Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης , μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Κεντρικό Μαγκαζινο” με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη.

«Το βασικό είναι να δείξουμε σύνεση και συνέπεια στην τήρηση των μέτρων αυτή τη στιγμή και βεβαίως αυτό που είναι το ζητούμενο όλης αυτής της περιόδου να αυξήσουμε τον εμβολιασμό», δήλωσε ο καθηγητής.

Αναφορικά με την πρόβλεψη του για 9.300 κρούσματα στις αρχές Δεκεμβρίου και την μετέπειτα αποκλιμάκωση ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε: «Ακριβώς, μετά από αυτό έχουμε μια αποκλιμάκωση γιατί έχουμε πια ένα ποσοστό ανοσίας σημαντικό δυστυχώς με τον κακό τρόπο. Το διακύβευμα ήταν πάντα αυτό πως θα πιάσουμε τον βαθμό ανοσίας και το θέμα είναι να τον πιάσεις χωρίς απώλειες ζωής και χωρίς ισχυρή νόσηση αλλά η επιλογή της κοινωνίας είναι σε ένα βαθμό να το κάνουν με ισχυρή νόσηση και με απώλειες ζωής δυστυχώς και αυτό έχουμε λίγο χρόνο ακόμα να το αποφύγουμε αλλά πρέπει να το πάρουμε σοβαρά και να εμβολιαστεί ο κόσμος».

Για την πρόβλεψη για τους νεκρούς από τον κορονοϊό ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε: Θα είναι λίγο πριν τα Χριστούγεννα, μιλάμε για μια αύξηση γύρω στους 100 νεκρούς την ημέρα γιατί είναι η φόρτιση πια και του ΕΣΥ λόγω της μεγάλης διασποράς στην κοινότητα που θα δώσει και αύξηση στους διασωληνωμένους και αντίστοιχα ένα ποσοστό δυστυχώς που θα καταλήξουν. Έχουμε ακόμα μια με δύο εβδομάδες να το προλάβουμε.

Στη συνέχεια ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής: «Είναι άδικο, δεν υπάρχει λόγος. Από τη στιγμή που υπάρχει το εμβόλιο είναι άδικο να υπάρχουν τόσοι νεκροί, είναι άδικο να είναι αποτέλεσμα παραπληροφόρησης σε μια χώρα που έχει δώσει τον πολιτισμό της σε όλο τον πλανήτη. Ο ελληνικός πολιτισμός είναι ο πολιτισμός του ορθού λόγου και αυτόν τον ορθό λόγο ένα μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών μας τον έχει απεμπολήσει. Είναι άδικο».

Ερωτηθείς ποια αύξηση στον εμβολιασμό θα πρέπει να παρατηρηθεί προκειμένου να μην επιβεβαιωθεί το κακό σενάριο ο καθηγητής: «Αν καταφέρουμε να έχουμε σημαντικό ποσοστό ανοσίας δηλαδή να πηδήξουμε από το 60% που είμαστε τώρα σε ένα 65% γρήγορα τότε σε συνδυασμό με την ανοσία που ήδη έχει αναπτυχθεί γιατί έχουμε δυστυχώς πολλά κρούσματα έτσι κι αλλιώς θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τις πολύ οριακές καταστάσεις».

Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό η αύξηση για την οποία μιλάμε είναι σχεδόν μαθηματικά προδιαγεγραμμένη γιατί ότι έχει να κάνει με θανάτους και διασωληνώσεις έχει μια υστέρηση της τάξεως των 2 για τις διασωληνώσεις με τρεις εβδομάδες για τους θανάτους από τα κρούσματα οπότε αυτό που συζητάμε αυτή τη στιγμή έχει να κάνει με τα κρούσματα που έχουμε ήδη δει και που θα δούμε αυτή την εβδομάδα που δεν προλαβαίνει οποιοσδήποτε εμβολιασμός να τον σώσει αλλά μπορούμε να σωθούμε από τα χειρότερα για αργότερα δηλαδή μπορούμε να σώσουμε τα Χριστούγεννα. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να πάμε αυτές τις μέρες πραγματικά σωρηδόν να εμβολιαστούμε. Η υπεύθυνη πράξη του έλληνα πολίτη σήμερα είναι αυτή, τίποτα άλλο. Δεν έχει να κάνει ούτε με κυβερνήσεις ούτε με αντιπολιτεύσεις ούτε με τίποτα έχει να κάνει με το να είσαι άνθρωπος απέναντι στους συνανθρώπους σου».