«Το 99% των γιατρών παγκοσμίως συμφωνεί πως το εμβόλιο κατά του κοροναϊού είναι ασφαλές με ελάχιστες παρενέργειες», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε ότι πρέπει να αυξηθούν οι εμβολιασμοί ώστε να προστατευτεί η κοινωνία.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θεόδωρου Βασιλακόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1

«Το 99% των γιατρών συμφωνεί ομόθυμα σε όλο τον κόσμο ότι το εμβόλιο είναι και ασφαλές και αποτελεσματικό, έχει ελάχιστες παρενέργειες, οι περισσότερες είναι ήπιες και η προστασία που παρέχει είναι αδιανόητα μεγαλύτερη από τον όποιο κίνδυνο. Το ότι υπάρχουν ελάχιστες φωνές που είτε για λόγους προσωπικής προβολής, είτε για λόγους έλλειψης κατανόησης της επιστήμης, είτε γιατι ο άλλος θέλει να κάνει πολιτικό κόμμα όπως δηλώνει ή για όποιο τέτοιο λόγο εκφράζουν αντιεπιστημονικές απόψεις δεν σημαίνει ότι υπάρχουν στην επιστήμη δυο απόψεις. Υπάρχει μια άποψη, ομόθυμα σε όλο τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Αναφορικά με τους ανθρώπους που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε: «Το κράτος οφείλει να προστατεύει όλους τους πολίτες του, είτε οι πολίτες αυτοί έχουν ευθυκρισία είτε δεν έχουν ευθυκρισία. Και για να σας το πω με ένα απλό παράδειγμα, εγώ είμαι μοτοσικλετιστής, αν δεν φορέσω το κράνος μου δεν θα προκαλέσω κακό σε κάποιον άλλον άνθρωπο, μόνο έμμεσα και εννοώ ότι αν πέσω κάτω και σπάσω το κεφάλι μου και χρειαστώ εντατική θεραπεία θα προκαλέσω ένα κόστος στο σύστημα υγείας -γιατι η νοσηλεία στην ΜΕΘ είναι πανάκριβη-και θα στερήσω αυτό το κρεβάτι από κάποιον άλλον που μπορεί να έχει πάθει ένα πρόβλημα υγείας και δεν μπορούσε να το προλάβει φορώντας κράτος».

«Πάρα ταύτα και πάρα πολύ σωστά το κράτος έρχεται και υποχρεώνει όλους τους πολίτες να φοράνε κράνος για να τους προστατεύει. Δεν κατανοώ πως το εμβόλιο πως αν δεν εμβολιαστώ δεν κάνω κακό μόνο στον εαυτό μου αλλά μπορώ να κολλήσω και τον άλλον, το κράτος θέλει μονίμως να αφήνει αυτή τη δυνατότητα στη διακριτική ευκαιρία του καθενός. Είναι λίγο ασαφές», υπογράμμισε ο ίδιος.

Για την υποχρεωτικότητα, ανέφερε: «Νομίζω ότι αν θέλουμε να προστατεύσουμε την κοινωνία ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει σε μεγαλύτερα μέρη της κοινωνίας υποχρεωτικός. Κατανοώ τη δυσκολία της κυβέρνησης να πάρει μια τέτοια απόφαση γιατί οι ανεμβολίαστοι είναι πολλοί και από απέναντι θα έχει μια αντιπολίτευση η οποία θα λέει το περίφημο «είμαστε υπέρ του εμβολίου αλλά εναντίον της υποχρεωτικότητας, να πείσουμε». Βλέπετε όμως ότι δεν πείθουμε, και δεν είδα και την αντιπολίτευση να έκανε η ίδια μια εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού για να πείσει τους δικούς της ψηφοφόρους. Τα ποσοστά ψηφοφόρων της αντιπολίτευσης στους αντιεμβολιαστές είναι δυστυχώς πολύ υψηλά. Το επιχείρημα να πείσουμε ενώ ακούγετε πολύ λογικό έχει ένα όριο».

«Αυτή τη στιγμή μπαίνουμε σε μια λογική ότι αφήνουμε στη διακριτική ευχέρεια του κάθε πολίτη αν θα φορέσει κράνος, αν θα φορέσει ζώνη ασφάλειας, αν θα εμβολιαστεί. Δεν νομίζω ότι μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Με τα ποσοστά που έχουμε θα πάμε σε διαδικασία φυσικής επιλογής δηλαδή θα επιβιώνουν οι καλυτέρα προσαρμοσμένοι στη συνθήκη άνθρωποι. Και ποιοι είναι οι καλυτέρα προσαρμοσμένοι στη συνθήκη άνθρωποι της πανδημίας; Οι εμβολιασμένοι! Δεν πρέπει να προσέξουμε και τους εμβολιασμένους;», δήλωσε επιπρόσθετα.