Ξεκίνησε το νέο χτύπημα της κακοκαιρίας, με την ονομασία «Μπάλλος», που έδειξε τα «δόντια» της στην Δυτική Ελλάδα.

Βροχές, καταιγίδες, ισχυροί άνεμοι, ακόμη χιονοπτώσεις και χαλάζι, αναμένεται να εμφανιστούν και να σαρώσουν την χώρα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, καθώς ο «Μπάλλος» έρχεται με πιο έντονα καιρικά φαινόμενα από την «Αθηνά».

Τις επόμενες ώρες τα φαινόμενα θα γίνουν ακόμη πιο έντονα, παρουσιάζοντας ραγδαία επιδείνωση η οποία θα ξεκινήσει από την Δυτική Ελλάδα, όπου ήδη η Πολιτική Προστασία, με μήνυμα από το 112 προειδοποίησε τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις.

Η αλλαγή του καιρού θα γίνει ακόμη πιο αισθητή την Πέμπτη, με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, ενώ και την Παρασκευή θα σημειωθούν καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Βελτίωση αναμένεται από το Σάββατο, οπότε και θα υπάρξει σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας.

 

Ειδοποίηση από το 112 – Αποφεύγεται άσκοπες μετακινήσεις

Οι προειδοποιήσεις για την κακοκαιρία «Μπάλλος» ξεκίνησαν να πηγαίνουν στα νησιά του Ιονίου. Τα πρώτα μηνύματα έφτασαν σε Κέρκυρα και Κεφαλονιά. Σύμφωνα με το μήνυμα του 112, οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις σε περιοχές που μπορεί να πλημμυρίσουν.

Μήνυμα του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, εστάλη λίγο αργότερα μέσω του 112 και στους κατοίκους της Πάτρας, λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για κύμα κακοκαιρίας.

 Σύσκεψη υπό τον Στυλιανίδη

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για την κακοκαιρία. Σε δηλώσεις του, ο κ. Στυλιανίδης έδωσε οδηγίες προς τους πολίτες προαναγγέλλοντας ότι οι οδηγίες αυτές θα αποσταλούν και με το 112 αν χρειαστεί.

«Μέσα από την διεξοδική ανάλυση των δεδομένων φτάσαμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για να αυξήσουμε την ετοιμότητα της χώρας» είπε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και πρόσθεσε: «Θέλουμε να λειτουργήσουμε προληπτικά, να μην περιμένουμε να εμφανιστεί πλημμυρικό φαινόμενο και απλώς να τρέξουμε».

  

Επί ποδός κάτοικοι και κρατικός μηχανισμός την Εύβοια

Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους πολύ ισχυρά, με το βλέμμα όλων να είναι στραμμένο στις πληγείσες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας ενώ μάχη με το χρόνο δίνουν οι κάτοικοι και ο κρατικός μηχανισμός προκειμένου να θωρακίσουν τις πυρόπληκτες περιοχές πριν την έλευση του νέου σφοδρού κύματος κακοκαιρίας. Μετά τις ανυπολόγιστες ζημιές που υπέστησαν από την κακοκαιρία «Αθηνά» που καταστράφηκαν δρόμοι, επιχειρήσεις και σπίτια, ο φόβος για το ενδεχόμενο νέων πλημμύρων δεν αφήνει τους κατοίκους σε ησυχία.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και οι Υπηρεσίες που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα έχουν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των φαινομένων ειδικότερα δε σε επιβαρυμένες περιοχές από τις προηγούμενες καταστροφές και ειδικότερα στην Βόρεια Εύβοια που επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου.

 Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας «Μπάλλος»

 -Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα κατά τη διάρκεια των φαινομένων από ισχυρούς ριπαίους ανέμους. Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν αρχικά το Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τη Μακεδονία και από το μεσημέρι της Πέμπτης βαθμιαία την υπόλοιπη χώρα.

 -Παρασκευή: Κακοκαιρία προβλέπεται αρχικά σε όλη τη χώρα, τα έντονα φαινόμενα όμως από τις απογευματινές ώρες στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν.

 -Σάββατο: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν την ανατολική χώρα, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

 -Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ: Στη βόρεια Ελλάδα από το βράδυ της Πέμπτης θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι με την ίδια ένταση, ενώ την Παρασκευή οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο πιθανώς να φτάσουν τοπικά και τα 9 μποφόρ.

 -Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στη βόρεια Ελλάδα κατά 6 με 7 βαθμούς Κελσίου.

  Η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για την Πέμπτη

Κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους αρχικά στο Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και τη Μακεδονία και βαθμιαία από το μεσημέρι και στις υπόλοιπες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής και της κεντρικής Μακεδονίας και της Ηπείρου.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 5, βαθμιαία 6 με 7 και στο νότιο Ιόνιο 8 μποφόρ.

 ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές αρχικά στη Μακεδονία και από το μεσημέρι στη Θράκη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής και της κεντρικής Μακεδονίας.

Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία 5 με 6 μποφόρ. Στην κεντρική Μακεδονία τοπικά βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Nεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου.

Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 5 με 6, βαθμιαία 6 με 7 και το βράδυ στο νότιο Ιόνιο έως 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Ανεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ. Στα νότια νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στα υπόλοιπα. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και μετά το μεσημέρι 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ. Από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Nεφώσεις με βροχές κατά τόπους ισχυρές και σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 13 βαθμούς Κελσίου.