Ενώπιον μιας σοβαρής παραμέτρου της έκδοσης νόμιμων δημόσιων εγγράφων με πλαστά πιστοποιητικά για λαθρομετανάστες και αλλοδαπούς αμφιβόλου προέλευσης βρίσκονται οι Αρχές μετά την εξάρθρωση, πρόσφατα, 11μελούς εγκληματικής οργάνωσης, στην οποία ηγούνταν τρεις Ελληνίδες - μία 63χρονη επιχειρηματίας, μία υπάλληλος Εφορίας και μία εργαζόμενη στον ΕΦΚΑ.

Από την πολύμηνη έρευνα προέκυψε ότι σε τουλάχιστον 840 περιπτώσεις εκδόθηκαν ενεργοί ΑΦΜ, αριθμοί μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ), τίτλοι διαμονής και διάφορα πιστοποιητικά, τα οποία οι κάτοχοι εκμεταλλεύονταν είτε για να φεύγουν στο εξωτερικό είτε για να απολαμβάνουν προνoιακά, ασφαλιστικά και εργασιακά προνόμια στην Ελλάδα. Βάσει της δικογραφίας των 900 σελίδων, η έρευνα ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας, όταν οι αστυνομικοί εντόπισαν 33χρονο Πακιστανό να προσπαθεί να δημιουργήσει «γέφυρες» επικοινωνίας με μετανάστες της περιοχής. Κυκλοφορούσε άνετα, φορώντας ακριβά ρούχα και αξεσουάρ, μιλούσε ελληνικά και διέθετε «γερό πορτοφόλι» χιλιάδων ευρώ.


ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΙ

Δύο μήνες αργότερα αναχώρησε για την Αθήνα, χωρίς να καταφέρει να προσελκύσει ενδιαφερομένους. Αμέσως οι έμπειροι αξιωματικοί της Ασφάλειας και της οικείας Αστυνομικής Διεύθυνσης, σε συνεργασία με τις κεντρικές υπηρεσίες, εντατικοποίησαν το έργο τους, διαπιστώνοντας σε πρώτη φάση ότι ο 33χρονος ήταν συνομιλητής του «Θείου», ενός 45χρονου ομοεθνούς του στα Σεπόλια, που ζει στην Ελλάδα 20 χρόνια και έχει νυμφευθεί Ελληνίδα.

Ο «Θείος» θεωρούνταν ανέκαθεν «μεγάλο κεφάλι» στις ομάδες των παραχαρακτών, χειρίζεται τέσσερις γλώσσες και κατέχει πανεπιστημιακό τίτλο. Κατά το παρελθόν είχε συλληφθεί πέντε φορές σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Αμφότεροι έρχονταν σε επαφή με την 63χρονη, κάτοικο και ιδιοκτήτρια διαμερισμάτων κτιρίου στην οδό Θηβών στο Αιγάλεω, η οποία διευθετούσε τις αιτήσεις σε συνεργασία με την εφοριακό, την υπάλληλο του ΕΦΚΑ και έναν «εισπράκτορα» εργαζόμενο σε εταιρεία φύλαξης (security), που μετέφερε τα χρήματα και τα «χαρτιά». Ο «τιμοκατάλογός» τους κυμαινόταν από 50 ευρώ έως 7.500 ευρώ.

Η βασική κατηγορούμενη, όπως πληροφορούνται τα «Π», έχει βαρύ, αξιόποινο παρελθόν από το 2010, όταν συνελήφθη στα Τρίκαλα, ενώ τον Μάρτιο του 2017 είχε κατηγορηθεί για έκδοση εικονικών συμφώνων συμβίωσης, πιστοποιητικών γάμων και αναδοχής μεταξύ αλλοδαπών και Ελληνίδων, κυρίως Ρομά, προκειμένου να εξασφαλίζουν άδειες παραμονής και ελεύθερης μετακίνησης. Δίωξη για συμμετοχή στο κύκλωμα των αποκαλούμενων «λευκών γάμων» είχε ασκηθεί και εναντίον της εφοριακού. Μεταξύ των συνολικώς έξι ημεδαπών γυναικών είναι η σύζυγος του «Θείου», μια δημοτική υπάλληλος τεχνικών υπηρεσιών δήμου της Αττικής, όπως και η σύζυγος συνθέτη - στιχουργού που έμεναν στην Κυψέλη και αυτή την περίοδο διαπραγματεύονταν την αγορά μονοκατοικίας στους Θρακομακεδόνες με περίβολο 15 στρεμμάτων!

Οι δουλειές πήγαιναν τόσο καλά, ώστε σε κάποιες περιπτώσεις οι κατηγορούμενοι δεν ζητούσαν μόνον λεφτά, αλλά και φαγητά. «Ξέραμε ότι χρησιμοποιούσαν στα μεταξύ τους τηλεφωνήματα τον κωδικό “ζάχαρες” όταν αναφέρονταν στα χρήματα, αλλά ήταν δύσκολο στην αρχή να καταλάβουμε τι ήταν τα μπισκότα, τα κέικ και τα γλυκά.

Τελικά, όντως ήταν σνακ για τη λιγούρα», σχολιάζει πικρά αξιωματούχος της ΕΛ.ΑΣ. Βεβαίως, το πλέον ανησυχητικό είναι ότι, εκτός από τη σύγχρονη εκτυπωτική μηχανή ακριβείας και τους 840 ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, στους 11 σκληρούς δίσκους, στα στικάκια USB, στον φορητό υπολογιστή και στα δύο κεντρικά κομπιούτερ στο γραφείο της 63χρονης και σε χώρους συνεργών τους βρέθηκαν ακόμα χιλιάδες γνήσια φορολογικά - ασφαλιστικά μητρώα, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να ανακινηθεί εξ ολοκλήρου ο έλεγχος και να διασταυρωθούν ένα προς ένα τα έγγραφα που προσκόμισαν οι αλλοδαποί για να νομιμοποιηθούν.

Η Αστυνομία εκτιμά ότι τα κέρδη των «11» υπερβαίνουν τα 500.000 ευρώ στους 10 μήνες παρακολούθησής τους και πως η εγκληματική τους δραστηριότητα επεκτείνεται σε εύρος, σε σχέσεις με άλλα κυκλώματα και σε διάρκεια.

Από όσους προσήχθησαν στην Εισαγγελία Αθηνών για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και επιμέρους κατηγορίες, προφυλακίστηκαν δύο αλλοδαποί και αναμένεται απόφαση από το Δικαστικό Συμβούλιο για τις τρεις γυναίκες. Άλλες πηγές τονίζουν στα «Π» ότι ένας εκ των αλλοδαπών καταγράφεται και σε συνομιλίες των τριών Τούρκων που συνελήφθησαν στα μέσα Ιουνίου στον Αγ. Παντελεήμονα, επίσης για ανάλογες πράξεις.