Ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων φανερώνει τον σημαντικό ρόλο που έχει αναλάβει η Εκκλησία, ώστε να πειστούν οι πιστοί να εμβολιαστούν και να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

Την ίδια στιγμή θέτει προ των ευθυνών τους την μερίδα εκείνη των Ιεραρχών και απλών κληρικών που εμφανίζονται ως αρνητές του εμβολίου και έχουν αποτρέψει με την ανεύθυνη στάση πολλούς πιστούς από το να εμβολιαστούν.

Ο Μητροπολίτης Παντελεήμων έκανε αναφορά χθες στα εμβόλια, τη χρήση μάσκας, την πρόσφατη εμπειρία του από τον κοροναϊό, καθώς και τη στάση που διατηρούν ορισμένοι ιερείς, στο περιθώριο της υποδοχής των ιερών λειψάνων του Αγίου Εφραίμ, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας.

«Η Βόρεια Ελλάδα και η περιοχή μας βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο από την πανδημία. Ο κοροναϊός έστειλε εκατομμύρια ανθρώπους στον ουρανό, καθήλωσε στα Νοσοκομεία εκατομμύρια ανθρώπους και συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Το πιο σημαντικό όμως και πιο επικίνδυνο είναι ότι ο ιός μας έχει διχάσει, σαν κοινωνίες αλλά ακόμη και σαν οικογένειες.

Βέβαια εγώ δεν είμαι αρμόδιος, ούτε κανένας ρασοφόρος είναι, να μιλήσουμε για ιατρικά θέματα. Μιλάμε για πνευματικά θέματα. Αν έρθει κάποιος και μου πει να κάνω το εμβόλιο ή να μην το κάνω; Ξέρετε τι απαντάω εγώ; Ρωτήστε τον γιατρό σας. Εκείνος ξέρει το ιστορικό σας, ξέρει τι έχετε και εκείνος θα σας συστήσει τι να κάνετε» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης.

«Η εκκλησία έχει παρεξηγηθεί αυτή την περίοδο, ότι δήθεν συμπορευόμαστε με την πολιτεία. Η εκκλησία ενδιαφέρεται για την πνευματική και σωματική υγεία του λαού. Δεν είμαι εγώ ο ρασοφόρος αρμόδιος να αποφανθώ για το εμβόλιο, αλλά η ιατρική επιστήμη, και δυστυχώς κάποιοι από εμάς τους ρασοφόρους έχουμε γίνει λοιμωξιολόγοι και έχουμε πάρει ανθρώπους στον λαιμό μας.

Έχουμε και εδώ στην περιοχή μας ανθρώπους 45 χρόνων που έφυγαν γιατί άκουσαν έναν ιερέα και αφήνουν πίσω τους μικρά παιδιά. Εγώ διερωτώμαι και λέω με αγάπη και πόνο προς τους ιερείς αυτούς, δεν έχουμε ευθύνη; Με πολλή αγάπη προς τους κληρικούς εκείνους που έχουν τις δικές τους απόψεις, τους λέω ότι τις σεβόμαστε, αλλά κρατήστε τες για τον εαυτό σας, μην παίρνετε στον λαιμό σας άλλους ανθρώπους».


«Πέρασα κοροναϊό σαν μια ελαφριά γρίπη»

Υπενθυμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Ξάνθης πρόσφατα νόσησε από κοροναϊό . Γι’ αυτό και αναφέρθηκε στον σπουδαίο ρόλο που έπαιξε το εμβόλιο στη θωράκιση του οργανισμού του.

«Εγώ πέρασα αυτή τη δοκιμασία, την πέρασα σαν μια ελαφριά γρίπη. Μου είπαν οι γιατροί επειδή έχω μια κάποια ηλικία, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά εάν δεν είχε προηγηθεί το εμβόλιο. Βέβαια έκανα την προσευχή μου, έβρεχα το μέτωπο μου με αγιασμό όταν είχα πυρετό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι περιφρονούμε τους γιατρούς» τόνισε ο Μητροπολίτης ενώ αναφέρθηκε και στη χρήση της μάσκας λέγοντας πως είναι «μεγάλη πλάνη» να ισχυρίζονται ορισμένοι ιερείς πως η χρήση μάσκας μέσα σε Ναούς είναι προσβολή προς τον Θεό.

«Αυτή η μάσκα δεν προσβάλει το Θεό. Μία άλλη μάσκα που φοράμε σε όλη μας τη ζωή, η μάσκα της υποκρισίας, εκείνη είναι που προσβάλει τον Χριστό. Εάν εγώ δεν φοράω μάσκα και σκανδαλίζω τους αδελφούς μου που φορούν δεν έχω ευθύνη; Δεν είμαι υποκριτής;» είπε ο Μητροπολίτης.


Μητροπολίτες υπέρ και κατά

Η ηγεσία της Εκκλησίας έχει βγει μπροστά στο θέμα των εμβολιασμών με πρώτο τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο αλλά και άλλους φωτισμένους Ιεράρχες όπως ο Λαρίσης Ιερώνυμος, ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο Δημητριάδος Ιγνάτιος, ο Ναυπάκτου Ιερόθεος, ο Πειραιώς Σεραφείμ, ο Ν. Ιωνίας Γαβριήλ, ο Φθιώτιδας.

Οι περισσότεροι Μητροπολίτες προσπαθούν να πείσουν όσους μέχρι τώρα διστάζουν να εμβολιαστούν. Ορισμένοι Μητροπολίτες είναι ανεμβολίαστοι αλλά δεν έχουν εκφραστεί δημόσια ούτε υπέρ ούτε κατά του εμβολιασμού.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι ιερείς αλλά και μοναχοί που εμμένουν σε θεωρίες συνωμοσίας και θρησκοληψίες που όμως καμία σχέση δεν έχουν με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα ορισμένοι κληρικοί, μοναχοί και πιστοί να αρνούνται τον εμβολιασμό.

Σε εκκλησιαστικούς ανακριτές παραπέμφθηκαν με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος οι Μητροπολίτες Αιτωλίας Κοσμάς και Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ. Αφορμή η στάση που τήρησαν οι δύο Μητροπολίτες για το ωράριο τέλεσης των Ιερών Ακολουθιών την περίοδο του Πάσχα και με τα υγειονομικά μέτρα που είχαν αποφασιστεί κατά την περίοδο εκείνη για αναχαίτιση της πανδημίας του κοροναϊού.