάση της συρρίκνωσης, η οποία είναι πιο αργή, καθώς δεν έχει φανεί ακόμη και το αποτέλεσμα των πρόσφατων εμβολιασμών, δεν έχει προλάβει να χτιστεί το τείχος προστασίας. Τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχιστεί η αποσυμπίεση των σκληρών δεικτών», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Πώς είναι η κατάσταση υγείας των παιδιών που έχουν διασωληνωθεί με Covid 

Σε ερώτηση για τα τρία παιδιά που έχουν διασωληνωθεί με Covid το τελευταίο διάστημα, η κ. Γκάγκα είπε: «Είναι λίγο καλύτερα το 22 μηνών στο Ιπποκράτειο. Έχουμε άλλα δυο παιδιά στην Αθήνα, το ένα μπήκε μετά από τροχαίο, με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, πριν δέκα μέρες και βρέθηκε με Covid μέσα στη μονάδα. Το δεύτερο μπήκε χθες με σπασούς. Και τα δυο παιδιά είναι 13 ετών».