Στη δίνη της κακοκαιρίας «Μπάλλος» βρίσκεται η χώρα καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονται από νωρίς το πρωί της Πέμπτης συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας προκαλώντας πλημμύρες και καταστροφές

Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στην Αττική όπου λίγο πριν τη μία μετά τα μεσάνυχτα, ξέσπασε ισχυρή βροχόπτωση, ιδιαίτερα στις κεντρικές περιοχές και στις περιοχές του Κορυδαλλού και του Ασπροπύργου, όπως και στον Πειραιά.

Ισχυρά φαινόμενα εκδηλώθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στην Καλαμάτα, στη Θράκη και τη Χαλκιδική.

Τα ξημερώματα ο «Μπάλλος» έφτασε και στην Κρήτη, με ισχυρούς ανέμους που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 9 μποφόρ, ενώ τεράστιες ποσότητες νερού άρχισαν να πέφτουν στις περισσότερες περιοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε σπίτια, δρόμους αλλά και στην ηλεκτροδότηση.



Όλο το βράδυ, άλλωστε, στην Αττική έβρεχε συνεχώς. Κατά την ανακοίνωση των έκτακτων μέτρων που θα ισχύσουν σήμερα Παρασκευή (15.10.2021), ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, είχε πει ότι υπήρξε ανησυχία για έντονα φαινόμενα από τις 3:00 έως τις 6:00.

Ενώ τα φαινόμενα είχαν κάπως κοπάσει λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, από τις 3 τα ξημερώματα ξεκίνησε νέα σφοδρότατη βροχόπτωση στην Αττική.

Παράλληλα στο επίκεντρο της κακοκαιρίας παραμένουν η Εύβοια, η Κέρκυρα καθώς η Κεφαλονιά και η Ιθάκη. Επίσης η κακοκαιρία χτυπάει τις Κυκλάδες και συγκεκριμένα τη Σύρο και τη Νάξο.

Παράλληλα στο επίκεντρο της κακοκαιρίας παραμένουν η Εύβοια, η Κέρκυρα καθώς η Κεφαλονιά και η Ιθάκη. Επίσης η κακοκαιρία χτυπάει τις Κυκλάδες και συγκεκριμένα τη Σύρο και τη Νάξο.

Άνοιξαν Κηφισός και Παραλιακή


Στην κυκλοφορία δόθηκαν λίγο μετά τις 6 το πρωί οι λεωφόροι Κηφισού και Ποσειδώνος, νωρίτερα από τις 8:00 που ήταν προγραμματισμένο.

Υπενυμίζεται ότι στη χθεσινή σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία αποφασίστηκε να απαγορευτεί η κυκλοφορία στον Κηφισό από τη 1 έως τις 8 το πρωί.

Όπως ανακοίνωσε ο Χρήστος Στυλιανίδης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης η κυκλοφορία σε Κηφισό και παραλιακή για τα φορτηγά θα εκτιμηθεί ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου.

Η απαγόρευση ωστόσο έπαυσε λίγο μετά τις 6 το πρωί όταν δόθηκαν ξανά στην κυκλοφορία οι λεωφόροι Κηφισού και Ποσειδώνος.


 Τα έκτακτα μέτρα 

 -Μία με 8 το πρωί απαγορεύεται η διέλευση όλων των οχημάτων σε Κηφισό και Παραλιακή. Για τα φορτηγά θα εκτιμηθεί η κατάσταση με την εξέλιξη του φαινομένου. Θα δίνονται οδηγίες σε όλους τους δρόμους.

-Κλειστές θα παραμείνουν οι δημόσιες υπηρεσίες στην Αττική, εκτός από τις αναγκαίες για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας Μπάλλος και των υπηρεσιών των ΟΤΑ.

-Ενθαρρύνεται η τηλεργασία στην Αττική σε όλο τον ιδιωτικό τομέα, θα συνεισφέρει πολύ στην αποσυμφόρυση των δρόμων, έτσι ώστε αν επιδεινωθεί το φαινόμενο να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε.

-Λόγω της εξέλιξης του επικίνδυνου φαινομένου, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία σε Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία, παράλληλα με την ίδια απόφαση δεν θα λειτουργήσουν σε Αττική, Χαλκιδική και Εύβοια.

-Κλειστοί οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και οι δομές ΑμΕΑ σε Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία, όπως και σε Αττική, Χαλκιδική και Εύβοια.




Το απόγευμα της Παρασκευής τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν ενώ θα υπάρξουν έντονα φαινόμενα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Την Παρασκευή βαθμιαία οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικοί-βορειοδυτικοί 7 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία πρόκειται να σημειώσει πτώση. Ακόμη θα σημειωθούν τοπικές βροχοπτώσεις, παρόμοιες με αυτές της σημερινής μέρας. Το Σάββατο το βράδυ θα τελειώσει το φαινόμενο.