Με τη συμμετοχή 28 Αρχηγών ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 7ης Συνόδου των Αρχηγών των Ευρωπαϊκών Χερσαίων Δυνάμεων με τη συμμετοχή και του Διοικητή της Διοικήσεως Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης – Αφρικής (USAREUR-AF), που οργανώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού και πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το διάστημα 9-11 Νοεμβρίου 2021.

Την έναρξη των εργασιών της Συνόδου κήρυξε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και την εισαγωγική ομιλία πραγματοποίησε ο Αρχηγός ΓΕΝ και «Αμφιτρύων» της Συνόδου Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης.

Κύριο θέμα της Συνόδου, η οποία διεξήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα ήταν οι σύγχονες απειλές και προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαϊκοί Στρατοί, καθώς και οι τρόποι αντιμετωπίσεώς τους.
γεεθα
Στη διάρκεια της Συνόδου τοποθετήθηκαν με τις ομιλίες τους μια πλειάδα εκλεκτών ομιλητών όπως:

· Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για θέματα Ανωτάτης Εκπαιδεύσεως και Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Άγγελος Συρίγος.

· Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και Επίτιμος Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (EUMC) Στρατηγός ε.α. Μιχαήλ Κωσταράκος.

· Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΦ και Επίτιμος Διοικητής της 1ης Στρατιάς/ EU-OHQ Στρατηγός ε.α. Ηλίας Λεοντάρης.

· Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης.

· Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Μαρία-Ελένη Κοππά.

· Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) Αναστάσιος Ροζολής.

· Ο Αρχηγός Χερσαίων Δυνάμεων της Γερμανίας Αντιστράτηγος Alfons Mais.

· Ο Αρχηγός Χερσαίων Δυνάμεων της Ολλανδίας Αντιστράτηγος Martin Wijnen.

· Ο Αρχηγός Χερσαίων Δυνάμεων της Ρουμανίας Υποστράτηγος Iulian Berdilă.

Ειδικότερα, τα επιμέρους θέματα που συζητήθηκαν στη Σύνοδο ήταν η ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας και ο αντίκτυπος αυτής στη μαχητική ικανότητα και στην επιβιωσιμότητα των Χερσαίων Δυνάμεων, οι ανθρωπιστικές κρίσεις όπως οι μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές και η αντιμετώπισή τους ως προκλήσεις σταθερότητας και ασφάλειας, η κλιματική αλλαγή ως απειλή, η ανάπτυξη δογμάτων και τακτικών των Στρατών Ξηράς, η δημογραφική και πολιτιστική επίδραση στην ανεύρεση και πρόσληψη προσωπικού υψηλής ποιότητας και η επίδραση των παραγόντων αυτών στην επάνδρωση των Χερσαίων Δυνάμεων καθώς και ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 στους τομείς της Αμύνης και της Ασφαλείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αρχηγός του ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τον Διοικητή της USAREUR-AF) Στρατηγό Christopher Cavoli, ο οποίος είχε διμερή συνάντηση και με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ.Φλώρο, καθώς και με τους ομολόγους του Αρχηγούς Χερσαίων Δυνάμεων από τη Γαλλία Στρατηγό Pierre Schill, το Ηνωμένο Βασίλειο Στρατηγό Mark Carleton-Smith και της Εσθονίας Υποστράτηγο Palm Veiko-Vello, με τους οποίους σε εξαιρετικό κλίμα συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.