Η «έκρηξη» κρουσμάτων των τελευταίων ημερών έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε ειδικούς και κυβερνητικά στελέχη.

Γι’ αυτό κάνουν έκκληση καθημερινά για τον εμβολιασμό των πολιτών που έχουν μείνει «εκτός» του σχεδίου «Ελευθερία».

Εξάλλου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει τονίσει ότι «η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν».

Ενδεικτικό της ανησυχίας αυτής είναι η απόφαση για ματαίωση των μαθητικών παρελάσεων, πέραν της Θεσσαλονίκης, και σε άλλες «κόκκινες» Περιφέρειες, και συγκεκριμένα σε Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία, όπου τα κρούσματα κοροναϊού είναι πολλά.

Το «φρένο» στην πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία», σε συνδυασμό με την χαλάρωση των πολιτών στην τήρηση των μέτρων, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, και ο φόβος είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα να λάβουν ανησυχητικές διαστάσεις όσο μπαίνουμε πιο βαθιά στον χειμώνα.

Θα ληφθούν μέτρα;

Η ενδεχόμενη αλλαγή στην στρατηγική της κυβέρνησης θα επέλθει μόνο αν η πίεση στο σύστημα υγείας είναι ανυπόφορη.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, όλα θα κριθούν από τις αντοχές των ΜΕΘ. Μόνο τότε, επισημαίνουν, θα συζητηθούν νέα, στοχευμένα περιοριστικά μέτρα.

Στη Θεσσαλονίκη ήδη οι αντοχές των ΜΕΘ βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, ενώ εφόσον χρειαστεί θα ζητηθεί η συνδρομή και των ιδιωτικών νοσοκομείων, ενώ υπάρχει σχεδιασμός και για μεταφορά ασθενών σε νοσοκομεία άλλων περιοχών.


«Όχι» σε περιορισμούς στους εμβολιασμένους.

Κυβερνητικές πηγές αποκλείουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να υπάρξουν περιορισμοί σε όσους πολίτες έχουν κάνει το εμβόλιο, με αφορμή την πρόταση του καθηγητή Σαρηγιάννη για υποχρεωτικό self test από τους εμβολιασμένους εργαζόμενους.

Εκτιμούν ότι θα μία τέτοια κίνηση θα εξέπεμπε λάθος μήνυμα στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας αλλά και δυσαρέσκεια στους εμβολιασμένους, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της πολιτείας και έπραξαν το καθήκον τους. Επιπλέον εκτιμάται ότι μία τέτοια απόφαση θα είχε και πολιτικό κόστος.