Στοιχεία που προκαλούν σοκ αναφορικά με την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα.

 Συγκεκριμένα, μέσα στους 10 μήνες του 2021 η ειδική γραμμή έχει δεχτεί 7.809 κλήσεις, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις η καταγγελία αφορά σε άσκηση βίας σε βάρος των γυναικών μέσα στο ίδιο τους το σπίτι , με δράστη τον σύζυγό τους.

 Πρόκειται για γυναίκες που ξυλοκοπούνται άγρια, που τρομοκρατούνται, βιάζονται ή ακόμη και δολοφονούνται με δράστες τους πρώην ή τους νυν συντρόφους τους.

 Τα περιστατικά κακοποίησης γυναικών διαδέχονται το ένα το άλλο.

 

Σχεδόν 8.000 κλήσεις σε 10 μήνες

Χαρακτηριστικό είναι ότι το δεκάμηνο του 2021 η Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε 7.809 κλήσεις, εκ των οποίων οι 5.405 κλήσεις αφορούσαν περιστατικά βίας. Οι 3.182 κλήσεις ήταν για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ 2.699 γυναίκες ανέφεραν ως δράστη τον νυν ή πρώην σύζυγο τους.

 Η υφυπουργός Εργασίας – αρμόδια για θέματα οικογενειακής πολιτικής και ισότητας των φύλων Μαρία Συρεγγέλα, παρουσίασε σε εκδήλωση τη νέα καμπάνια ενημέρωσης για την ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία με στόχο όσες γυναίκες έχουν υποστεί κακοποίηση να μη φοβούνται και να βγουν να μιλήσουν.

 Σε όλη τη χώρα λειτουργούν 43 συμβουλευτικά κέντρα που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής στήριξης σε κακοποιημένες γυναίκες.