Δυσοίωνες αναμένεται να είναι και σήμερα οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, καθώς κινούμαστε για άλλη μία ημέρα προς νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρας μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, οι σημερινές επιβεβαιωμένες μολύνσεις θα «αγγίξουν» τις 7.000.

Σημειώνεται πως τις τελευταίες ημέρες, το ένα αρνητικό ρεκόρ σπάει το άλλο με χθες να ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ 6.808 νέα κρούσματα, ενώ την Τετάρτη είχαν ανακοινωθεί 6.150 νέες μολύνσεις και την Τρίτη 6.700, ενώ τη Δευτέρα ήταν 5.449. Μέσα σε τέσσερις μέρες, έχουν επιβεβαιωθεί στην Ελλάδα 25.107 κρούσματα, τη στιγμή μάλιστα που τα νοσοκομεία της χώρας δέχονται τρομερή πίεση με τις αυξημένες νοσηλείες, ενώ οι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα είναι ανύπαρκτες.



Τζανάκης: Θα πιάσουμε σταθερά τα 8.000 κρούσματα ημερησίως

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα αλλά και στην τεράστια αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Ειδικότερα, με αφορμή τα ρεκόρ κρουσμάτων που πάνε το ένα το άλλο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να φτάσουμε σύντομα μέχρι και τα 8.000 κρούσματα. «Υπάρχει τάση να πάμε σε 7.000 και 8.000 κρούσματα στους κινητούς μέσους όρους αργότερα», ανέφερε συγκεκριμένα, ενώ δεν απέκλεισε ότι θα δούμε 8.000 μέσο κινητό όρο άμεσα.

Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με την πανδημία

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής πως αυτό το κύμα διαφέρει αρκετά από τα προηγούμενα, καθώς «αυτό που βλέπουμε σε αυτό το κύμα με την αύξηση στα κρούσματα, δεν έχει παρατηρηθεί σε κανένα άλλο στην έναρξη του». Μάλιστα, εκτίμησε πως δεν βρισκόμαστε στη χειρότερη φάση της πανδημίας κοροναϊού αλλά σε μία «ελεγχόμενη» φάση, ωστόσο από πλευράς διαγνώσεων βρισκόμαστε στους μεγαλύτερους αριθμούς.



Παράλληλα, έσπευσε να επισημάνει πως αυτό εν μέρει οφείλεται στα πάρα πολλά τεστ που κάνουμε. Σχετικά με τους πανδημικούς δείκτες είπε πως είμαστε στο 50% των νοσηλειών, σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα. Την ίδια ώρα οι νεκροί έχουν μειωθεί κατά 30 με 40% σε σχέση με τις περιόδους αιχμής προηγούμενων κυμάτων και, όπως είπε, αυτό οφείλεται στον εμβολιασμό.

«Είμαστε σε μια περίπου ελεγχόμενη φάση από πλευράς πίεσης του υγειονομικού συστήματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι ανεκτό να έχουμε 30 – 40 θανάτους καθημερινά» σημείωσε. Υποστήριξε, δε, πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και θα ισχύσουν από το Σάββατο δεν μπορούν να ανακόψουν την αυξανόμενη τάση των κρουσμάτων, αλλά θα μπορούν να την επιβραδύνουν. «Οι ανεμβολίαστοι μας είναι μια Δανία και περιμένουμε κρούσματα σε αυτούς. Καθώς η πανδημία προχωράει και τους μολύνει αποκτιέται ανοσία. Είναι σαν την πυρκαγιά που καίει ολόκληρο το δάσος και δεν έχει τι να κάψει και σβήνει μόνη της» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Έσπευσε να επισημάνει πως «αν ο επίνοσος πληθυσμός το επόμενο τρίμηνο, τετράμηνο ως συνδυασμός τεχνητής ανοσοποίησης μέσω των εμβολιασμών και φυσικής νόσησης, τότε θα μπορούμε να φτάσουμε σε μια ενδημική μορφή της όπως στην Πορτογαλία», όμως αυτό θα συμβεί μετά την Άνοιξη σημείωσε.