Η επίσπευση της τρίτης δόσης απασχολεί τους επιστήμονες, την ώρα που οι επιδημιολογικοί δείκτες πιέζουν.

Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων -ηλικίας άνω των 65 χρόνων οι περισσότεροι- που εμβολιάστηκαν τους πρώτους μήνες του 2021 και εκδηλώνουν σοβαρή μορφή της covid-19.

Καθώς τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν τις επιστημονικές μελέτες που κάνουν λόγο για μείωση της προστασίας που παρέχει το εμβόλιο με την πάροδο του χρόνου, ιδίως μετά το εξάμηνο.

Στο πλαίσιο αυτό η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξετάζει το ενδεχόμενο να μειωθεί το χρονικό διάστημα που είχε τεθεί ως ελάχιστο μεταξύ της δεύτερης δόσης και της αναμνηστικής, δηλαδή οι έξι μήνες στους πέντε, ώστε να θωρακίζονται νωρίτερα ομάδες πληθυσμού που το έχουν ανάγκη.

Ήδη, πάντως, η Επιτροπή Εμβολιασμών έχει μειώσει το χρονικό διάστημα στους 5,5 μήνες, καθώς όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος για την εμβολιαστική εκστρατεία γενικός γραμματέας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, από την Παρασκευή θα ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού της αναμνηστικής δόσης δύο εβδομάδες πριν τη συμπλήρωση του εξαμήνου από τη δεύτερη δόση.

Έτσι θα κερδίζεται πολύτιμος χρόνος και με τον έγκαιρο προγραμματισμό το ραντεβού για την τρίτη δόση θα κλείνεται ακριβώς στους έξι μήνες και όχι αργότερα. Μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί 711.013 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως στο μέτωπο των νοσηλειών τα στοιχεία αναφέρουν ότι έως και το βράδυ της Τρίτης στα νοσοκομεία βρίσκονταν 4.051 ασθενείς, με τους 915 σε ΜΕΘ, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και θαλάμους αρνητικής πίεσης.