Την νέα επιδημιολογική «λαίλαπα» ψάχνουν τρόπο να σταματήσουν ειδικοί και κυβέρνηση, καθώς το ρεκόρ κρουσμάτων διαδέχεται το ένα το άλλο. Βέβαια, ακόμη πιο τραγικό είναι το γεγονός πως ο ημερήσιος απολογισμός θανάτων έχει ανέβει κατακόρυφα, καθώς μόνο την Τετάρτη καταμετρήθηκαν 70 θάνατοι από επιπλοκές του κοροναϊού, ενώ οι διασωληνωμένοι και τα νοσοκομεία φαίνεται πως αρχίζουν να «λυγίζουν» από την πίεση.

Μιλώντας στον ιστότοπο iatroperdia.gr, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, αναφέρει ότι η τρίτη δόση του εμβολίου μπορεί να αποτελέσει το «κλειδί» της υπόθεσης. Ειδικότερα, όπως ο ίδιος τονίζει, η ενισχυτική δόση του εμβολίου μπορεί να εξαλείψει σχεδόν τα κρούσματα στους εμβολιασμένους από την πρώτη κιόλας εβδομάδας. Λαμβάνοντας υπ’όψιν την πιθανότητα της αύξησης των πολιτών που θα εμβολιαστούν με την πρώτη δόση, τότε μέσα σε ένα μήνα αναμένεται μείωση του κύματος κατά 50-60%!

Ένας στους τέσσερις εμβολιασμένους δεν είναι πια προστατευμένος

Όπως αναφέρει, οι εμβολιασμένοι που έκαναν τη δεύτερη δόση ακόμη και τέσσερις μήνες πριν, επιβαρύνουν την εικόνα της πανδημίας, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, το 25% των κρουσμάτων που έχουν χάσει την προστασία τους, είναι ευάλωτοι στον covid. Την ίδια στιγμή, μπορεί όλοι να μην είναι ασυμπτωματικοί (και να αντιλαμβάνονται το ενδεχόμενο πρόβλημα και να προφυλλάσονται), όμως αρκετοί εξ’αυτών καταλήγουν στο νοσοκομείο. Μπορεί το σύστημα Υγείας να επιβαρύνεται, αλλά γλιτώνουν την πολύ σοβαρή νόσηση και δη, το θάνατο από τις επιπλοκές του.

Ο κ. καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, αναλύει πως η τρίτη δόση του εμβολίου αυξάνει τα αντισώματα έναντι της μετάλλαξης Δέλτα σε πολύ υψηλά ποσοστά.

«Αμέσως μία εβδομάδα μετά την τρίτη δόση, οι άνθρωποι αυτοί καλύπτονται σχεδόν καθολικά και έναντι της Δέλτα. Ανεβαίνουν πιο γρήγορα τα αντισώματα μετά την τρίτη δόση, σε μία εβδομάδα. Πρέπει να το πουν κι άλλοι επιστήμονες αυτό, να το καταλάβει ο κόσμος. Μπορούμε δηλαδή, επιταχύνοντας την τρίτη δόση στους εμβολιασμένους να έχουμε μια σημαντική μείωση των κρουσμάτων μέσα σε μία εβδομάδα. Εάν εμείς τώρα διπλασιάζαμε ή τριπλασιάζαμε γενικώς τους εμβολιασμούς, σαφέστατα θα είχαμε μια σημαντική μείωση των κρουσμάτων μέσα στον επόμενο μήνα, ακόμη και 50% με 60%. Αλλά αυτή τη στιγμή το σίγουρο είναι από τη βιβλιογραφία, ότι αν κάνουμε την τρίτη δόση στους εμβολιασμένους θα γλιτώσουμε τουλάχιστον αυτό το ποσοστό, που είναι στο 25%», τονίζει ο επιστήμονας.

Τέλος, ο καθηγητής επισημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται η κορύφωση του πανδημικού κύματος στην Αττική, μένοντας αρκετά ανήσυχος για Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη, ενώ ανέφερε ακόμη ότι οι ημερήσιοι θάνατοι δε θα πιάσουν το τριψήφιο, προτείνοντας περαιτέρω μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ επισημαίνει, ότι η κορύφωση του επιδημικού κύματος θα συμβεί τις επόμενες μέρες στην Αττική, ενώ εκφράζει την ανησυχία του για τη Θεσσαλία και τη Θεσσαλονίκη. Τέλος, εκτιμά από τη μελέτη των επιδημιολογικών μοντέλων, ότι οι θάνατοι δεν θα προσεγγίσουν τους 100 και προτείνει την εφαρμογή επιπλέον μέτρων στους ανεμβολίαστους.