«Τα φάρμακα για τον κοροναϊό θα τα λαμβάνουν όσοι έχουν βρεθεί θετικοί και διανύουν τις πρώτες ημέρες νόσησης», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο καθηγητής φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Ο καθηγητής ανέφερε πως γίνεται προσπάθεια από τις φαρμακοβιομηχανίες προκειμένου να χορηγείται το εμβόλιο σε μορφή χαπιού, ενώ παράλληλα προέβη στην εκτίμηση ότι τα ραντεβού για την αναμνηστική δόση θα μπορούσαν να ανοίξουν στους πέντε μήνες.

Ακόμη, ερωτηθείς για το εάν θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους διερωτήθηκε εάν θα πρέπει να υποβάλλονται σε καθημερινά τεστ.


Αναλυτικά η συνέντευξή του

Αναφορικά με τα φάρμακα κατά του covid: «Τα φάρμακα θα μας σώσουν αλλά όχι άμεσα, δεν είναι η λύση στο πρόβλημα που έχουμε αυτή τη στιγμή. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα βοηθήσουν μαζί με τα εμβόλια να ξεμπερδεύουμε με την ιστορία του covid».


Για τους ανεμβολίαστους που θα περιμένουν να πάρουν τα φάρμακα αντί του εμβολίου

«Πριν την άνοιξη δεν θα δούμε φως απ’ αυτή τη μεριά και μέχρι την άνοιξη θα έχουν μολυνθεί αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ανεμβολίαστοι και θα έχουν καταλήξει κάποιοι απ’ αυτούς άρα αυτή η προσέγγιση έχει μεγάλο ρίσκο. Αυτοί που περιμένουν το φάρμακο πιθανόν δεν θα προλάβουν να το «χαρούν» γι’ αυτό δεν θα το σύστηνα σαν προσέγγιση».

Για το αν θα μπορούν να χορηγούνται σε όλους τα φάρμακα κατά του κοροναϊού

«Όλοι όσοι έχουν θετικοποιηθεί κι αρχίζουν να έχουν συμπτώματα, και αν τα πάρουν στις 2-3 μέρες που αρχίζουν τα συμπτώματα, μπορούν να ωφεληθούν σε μεγάλο ποσοστό από 50% έως 90% ανάλογα το φάρμακο, αλλά επειδή θα είναι λίγα, θα είναι μόνο για όσους έχουν κάποιες παραπάνω ενδείξεις, δηλαδή άτομα που έχουν μεγαλύτερο ρίσκο να βρεθούν στο νοσοκομείο όπως ηλικιωμένοι, άτομα με σοβαρές παθήσεις άρα ένας μέσος άνθρωπος, μέσης ηλικίας και να υπάρχει το φάρμακο... Μπορεί σε ένα-δυο χρόνια να φτάσει να υπάρχει τέτοια επάρκεια του φάρμακου ώστε να μπορεί να χορηγηθεί σε οποιονδήποτε θετικοποιείται. ...Αυτά θα τα κρατήσουμε για τους ασθενείς, τα άτομα που έχουν μεγάλο κίνδυνο να νοσήσουν».

Για το αν υπάρχει περίπτωση τα εμβόλια να βγουν σε μορφή χαπιού

«Γίνονται προσπάθειες να βγουν εμβόλια σε χάπι γιατί ακριβώς μελέτες έχουν δείξει ότι πολλοίς κόσμος ταυτίζει τη σύριγγα με το εμβόλιο και με τον φόβο του. Οτιδήποτε χορηγείται από την σύριγγα το θεωρούν πιο σοβαρό, πιο επίφοβο».

Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων μετά το εξάμηνο

«Νομίζω ότι για 6 μήνες η συντριπτική πλειοψηφία από τους εμβολιασμένους είμαστε προστατευμένοι, απλά καλό θα είναι να μην αμελήσουμε όταν φτάσουν οι έξι μήνες να πάμε να εμβολιαστούμε».

Για το αν υπάρχει κοινή άποψη των επιστημόνων για την αναμνηστική δόση του εμβολίου

«Δεν υπάρχει μια κοινή άποψη αλλά νομίζω δεν χρειάζεται να γίνει και μεγάλο θέμα. Για μένα θα μπορουσε να ανοίξει λίγο νωρίτερα, 3 μήνες είναι υπερβολή ή 4, αλλά θα μπορούσε να ανοίξει ένα μήνα νωρίτερα για τους ανθρώπους που είναι εμβολιασμένοι, ανησυχούν πάρα πολύ και θέλουν να εμβολιαστούν. Θα μπορουσε να ανοίξει στους 5 μήνες και όσοι θέλουν να εμβολιαστούν στους 5 μήνες να εμβολιαστούν. Αυτό ο μόνος λόγος για να μην το κάνουμε θα ήταν η διαθεσιμότητα των εμβολίων, όμως δεν είναι πρόβλημα».

Για την αναμνηστική δόση του εμβολίου Johnson & Johnson

«Το Johnson & Johnson, το μονοδοσικό είχε καλή ανόσια που φαίνεται ότι διαρκεί λιγότερο άρα είναι απολύτως δικαιολογημένο στους δυο μήνες να γίνεται η επόμενη δόση η ενισχυτική. Νομίζω οι δυο μήνες είναι καλό διάστημα που έχει αποφασιστεί και επίσης προτρέπω όσους έχουν κάνει το Johnson & Johnson να μην το αμελήσουν, να πάνε να κάνουν την ενισχυτική τους δόση όταν κλείσουν τους δυο μήνες».

Για το αν θα πρέπει να καθιερωθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

«Υποχρεωτικός, καθολικός συνολικά νομίζω ότι είναι και λίγο ουτοπικό με δεδομένο ότι σε καταστάσεις που είναι σχεδόν προφανείς να καθιερωθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες δεν το έκανε η κυβερνηση άρα φαντάζομαι οτι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα. Θα έπρεπε όμως να είχε προχωρήσει να καθιερώσει υποχρεωτικό εμβολιασμό σε κάποιες ομάδες του πληθυσμού που έρχονται σε επαφή με πολυ κόσμο και θα βοηθούσε να περάσει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας. Θα πρέπει να καθιερωθεί η υποχρεωτικότητα σε συγκεκριμένους τομείς και νομίζω αυτό θα συμπαρασύρει όλη την κοινωνία που δεν έχει εμβολιαστεί να εμβολιαστεί και να φτάσουμε στα ποσοστά που χρειάζεται».

Για το αν πιστεύει ότι θα πρέπει να παρθούν και άλλα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

«Παίρνονται αλλά δεν ξέρω να πάμε σε κάθε μερα test; Ξέρετε όταν οι νόμοι γίνονται πολύ αυστηροί στην Ελλάδα απλώς δεν εφαρμόζονται ή ανοίγουν περισσότερες τρύπες για τη μη εφαρμογή τους».