Σε υπαίθρια συζήτηση αλληλεγγύης για τους μετανάστες και τους Ρομά, στην πλατεία Συντάγματος βρέθηκε σήμερα, νωρίτερα το πρωί, η Ολλανδή δημοσιογράφοςΊνγκε Μπέουργκε, λίγα 24ωρα μετά την εμπρηστική τοποθέτηση της στο Μαξίμου κατά την κοινή συνέντευξη τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ολλανδό ομόλογο του, Μαρκ Ρούτε.

Σε ερώτηση του parapolitka.gr για τις θέσεις του περί επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο που είναι ανάλογες με τις χθεσινοβραδινές του Ερντογάν, δήλωσε ότι δεν αγνοεί τον ρόλο της Τουρκίας «που κάνει τα ίδια και χειρότερα» και ότι έχει κάνει ρεπορτάζ στη γείτονα για τη σωματεμπορία ανθρώπων, αλλά τα πράγματα ήταν πολύ επικίνδυνα γι΄ αυτό και είχα φρουρούς μαζί μου». Βεβαίως, οι διευκρινίσεις αυτές δόθηκαν με … καθυστέρηση τριών ημερών ενώ για τον ρόλο που έπαιξεη χώρα της εκτός από γενικότητες του τύπου «και η Ολλανδία φταίει», δεν ανέφερε κάτι παραπάνω.

Η Μπέουργκε φορούσε κόκκινο καπέλο το οποίο θα φορούν και οι «αλληλέγγυοι» στην πορεία του Πολυτεχνείου την ερχόμενη Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου.

Θυμίζουμε ότι χθες το βράδυ ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων: «…Η Ελλάδα είναι η χώρα που στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο βυθίζει τα σκάφη των προσφύγων και τους καταδικάζει σε θάνατο. Ο Μητσοτάκης και οι παρατρεχάμενοί του περνούν τις μέρες τους λέγοντας ψέματα και δεν συμπεριφέρονται έντιμα και γι’ αυτό στην περιοχή δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη».

Και η Μπέουργκε είχε διατυπώσει ως εξής την ερώτηση της στον Έλληνα πρωθυπουργό: «Πρωθυπουργέ κ. Μητσοτάκη πότε επιτέλους θα σταματήσετε να ψεύδεστε; Να ψεύδεστε για τα pushbacks, να ψεύδεστε για το τι συμβαίνει με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα; Σας παρακαλώ σταματήστε να μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη μου και τη νοημοσύνη όλων των δημοσιογράφων στον κόσμο. Υπάρχουν πολλά στοιχεία κι εσείς συνεχίζετε να τα αρνείστε και να ψεύδεστε, αυτό είναι σαν ναρκισσιστική κατάχρηση. Γιατί δεν είστε ειλικρινής; Γιατί δεν λέτε πως “οι Βρυξέλλες μας άφησαν μόνους, περιμέναμε έξι χρόνια, κανείς δεν έκανε τίποτα, θα πρέπει να γίνουν μετεγκαταστάσεις, δεν τις κάνουν, τώρα πρέπει να μιλήσω και ναι, κάνω βίαια, απάνθρωπα pushbacks”. Γιατί σταματήσατε να χτυπάτε την πόρτα των Βρυξελλών για το θέμα των μετεγκαταστάσεων;».