Την εκτίμηση ότι ήταν ο κύριος σεισμός αυτός που σημειώθηκε στις 12.24 το μεσημέρι νότια της Ιεράπετρας, εξέφρασε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. Σημείωσε πάντως ότι θα πρέπει να περιμένουμε δύο ακόμη 24ωρα, για να δούμε τη μετασεισμική ακολουθία.

Στην ίδια εκτίμηση προέβη, νωρίτερα, και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας, ο οποίος θεωρεί πολύ πιθανό έναν παρόμοιο σεισμό του ίδιου μεγέθους ή λίγο μικρότερο.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, άφησε μέσω του ΣΚΑΙ ανοιχτό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του νότιου άκρου του ανατολικού σεισμικού τόξου, επισημαίνοντας ότι το θέμα ερευνάται και ότι υπάρχουν οι πρώτες, μικρές ενδείξεις που επιβεβαιώνουν το σενάριο αυτό.

Ο κ. Λέκκας εμφανίστηκε πάντως καθησυχαστικός, διευκρινίζοντας ότι ο σημερινός σεισμός 6,3 Ρίχτερ δεν συνδέεται με αυτόν των 5,8 Ρίχτερ, που είχε γίνει στο Αρκαλοχώρι, καθώς προέρχεται από διαφορετικό σεισμικό κέντρο.

Η έκκληση στους κατοίκους

Οι ζημιές, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, είναι ελάχιστες, κυρίως σε παλιά σπίτια, ενώ απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να αποφεύγουν όλα τα παλαιά κτίσματα.

Εκτίμησε ότι ο συγκεκριμένος σεισμός είναι ο κύριος, επισήμανε ωστόσο ότι «θα πρέπει να περιμένουμε για ασφάλεια τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα».