Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας «Μπάλλος» θα βρίσκεται η Αττική σήμερα, καθώς οι μετεωρολόγοι συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή στους κατοίκους της Αθήνας για την εξέλιξη της καταιγίδας.

Ειδικότερα, η πρωτεύουσα βρέθηκε από το πρωί της Πέμπτης στο μάτι των έντονων καιρικών φαινομένων, με το κύμα πάντως -το οποίο έχει κύριο χαρακτηριστικό τις βροχές και τις καταιγίδες- να παραμένει ενεργό και να «χτυπά» εκ νέου τα επόμενα λεπτά. Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, σε λίγη ώρα έρχεται «πυρήνας καταιγίδων» από τον Σαρωνικό και θα κινηθεί προς την Αττική.

«Ο καιρός θα επιδεινωθεί. Προσοχή» υπογραμμίζει ο ίδιος.




Στο ίδιο μήκος και ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, ο οποίος σημείωσε νωρίτερα πως το βαρομετρικό χαμηλό βρισκόταν προς το βόρειο Ιόνιο, γι’ αυτό και ο καιρός τώρα στην Αττική είχε ανοίξει και είχε ηλιοφάνεια.

Όπως είπε, σε εξέλιξη είναι δύο πολύ ισχυρά μέτωπα καταιγίδων:

Το ένα, όπως εξηγεί στο CNN, αναπτύσσεται προς το ανατολικό Αιγαίο και δίνει ισχυρές και βροχές και καταιγίδες, με τον ίδιο να προειδοποιεί πως χρειάζεται μεγάλη προσοχή τις επόμενες ώρες γιατί θα χτυπήσει τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και θα φτάσει μέχρι και την περιοχή της Χαλκιδικής και την βορειοανατολική ηπειρωτική χώρα.

Όσον αφορά το δεύτερο μέτωπο καταιγίδων, στροβιλίζεται μέσα στο Ιόνιο και επηρεάζει τα νησιά του Πελάγους και τα δυτική ηπειρωτικά τμήματα. Το κύμα κακοκαιρίας αυτό φέρνει αστάθεια και στην Αττική, με αποτέλεσμα τις επόμενες ώρες, κυρίως προς το απόγευμα, να δούμε και πάλι επιδείνωση από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά.

Συγκεκριμένα, οι περιοχές που θα πληγούν τις επόμενες ώρες είναι τα παράλια της Πελοποννήσου, η Αττική, η Βοιωτία, η Εύβοια και αργότερα και πάλι τα νησιά του Αιγαίου θα δεχτούν και πάλι μεγάλες ποσότητες βροχής. «Χρειάζεται μεγάλη προσοχή για την περιοχή της Αττικής, γιατί θα έχουμε σε εξέλιξη διαδοχικά κύματα καταιγίδων» επισημαίνει ο κ. Μαρουσάκης στο ίδιο μέσο.


«Χαμός στην Αττική»

«Στην Αττική το μεσημέρι της Πέμπτης οι καταιγίδες παρουσίασαν μεγάλη εμμονή και ραγδαιότητα που ξεπερνούσε τοπικά τα 50 mm βροχής ανά ώρα. Αναλύοντας την ηχώ του ραντάρ αναφέραμε την εκτίμησή μας για πάνω από 100 χιλιοστά βροχής, ενώ ο σταθμός του Τατοΐου έδινε 85 και του Ελληνικού 66 χλστ», γράφει για την κακοκαιρία ο μετεωρολόγος, Θεόδωρος Κολυδάς και συνεχίζει:

«Οι σταθμοί του ΕΑΑ επιβεβαιώσαν τις μετρήσεις του ραντάρ και διαπιστώσαμε ότι η περιοχή που επλήγη περισσότερο ήταν το κέντρο της Αθήνας, καθώς εκεί είχαμε στους σταθμούς Πατησίων 147 χιλιοστά, Αμπελοκήπων 145 χιλιοστά και Περιστερίου 139 χιλιοστά) βροχής. Υπενθυμίζουμε ότι 147 χιλιοστά βροχής σημαίνει 147 τόνοι νερού για κάθε στρέμμα γης. Η κακοκαιρία σε πολλούς θύμισε την αντίστοιχη στις 23 Οκτωβρίου του 1994 με τις πλημμύρες του Ποδονίφτη».

Από την πλευρά του ο κ. Καλλιάνος λέει πως «οι νεφώσεις που μας προσέγγισαν από το Ιόνιο, λόγω των θερμών θαλασσών που μας περικλείουν, εμπλουτίστηκαν με τεράστια ποσά υγρασίας, και έτσι, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό στροβιλιζόταν γύρω από τον εαυτό του, εναπόθεσαν τα τεράστια αυτά πόσα υγρασίας με τη μορφή ακραίων κατά περιόδους βροχοπτώσεων και έντονων καταιγίδων. Στην Αθήνα για παράδειγμα, μέσα σε 8 ώρες, έπεσε σχεδόν ο μισός όγκος νερού που πέφτει όλο το χρόνο στην πόλη. Αυτό είναι εντυπωσιακό ως προς τη στατιστική αλλά ταυτόχρονα και πολύ επικίνδυνο».




Ο μετεωρολόγος, Σάκης Αρναούτογλου ανέφερε στο facebook μερικά σημαντικά στοιχεία σχετικά με την ποσότητα της βροχής που έπεσε στην Αττική.

Σύμφωνα με τον κ. Αρναούτογλου μέχρι χθες το μεσημέρι είχε πέσει στα Πατήσια 92,6 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο, στο Περιστέρι 82,6 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο, στους Αμπελόκηπους 70,6 λίτρα, στο Παλαιό Φάληρο 59,8 λίτρα, στο Ψυχικό 53 λίτρα ενώ στη Νέα Σμύρνη 50,8 λίτρα ανά τετραγωνικό.



Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν και γιατί δημιουργήθηκαν τα τεράστια προβλήματα στους δρόμους της πόλης όπου σε μερικές περιπτώσεις τα αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά, ενώ υπήρξαν και περισσότερες από 1200 κλήσεις στην πυροσβεστική για άντληση υδάτων και απεγκλωβισμό ατόμων.

Ένα μεγάλο ποτάμι όλη η χώρα 

Απίστευτες εικόνες κατεγράφησαν από τη στιγμή που ένα λεωφορείο ακινητοποιήθηκε κάτω από τη γέφυρα της παλιάς παραλιακής, στο ύψος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», με αποτέλεσμα οι επιβάτες να το εγκαταλείπουν όπως όπως, κολυμπώντας κυριολεκτικά στα νερά που είχαν καλύψει το οδόστρωμα. Το λεωφορείο, που εκτελούσε τη διαδρομή Πειραιάς-Βούλα, καλύφθηκε σχεδόν ολόκληρο από νερό, ενώ ακινητοποιήθηκε στο συγκεκριμένο σημείο.

12
13
14
15

Στο Περιστέρι, στην οδό Τραπεζούντος, έπεσε ένα μεγάλο δέντρο κατά τη στιγμή της έντονης βροχόπτωσης.




Την ίδια στιγμή, ευρηματικοί ήταν κάποιοι κάτοικοι της Αθήνας, που θέλοντας να δώσουν μία...χαρούμενη νότα στην τραγική αυτή για όλη τη χώρα στιγμή, με ένα κανό άρχισαν να «κόβουν βόλτες» στην πλημμυρισμένη Ακαδημία Πλάτωνος και ειδικότερα, στην οδό Αντιγόνης.
123_2
234