Ασφυκτική είναι η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ την ώρα που οι επιδημιολογικοί δείκτες δείχνουν ότι η πανδημία καλπάζει, καθώς καταρρίπτεται το ένα μετά το άλλο «μαύρα» ρεκόρ.

Σε αυτό το σκηνικό πολέμου κυβέρνηση και ειδικοί απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν κατά του κοροναϊού, ούτως ώστε να ανακουφιστεί το Σύστημα Υγείας.

Στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα περιέγραψε την πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία της χώρας αναφέροντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Δεξαμενές με οξυγόνο αδειάζουν μέσα σε μία ημέρα», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως παλιότερα επαρκούσαν για μία ή και δύο εβδομάδες.
Όσον αφορά στα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα δείχνουν ότι το τέταρτο κατά σειρά κύμα της πανδημίας, με κορωνίδα το στέλεχος Δέλτα, δεν μπορεί ακόμη να ανακοπεί. Την τελευταία εβδομάδα παρουσιάστηκε 50% αύξηση κρουσμάτων, ενώ αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα είναι 47.000.

Όπως εξήγησε η Βάνα Παπαευαγγέλου, ένα στα τέσσερα ενεργά κρούσματα είναι στην Αττική και πρόσθεσε πως είναι στο 88% η πληρότητα στις ΜΕΘ σε όλη την επικράτεια.

Ταυτόχρονα, η αυξημένη προσέλευση των ανθρώπων στα εμβολιαστικά κέντρα, δεν περνά απαρατήρητη.

Δύσκολος χειμώνας με μεγάλα κύματα πανδημίας

Ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο 34ο Πανελλήνιο Ετήσιο Συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας, είπε πως παρότι με την πάροδο του χρόνου μειώνεται η ανοσία από το εμβόλιο, οι εμβολιασμένοι είναι προστατευμένοι από τη σοβαρή νόσηση ή και τον θάνατο.

Βλέποντας τον χειμώνα που έρχεται, ο καθηγητής είπε πως θα υπάρξουν αλληλεπιδράσεις με άλλους ιούς και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνει το εμβόλιο της γρίπης μέσα στο Νοέμβριο.

Προέβλεψε επίσης ότι η εξέλιξη του ιού θα επηρεάσει βραχυπρόσθεσμα το τι θα γίνει. «Αυτή τη στιγμή, είναι σημαντικό ότι δεν έχουμε παραλλαγές για σοβαρή νόσο και θάνατο να διαφεύγουν. «Παρόλα αυτά μειώνεται η ανοσία και αυτό είναι σημαντικό και νομίζω πως θα οδηγήσει τελικά τις περισσότερες χώρες στην υιοθέτηση μιας τρίτης δόσης ως προστασία όχι μόνο από τη φυσική λοίμωξη -νομίζω είναι αδύνατο να πετύχει κανείς την κατάργηση της μετάδοσης- όσο από τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο», είπε.

Συνέστησε την τήρηση μέτρων, όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, η υγιεινή των χεριών και ο αυξημένος έλεγχος με τεστ που μαζί με τον εμβολιασμό θα βοηθήσουν να μην περάσουμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, κατά τη διάρκεια του οποίου σύμφωνα με τις προβλέψεις του ευρωπαϊκού CDC,«θα υπάρχουν μεγάλα κύματα».

Eπίταξη ιδιωτών γιατρών τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου ξεκινά το μέτρο της επίταξης των ιδιωτών γιατρών, ώστε να συνεισφέρουν στη μάχη κατά του κοροναϊού, σύμφωνα με τηλεοπτικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι από τις 15/11, εάν το Σαββατοκύριακο δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες που έχουν καταγραφεί στο ΕΣΥ από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επίταξη ιδιωτών γιατρών.

«Υπάρχει ανάγκη από πνευμονολόγους, από παθολόγους, από γενικούς γιατρούς. Ο,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε το ΕΣΥ, θα το κάνουμε χωρίς να υπολογίσουμε το οποιοδήποτε κόστος, διότι εκεί γίνεται η μεγάλη μάχη και η προσπάθειά μας έχει ως προτεραιότητα να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανθρώπινες απώλειες», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Ακόμη, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha είπε: «Εχουμε 1.277 κρεβάτια εντατικής, από 557 που είχαμε το 2019. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν αναμονές σε νοσοκομεία που έχουν ΜΕΘ, μέχρι να αποφασιστεί αν επιτρέπεται η διακομιδή του ασθενούς σε άλλες διαθέσιμες ΜΕΘ».

Και συνέχισε: «Υπάρχουν περιπτώσεις που αυτό, δυστυχώς, δεν επιτρέπεται και διασωληνώνονται είτε σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, που υπάρχει η υποδομή, είτε σε χειρουργικά κρεβάτια, έως ότου αποφασιστεί αν επιτρέπεται να πάει σε νοσοκομείο που υπάρχει διαθέσιμη ΜΕΘ, ή αδειάσει κάποια στο ίδιο».

Στη μάχη και οι ιδιωτικές κλινικές

Την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είχε τηλεδιάσκεψη με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών προκειμένου να επικαιροποιήσουν το πλαίσιο συνεργασίας Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα. Η συνεργασία του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό τομέα αφορά στην παροχή του συνόλου των ελεύθερων κλινών ΜΕΘ από τις ιδιωτικές Κλινικές στη διαχείριση του ΕΚΑΒ, στην παροχή αυτοτελών δομών για ασθενείς Covid, καθώς και στην παροχή κλινών για Covid άλλα και λοιπά περιστατικά.

Συγκεκριμένα, εκτός από τις κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται σε περιστατικά του ΕΣΥ, ήδη στη Θεσσαλονίκη έχουν διατεθεί πάνω από 200 κλίνες για περιστατικά Covid και πάνω 100 κλίνες για λοιπά περιστατικά. Στη Θεσσαλία, έχουν διατεθεί άνω των 200 κλινών για περιστατικά Covid και άνω των 150 για λοιπά περιστατικά.

Οι ιδιωτικές κλινικές διαβεβαίωσαν ότι θα ανταποκριθούν στις ανάγκες της Πολιτείας για επιπλέον κλίνες για Covid και λοιπά περιστατικά, τόσο στην Αττική όσο και σε όλες τις άλλες περιφέρειες, όταν κριθεί απαραίτητο. Επιπλέον, θα υπάρξει και Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) για τη διαχείριση περιστατικών Covid απευθείας από ιδιωτικές Κλινικές.