Νέα μέτρα με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας ισχύουν από σήμερα Δευτέρα για την είσοδο των πελατών στα υποκαταστήματα των τραπεζών αλλά και στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι καλούνται με δική τους επιβάρυνση να διενεργούν δύο εβδομαδιαία τεστ.

Όσοι, λοιπόν, επιθυμούν να πραγματοποιήσουν συναλλαγές σε τραπεζικό κατάστημα θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, διαφορετικά θα χρειάζονται πρόσφατο αρνητικό τεστ κοροναϊού. Μάλιστα, η ΕΕΤ επισημαίνει πως όποια μη συμμόρφωση στα νέα μέτρα θα καταγράφεται και θα αναφέρεται στις αρχές.



Οι προϋποθέσεις για τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών με ανακοίνωσή της διευκρινίζει τι θα ισχύει από τη Δευτέρα. Οι πελάτες θα πρέπει:

-Να διαθέτουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή νόσησης (το τελευταίο έχει ισχύ μόνο για χρονικό διάστημα 6 μηνών)

-Εναλλακτικά να διαθέτουν βεβαίωση πρόσφατου αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (μοριακού ή rapid) COVID-19




-Τα έγγραφα αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται από το νόμιμο αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας των συναλλασσομένων (το οποίο είναι ούτως ή άλλως απαραίτητο για το σύνολο των τραπεζικών συναλλαγών).

-Οι έλεγχοι θα γίνονται κατά την είσοδο με τη διαδικασία που θα καθοριστεί από τις τράπεζες και θα τελούν σε συνάρτηση με τη γεωγραφική περιοχή και το είδος των παρεχόμενων ανά κατάστημα υπηρεσιών.

Στις δημόσιες υπηρεσίες, εξαιρούνται από αυτές τις προβλέψεις οι απολύτως κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβασης σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχονται αναβολή.

Υπενθυμίζεται ότι από την υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού τεστ εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και οι εκκλησίες.



Γιατί φοβίζει τους επιστήμονες ο Νοέμβριος

Η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα δεν επιτρέπει αισιόδοξες προβλέψεις, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει και οι ανεμβολίαστοι παραμένουν πολλοί και επίμονοι στην ιδεοληψία ή την επιφυλακτικότητά τους έναντι της επιστήμης.

Την Κυριακή (7/11) τα κρούσματα έφτασαν τις 4.307 (σ.σ. τις Κυριακές τα νέα κρούσματα εμφανίζονται συνήθως μειωμένα επειδή γίνονται λιγότερα τεστ το Σαββατοκύριακο. Αττική και Θεσσαλονίκη είχαν την αρνητική πρωτιά, και άλλες 5 περιοχές να καταγράφουν τριψήφιο αριθμό νέων μολύνσεων.




Υπό πίεση τα νοσοκομεία

Σύμφωνα με το MEGA, στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν διασωληνωμένοι που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες για όλους.

Το πρωί της Κυριακής κατά τη λήξη της εφημερίας του νοσοκομείου Παπαγεωργίου είχαν καταγραφεί 42 εισαγωγές, με 25 κλίνες ΜΕΘ πλήρεις, ενώ 7 άνθρωποι βρίσκονται διασωληνωμένοι σε μονάδες ανάνηψης και απλούς θαλάμους.

Μεγάλη είναι η πίεση που δέχονται και τα νοσοκομεία της Αθήνας σε κάθε εφημερία καθώς πλέον μεταφέρονται ασθενείς και από την επαρχία για να νοσηλευτούν.



Θα μετατραπούν ολόκληρα νοσοκομεία σε κέντρα covid;

Το υπουργείο Υγείας έχει ενεργοποιήσει και τις ιδιωτικές δομές υγείας ενόψει του τέταρτου κύματος της πανδημίας, γιατί ενώ υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ που μπορούν να διατεθούν, δεν υπάρχουν διαθέσιμοι γιατροί και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Open, υπάρχουν σκέψεις να μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικά για κοροναϊό, κάποιο από τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπως είχε συμβεί πέρυσι στη Θεσσαλονίκη το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος».

Εφιαλτικές προβλέψεις - Μικρή αισιοδοξία για τους εμβολιασμούς

Απαισιόδοξη είναι η πρόβλεψη που έκανε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Θεοδώρας Ψαλτοπούλου στο MEGA για την εξέλιξη της πανδημίας.

«Θα μπορούσαμε να φτάσουμε πιθανώς στους 100 θανάτους», είπε η κ. Ψαλτοπούλου, με την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας, να αναμένεται να αποτυπωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

Οικονόμου: Αυξάνονται οι εμβολιασμοί - Όχι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Ενθαρρυντικό είναι πάντως το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αύξηση στα ραντεβού για εμβολιασμό, ως αποτέλεσμα των νέων μέτρων που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους.

Από την περασμένη Δευτέρα έως το Σάββατο κλείστηκαν 130.000 ραντεβού για την πρώτη δόση και το ίδιο διάστημα πάνω από 200.000 ραντεβού για την τρίτη δόση.

Την κατάσταση αυτή επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον «Real Fm».

«Αυξάνονται οι ρυθμοί των εμβολιασμών τις τελευταίες ημέρες, κάτι που μπορεί να εκτιμηθεί ως μία αποτελεσματικότητα αυτής της έμμεσης πίεσης που ασκούμε με τα μέτρα στους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν. Από εκεί που είχαμε 6.000-7.000 ραντεβού την ημέρα, έχουμε πάει στα 30.000-35.000, που είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα και ελπίζω να ενισχυθεί το επόμενο διάστημα», είπε ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να πείσει τον κόσμο να εμβολιαστεί και να κρατήσει «αυτά τα κεκτημένα, που με σχεδιασμό, με σώφρονες κινήσεις πετύχαμε μαζί με την κοινωνία, όλο το προηγούμενο διάστημα».

«Να μην ξανακλειστούμε μέσα»

«Να μην ξανακλειστούμε μέσα, να μην ξαναστέλνουμε SMS για να κάνουμε δύο ώρες βόλτα, να μην είμαστε στημένοι πίσω από οθόνες υπολογιστών, να μαθαίνουν τα παιδιά γράμματα στα σχολεία, να μην ξαναζήσουμε τις σκηνές στο lockdown, που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε η χώρα να μην ξαναγυρίσει εκεί», τόνισε με νόημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μιλώντας για το ΕΣΥ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως «έχουμε και ό,τι απαιτείται, προκειμένου να στηρίξουμε το Σύστημα Υγείας με κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα, και κίνητρα για να έρθουν γιατροί του ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ. Εάν δεν αποδώσουν τα κίνητρα, θα πάμε σε επίταξη ιατρικών υπηρεσιών, όπως κάναμε και προηγουμένως».

«Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά το φάρμακο και θα είμαστε από τους πρώτους που θα έχουμε διαθέσιμα φάρμακα όταν κυκλοφορήσουν, για να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας που κινδυνεύουν», σημείωσε επίσης, σχετικά με τα νέα φάρμακα κατά του κοροναϊού.

«Όχι» σε υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών

Επανέλαβε ότι η υποχρεωτικότητα δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή μία από τις επιλογές της κυβέρνησης, εξηγώντας πως «σε καμία χώρα δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα στον ιδιωτικό τομέα. Τα ποσοστά εμβολιασμού στους χώρους, που κατά καιρούς κουβεντιάζουμε», ανέφερε ο κ. Οικονόμου, «είναι τέτοια που δεν επιτρέπουν να πει κανείς ότι με την υποχρεωτικότητα θα άλλαζα πολύ τα πράγματα.

Ιδιαίτερα για την εστίαση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πέραν της σύστασης για εμβολιασμό, υπάρχει ένα πάρα πολύ αυστηρό πλαίσιο για τους εργαζόμενους που δεν είναι εμβολιασμένοι, που προβλέπει συνεχή εργαστηριακό έλεγχο με rapid και μοριακά test».