Το ανέφερε το απόγευμα της Πέμπτης 7 Οκτωβρίου ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της επίσημης εβδομαδιαίας ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας για την εξέλιξη της επιδημίας του νέου κοροναϊού στη χώρα μας, αλλά πέρασε απαρατήρητο σχεδόν από το σύνολο του Τύπου και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης δεν τόνισε μόνον ότι το τρέχον κύμα της πανδημίας δεν έχει δώσει διεθνώς κάποια σφοδρή επίπτωση, ιδιαιτέρως σε χώρες οι οποίες σημειώνουν ποσοστά εμβολιασμού της τάξης του 50% και άνω επί του γενικού πληθυσμού τους, ο ίδιος υπογράμμισε επίσης ότι παρατηρούμε σήμερα διεθνώς και στη χώρα μας μία πολύ σημαντική, μακροχρόνια συρρίκνωση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε τα εξής σχετικά:

«Η παγκόσμια, λοιπόν, επιδημιολογική εικόνα μας δείχνει πλέον ότι μέσω του εμβολιασμού, η ένταση της επιδημίας είναι ελεγχόμενη και η πίεση στα συστήματα υγείας είναι πολύ περισσότερο διαχειρίσιμη. Αυτή είναι η παγκόσμια εικόνα. Δεν είναι μόνο στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει παρατηρηθεί κύμα υψηλής έντασης για το σύστημα υγείας σε χώρες που έχουν ξεπεράσει το 50% στο ποσοστό του εμβολιασμού. Έχουμε, λοιπόν, μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η πανδημία περνάει σε περίοδο παγκόσμιας ύφεσης με την πτώση των συνολικών διαγνώσεων και των θανάτων να βρίσκεται στην πιο μακροχρόνια συρρίκνωση που έχουμε δει εδώ και περίπου ένα χρόνο».