Προειδοποιήσεις για τους κινδύνους νόσησης από κορωνοϊό και γρίπη, απευθύνουν οι ειδικοί, τονίζοντας ότι αν κάποιος νοσήσει και από τους δύο ιούς οι πιθανότητες για «κακή έκβαση» διπλασιάζονται.

Η γρίπη φέτος θα έχει μεγαλύτερη κυκλοφορία

Το περσινό χειμώνα, εξαιτίας του lockdown και της χρήσης μάσκας, η εποχική γρίπη είχε "εξαφανιστεί". Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, δεν καταγράφηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε σημειώθηκε θάνατος από την εποχική γρίπη.

Τα πράγματα όμως φέτος αναμένεται να είναι διαφορετικά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, γρίπη θα έχει μεγαλύτερη κυκλοφορία και είναι εξαιρετικά δύσκολο να γνωρίζουν ποιο στέλεχος θα επικρατήσει φέτος.

«Για αυτό είναι ίσως και πιο επικίνδυνη η γρίπη φέτος», λένε χαρακτηριστικά 

Οι ειδικοί ανησυχούν πως όσο προχωράμε προς τον χειμώνα, πέφτει η θερμοκρασία και τα κρούσματα του κορονοϊού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα παρά την υποχώρηση της διασποράς τις τελευταίες εβδομάδες, Covid και εποχική γρίπη θα συνθέσουν ένα "επικίνδυνο κοκτέιλ" που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το σύστημα υγείας.

Για τους παραπάνω λόγους, η επιστημονική κοινότητα – εντός και εκτός της χώρας – βρίσκεται σε ετοιμότητα, καθώς η παράλληλη κυκλοφορία του ιού SARS-CoV-2 και του ιού της γρίπης θα οδηγήσει πολλούς στα νοσοκομεία.

Οι κίνδυνοι της συνλοίμωξης

Από την αρχή της πανδημίας απασχολούσε το ενδεχόμενο του υψηλού κινδύνου της σύγχρονης λοίμωξης με δύο ιούς, δηλαδή του covid-19 και του ιού της γρίπης.

Όπως αναφέρεται σε μελέτη από το ΗΒ έχει καταγραφεί ότι η συνλοίμωξη αυξάνει τη θνητότητα κατά 20%, όπως και ότι η συνλοίμωξη διπλασιάζει και τον κίνδυνο τα άτομα που νοσούν να χρειαστούν μηχανική αναπνευστική υποστήριξη.

Γιατί φοβούνται οι ειδικοί δυναμική επανεμφάνιση της γρίπης

Αμερικανοί επιστήμονες που μελετούν τη γρίπη εκτιμούν ότι υπάρχουν βάσιμα στοιχεία που δικαιολογούν τις ανησυχίες. Η συγκεκριμένη ομάδα ειδικών «βλέπει» ανοικτό το ενδεχόμενο για επανεμφάνιση της γρίπης, και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα, τον φετινό χειμώνα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, όσο περισσότερο χρόνο υπήρχαν σε μία χώρα ή περιοχή περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, πριν αρθούν πιο πρόσφατα χάρη στους εμβολιασμούς, τόσο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων θα είναι εφέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια, ευάλωτος στη γρίπη.

Επιπροσθέτως, η παγκόσμια καταστολή της δραστηριότητας των ιών της γρίπης, κάτι που αποτέλεσε θετική «παρενέργεια» της προφύλαξης από τον κορωνοϊό, καθιστά πιο δύσκολο να γίνει πρόβλεψη ποια στελέχη της γρίπης θα κυκλοφορήσουν περισσότερο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η ανάπτυξη αποτελεσματικών αντιγριπικών εμβολίων. Είναι μάλιστα πιθανό να «σηκώσουν κεφάλι» πολλαπλά στελέχη της γρίπης ταυτόχρονα, συμβάλλοντας σε ένα χειρότερο ξέσπασμα.

«Ασπίδα» το αντιγριπικό εμβόλιο

«Φέτος είναι πιο σημαντικό από ποτέ να κάνει κανείς το αντιγριπικό εμβόλιο. Μολονότι είναι σωστό να εστιάζει κάποιος στην προστασία του από την Covid-19, δεν πρέπει να ξεχνά τη γρίπη, που μπορεί επίσης να αποβεί μοιραία» τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας, Σεν Πέι, επίκουρος καθηγητής Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός στην Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει, με τη χώρα μας να έχει ήδη παραλάβει 1,7 εκατ. δόσεις του εμβολίου. Ο φετινός στόχος είναι τα 4,2 εκατ. εμβόλια.