Αναμένοντας μια ισχυρή επάνοδο της πανδημίας της Covid-19 μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να συγκρατήσουν την εξάπλωση του νέου κοροναϊού

Στον αγώνα κατά της πανδημίας, τα εμβόλια είναι ο μεγάλος σύμμαχος της ανθρωπότητας, προκειμένου να προφυλαχθούμε από βαριά νόσηση, αλλά και να αποκτήσουμε «ανοσία της αγέλης»

Χειροπιαστές αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων 

Τα ερωτήματα γύρω από την αποτελεσματικότητα, την ποιότητα και τις παρενέργειες των εμβολίων για κάποιους παραμένουν, ωστόσο οι υπεύθυνοι του ECDC δημοσίευσαν την Παρασκευή μία ανάλυση, στην οποία παρουσιάζουν τις συγκεντρωτικές εκτιμήσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών έναντι της σοβαρής αναπνευστικής λοίμωξης από κορωνοϊό σε νοσηλευόμενους ασθενείς.

Από την έκθεση προκύπτει υψηλή αποτελεσματικότητα της τάξης του 90%, όταν αξιολογήθηκε 14 μέρες μετά τον πλήρη εμβολιασμό για τα εμβόλια που έχουν λάβει άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2020 έως και τον περασμένο Ιούνιο και δείχνουν υψηλή αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της νοσηλείας με CoViD.

Η απόφαση του ECDC

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) προχωράει στη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας του εμβολίου κατά του κοροναϊού. Οι υπεύθυνοι του Οργανισμού στοχεύουν να την καταγράφουν όσο περνάει ο χρόνος, αξιοποιώντας δεδομένα από πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Έμφαση δίνεται στις νοσηλείες, προκειμένου να καταγράφονται όσα σχετίζονται με τη σοβαρή νόσηση.

Από τον τρέχοντα μήνα, περισσότερα από 30 νοσοκομεία, από 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα παρέχουν στοιχεία, όπως αναφέρει το iatronet.gr. Οι χώρες αυτές είναι το Βέλγιο, η Τσεχία, η Κροατία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Ισπανία.