Τεράστιος προβληματισμός επικρατεί πλέον στο καταναλωτικό κοινό για τις αυξήσεις στις τιμές που πυροδοτεί η «διεθνής ενεργειακή κρίση».

Τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση αναμένεται να δώσουν μια «ανάσα», ωστόσο οι πρατηριούχοι εκτιμούν ότι θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για όσους δεν δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης.

Άλλωστε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης θα κυμανθεί από 35% έως 50%. Το «κακό σενάριο» μάλιστα, δεν αποκλείει εκτίναξη μέχρι και πάνω από 50%.


Επίδομα θέρμανσης

Βάσει των μέτρων που ανακοινώθηκαν, το ύψος του επιδόματος θέρμανσης αυξάνεται για μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά κατά 59%. Η αύξηση κυμαίνεται από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, μέχρι 68% για νοικοκυριά με 3 τέκνα.

Τι θα ισχύει:
  • Αυξάνεται η βάση υπολογισμού του επιδόματος, από 220 ευρώ στα 300 ευρώ (ανάλογα με το ψύχος της περιοχής).
  • Το επίδομα για κάθε τέκνο θα προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10% που ίσχυε έως σήμερα.
  • Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ.
  • Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.


Πρεμιέρα την Παρασκευή

Το πετρέλαιο θέρμανσης κάνει «πρεμιέρα» την Παρασκευή, ακριβότερο κατά 30% έως και 40%, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από παράγοντες της αγοράς. Η τιμή διάθεσης για την χειμερινή περίοδο, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στην Αθήνα στο 1,10 – 1,15 ευρώ το λίτρο από 0,78 ευρώ πέρυσι.