Ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού και της τήρησης απαρεγκλίτως των μέτρων προστασίας κατά του κοροναϊού, έστειλε η εκκλησία, μεσούσης της αναζωπύρωσης της πανδημίας.

Με εγκύκλιο που απέστειλε η Ιερά Σύνοδος καλεί τους πιστούς να τηρούν «επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή της εξάπλωσης του κοροναϊού» προτρέποντας ταυτόχρονα στον εμβολιασμό και στην προσέλευση των μη εμβολιασμένων μετά τη διενέργεια διαγνωστικού τεστ rapid ή μοριακού. Επίσης τονίζει την υποχρέωση κληρικών, ψαλτών, νεωκόρων κλπ να υποβάλλονται σε δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα, με υποχρέωση των ελέγχων από τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα δια στόματος Θάνου Πλεύρη ανακοινώθηκαν νέα μέτρα περιορισμού για τους μη εμβολιασμένους πολίτες, χωρίς ωστόσο να ανακοινωθεί η υποχρέωση διαγνωστικού ελέγχου για την είσοδο στους ιερούς ναούς. Ωστόσο, υπήρξαν έντονες παρασκηνιακές διεργασίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την εκκλησία, ώστε να φτάσουμε στην απόφαση να προσέρχονται οι πιστοί με rapid test στον εκκλησιασμό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star, η μη πρόβλεψη rapid test για την είσοδο των ανεμβολίαστων πιστών στις εκκλησίες, στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, είχε φέρει αναταράξεις, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αναζητήσει μια στρατηγική εξόδου από αυτή την κατάσταση.

Έτσι, το θέμα συζητήθηκε σήμερα το πρωί στο Μεγάρου Μαξίμου. Αμέσως μετά, γύρω στις 09:30, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ανέλαβε να επικοινωνήσει με την Αρχιεπισκοπή, προκειμένου να βρεθεί μια λύση που θα ήταν ρεαλιστική και εφαρμόσιμη. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει βάλει «πλάτη» στην πολιτεία σε σειρά ζητημάτων αναφορικά με την πανδημία, προτάσσοντας πάντα την επιστήμη και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

Η ενεργοποίηση της Αρχιεπισκοπής ήταν σημαντική και κάπως έτσι, στη μια το μεσημέρι, εξεδόθη η εγκύκλιος από τον Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου, έστω και αν η Σύνοδος είχε συνεδριάσει χθες χωρίς να θίξει το ζήτημα.

Τι αναφέρει η εγκύκλιος

egiklios-415x600
«Εκ Συνοδικής Αποφάσεως, ληφθείσης εν τη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 3ης μηνός Νοεμβρίου ε.έ., και εξ αφορμής της εξάρσεως των κρουσμάτων του κορωνοϊού, γνωρίζομεν υμίν ότι η Ιερά Σύνοδος, εν τη ρηθείση Συνεδρία Aυτής, απεφάσισεν όπως, εις επίμετρον των σχετικών Έγκυκλίων Aυτής, απευθύνη υμίν έκκλησιν, και δι’ υμών παντί τω Κλήρω, τοίς Μοναχικούς Τάγ μασι και τώ ευλαβεί Λαώ, ώστε κατά την προσέλευσιν είς τούς Ιερούς Ναούς και τάς Ιεράς Μονάς να τηρώνται επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας διά την αποφυγήν έξαπλώσεως του κορωνοϊού, προτρέπουσα πατρικώς διά την πραγματοποίησιν τού υποδεδειγμένου υπό της ιατρικής κοινότητος, ώς ουσιαστικού μέτρου προστασίας κατά της πανδημίας, εμβολιασμού, ως και την διενέρ γειαν, υπό τών μή εμβολιασθέντων εισέτι, διαγνωστικών ελέγχων (rapid test ή μοριακού).

Ωσαύτως, υπενθυμίζομεν την υποχρέωσιν διενεργείας, ιδία δαπάνη, δύο διαγνωστικών ελέγχων (rapid test ή μοριακού) εβδο μαδιαίως, υπό πάντων των διακονούντων εν τοις Ιερούς Ναούς (Κληρικών, Ιεροψαλτών, Νεωκόρων κ.λπ. εργαζομένων), οίτινες δεν έχουν προβή εις εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού, ως και υπο βολής των αποτελεσμάτων αυτών τη οικεία Εκκλησιαστική Αρχή, εν τώ πλαισίω της τηρήσεως των προβλεπομένων υγειονομικών μέτρων.

Εν κατακλείδι, υπενθυμίζομεν υμίν και την υποχρέωσιν τών κατά τόπους Εκκλησιαστικών Συμβουλίων και Ηγουμενοσυμβου λίων διά τον έλεγχον τηρήσεως των μέτρων εν τοίς Ιερούς Ναούς και ταϊς Ιεραϊς Μοναίς αντιστοίχως».